Mistral Wine and Champagne Bar, São Paolo. Arktitekter Studio Arthur Casas.

Vinparadiset Mistral Wine and Champagne Bar, São Paolo

Mistral är ett välrenommerat vinföretag, deras rykte är omisskännligt och de anses ha “det bästa och mest kompletta” sortiment av viner i landet. Tack vare arkitektstudion Studio Arthur Casas, har de öppnat São Paulo hetaste butik med vin- och champagnebar.

Då merparten av Mistrals försäljning sker via nätet, var arkitekternas uppdrag att visa upp vinet på ett sätt så att det skulle attrahera så väl nya kunder som finsmakare till ett besök i butiken. Utgångs-punkten var två frågor. Hur ska hundratals till synes likartade flaskor exponeras på ett attraktiv, intressant och funktionellt sätt? Och hur gör vi det roligt och lätt att handla, samtidigt som vi hjälper kunderna lära sig mer om vin?

Resultatet blev en butik utöver det vanliga. Lokalen som i sitt ursprung var tråkig, avlång och ”hålig” med högt i tak, förvandlades till en butik att uppleva. Studio Casas vände den långsmala formen till en fördel och skapade en fantastisk labyrint, som besökarna nu kan gå i gå från rum till rum och njuta av den moderna atmosfär samtidigt som de granska etiketterna på hundratals exklusiva viner.

En lång korridor fick vinklade väggar och fodrades med en högblank vit plast, svarta speglar och vertikala ribbor av rått virke. Den långa korridoren leder in till baren, ett modernt men ändå varmt och tillmötesgående rum, som inbjuder till att njuta av en vinprovning med goda vänner. Du kan också besöka läsrummet, vinkällaren för lagring av mycket sällsynta viner och det interaktiva galleriet som kombinerar digitala funktionerna med egenskaperna hos en traditionell, exklusiv butik. Genom att ställa en flaska på det interaktiva bordet får du genast mer information om vinet; årgång, ursprung, intervjuer med producenter, anteckningar m.m.

I varje utrymme presenteras vinerna på ett överraskande sätt, som ändå inte blir monotont. Butiken påminner snarare om ett konstgalleri än just en butik. En enkel, men slående och effektiv exponering som förenar arkitekturen, produkten, informationen och interaktionen i en gemensam enhet. Mistral Wine and Champagne Bar – ett imponerande arkitektoniskt verk och en spännande butik väl värd att besöka om du passerar São Paolo.