biofilisk design

Biofilisk design – ny hållbar lyx inom arkitektur och inredning

Arkitekten och inredaren Oliver Heath är en förgrundsfigur inom ekologisk design och hållbar arkitektur. Oliver berättar för Lyx.se om biofilisk design – med andra ord design som är starkt influerad av naturen och naturliga element – och vad vi har att vinna, både när det gäller hälsa och välbefinnande, på att använda naturen som ett designelement i offentliga miljöer och på arbetsplatser men även i hemmen.

Att kunna ta arkitektur, inredning och design till ytterligare än nivå där vi kan vara mer hänsynstagande till både miljö och människa är en positiv trend men känns också väldigt lyxigt att vi har förmånen att kunna ta väva in det i vår livsstil.

Oliver Heath Oliver Heath. Foto: David McHugh.

Oliver Heath är en internationellt erkänd expert på hållbar arkitektur, ekologisk design och inredning. Han har bland annat skrivit flera böcker där hans senaste ”Urban Eco Chick” har översatts till sju språk.

Biofilisk design innebär design med en stark influens av naturen och naturliga element.

Det anses en lyx att kunna anlita någon som inreder ditt hem. När man låter någon skapa ett hem som både imponerar och är vackert borde det vara lika självklart att skapa ett hem som får dig att må bra – i kropp och själ. Ett hem som skapats med de förutsättningarna utgår från människans naturliga dragningskraft till naturen och naturliga processer. De flesta människor, visar undersökningar, dras till stora öppna landskap, naturligt ljus, vatten, hav och utsikt över träd, skog och fält. Detta ligger i vår natur och därför bör vi dra nytta av detta i våra egna hem och på vår arbetsplatser för att skapa miljöer som vi mår bra i. Detta är något som Oliver Heath brinner för.

Oliver Heaths 6 inredningstips á la Biofilisk Design

  1. Stora fönster ut mot naturen är att föredra.
  2. Dra nytta av det naturliga ljuset i så stor utsträckning som möjligt, även i stadsmiljö.
  3. Använd naturliga mönster, strukturer och material i inredningen.
  4. Skapa ställen du kan dra dig undan till för avslappning.
  5. Förbättra luften i rummet – minska utsläpp, öka luftcirkulation, reglera temperatur och luftfuktighet till behaglig nivå.
  6. Skapa ”utsiktsplatser” i form av nivåförändringar i arkitektur och inredning som är inbjudande, upphöjda och som skapar lockande platser för överblick.

Naturligt ljus gör oss gott och är viktig för att kunna hålla energinivån uppe. Vi behöver både platser med ljus och platser med mörker för att kunna dra oss undan och få vår vila eller sömn. När man implementerat biofilisk design på arbetsplaster och i hem har det visat sig öka inlärning, minska frånvaro samt öka det allmänna välbefinnandet hos människor. Hem blir dessutom mer rogivande och harmoniska platser för återhämtning.

biofilisk design _Apple_CampusApples nya campus i Kalifornien har använt sig av biofilisk design för att låta naturen vara en integrerad del av arbetsvardagen. Foto: City of Cupertino 

Biofilisk design på kontoret ökar effektiviteten och kreativiteten.

Använd det naturliga ljuset som finns, hitta vägar att addera växter, använd naturmaterial och placera in platser för återhämtning och vila.

Inredningsdesignföretaget Interface senaste kollektioner har designats efter naturens principer. Som en del av kampanjen “A Foundation for Beautiful Thinking” lanseras tre nya världsomspännande mattkollektioner inspirerade av naturens förmåga att både lugna och att ge energi – Equal Measure, Narratives och Near & Far.

Interface_Matta_biofilisk design Interfaces kollektion Equal Measure består av tre motiv i åtta neutrala färgställningar.

Med hjälp av subtila och naturliga linjer skapas ytor och rum som ökar välbefinnandet samt främjar både produktivitet som kreativitet på arbetsplatsen.

Naturinspirerad design är en ny inredningstrend som ligger i linje med den växande hälsotrenden och insikten, som vi också delar, om hur viktig arbetsmiljön är för vårt generella välbefinnande. Miljön du befinner dig i är lika viktigt som luften du andas, och vad du äter – Josefin Carne, Concept Designer för Interface i Norden.

Läs mer på:

www.beautifulthinkers.com

www.oliverheathdesign.com

www.humanspaces.com

www.interfaceflor.se