Ray och Charles Eames

Ray och Charles Eames – före sin tid

Designerduon, och tillika äkta makarna, Ray och Charles Eames är några av vår tids mest tongivande designers. Under 1900-talet designade och tillverkade de några av de mest klassiska, och mest populära, möblerna som vi ser i många moderna hem idag.

Rykten säger att Charles Eames var före sin tid och hans tankar ansågs alltför moderna för att passa in till en början. Under ett besök i Europa kom Charles i kontakt med modernistiska tankar som stämde bättre överens med hans sätt att se på arkitektur och design. Vid hans återkomst till USA fick den inspirationen honom att starta arkitektkontoret Gray and Eames.

Tillsammans med sin hustru Ray Eames anses Charles Eames ha varit en av de mest inflytelserika personerna för amerikansk modern design. Bland paret Eames bidrag hittar vi möbler, arkitektur, film och grafiska föremål. Paret var pionjärer vad gäller formgivning av plywood.

Design is an expression of purpose. It may, if it is good enough, later be judged as art.

En av de idag mest välkända och kopierade möbeldesigns är Charles Eames Lounge Chair (1956) med tillhörande fotpall. Stolen och pallen är tillverkad av böjd plywood med mörk körsbärsfanér, svartpolerat stativ och dyna med avtagbar klädsel i svart läder. Den är en ikon i modern möbeldesign och har producerats utan avbrott i över 50 år av Herman Miller.

Ray och Charles Eames_Cherry Panels_Lounge Chair & Ottoman

Ray och Charles Eames_Molded Fiberglass Chair_Black and White

Eames-stolarna ”Fiberglass Chair” med formgjutna plastsitsar och metallben med stag, designades på 1950-talet men syns i många glansiga inredningstidningar och lyxiga möblemang idag.

Eventually everything connects – people, ideas, objects… the quality of the connections is the key to quality per se. – Charles Eames

Leksakselefanten designades 1945 och är en populär inredningsdetalj både i barn- och vuxenutrymmen. Den togs från början bara fram i två prototyper i plywood, men sattes aldrig i större produktion på grund av dess komplexitet i tillverkningen. Nu tillverkas stolen i plast av Vitra i Tyskland i olika färger.

Ray och Charles Eames_elefant_Vitra

För ett exklusivt och klassiskt kontor. Den här stolen känner man också igen när man kliver in på ett kontor eller i ett konferensrum. Eames Management Chair designades både för komfort och stil och togs egentligen fram för ett privat hem som ritats av vännen och arkitekten Eero Saarinen samt inrednings- och industridesignern Alexander Girard.

Ray och Charles Eames_Aluminum Management Chair

Pallarna i solid valnöt designades 1960 och gjordes i tre former – A, B och C. De designades från början till lobbyn på Time-Life Building i New York. Som stilleben och snygga att placerad lite här och var, ensamma eller i grupp och kan användas både upp och ner.

Ray och Charles Eames_Walnut Stool_ABC

I slutet av 1940-talet byggde Charles Eames ett eget hus, ”Case House No. 8’’, i Pacific Palisades i LA.

Ray och Charles Eames_House_Pacific Palisades_Los Angeles

Huset anses vara ett av de viktigaste verken inom den moderna arkitekturen och konstruerades med prefabricerade material och en byggnadsteknik som annars förekom i fabriksproduktion. Med sin exponerade stålkonstruktion är Eames hus en föregångare och förebild för senare tids high-tech arkitektur.

Är du en av de lyckliga som har en modern klassiker av paret Eames hemma?