Wienercaféet

Wienercaféet uppgraderar sin inredning med legendariska stolar

När Wienercaféet slog upp sina portar efter en omfattande renovering i september, berättade stjärnkrögaren Peter Nordin för den samlade pressen att stolarna skulle bytas ut; att man väntade på på stolar exakt likadana som på legendariska Harry’s Bar i Venedig. Lyx.se blev genast nyfikna och svor att de skulle återvända för en närmare titt.

En knapp månad efter att stolarna dykt upp på Wienercaféet återvänder vi därför för att inspektera denna efterlängtade möbel och för att få veta vad det är som är så speciellt med just de här stolarna. Över en kaffe spekulerar Nordin över när han först förälskade sig i stolen från det anrika Cipriani etablissemanget.

– Det har alltid varit en stol som har fascinerat mig, men så är jag också är lite av en Cipriani-fantast, berättar Nordin för oss.

Själv minns han inte det exakta ögonblicket han för första gången föll för dessa stolar, men har försökt att luska fram dem i över tjugo år. Varje gång han påbörjat ett projekt tog han upp med arkitekten om det skulle vara möjligt att hitta dem. Ofta trodde sig dessa först kunna ordna det – för att sedan gå bet. Och denna historia upprepade sig många gånger. På senare år satt Nordin själv uppe på natten och googlade stolarna – men det visade sig helt omöjligt att få fram dem.

– Jag började ge ut frågan lite som mitt visitkort när jag var i kontakt med folk, men kunde helt enkelt inte hitta den.

Men så kom det sig att han träffade en man som ägde en liten inredningsfirma i Stockholm. Denne trodde sig kunna göra efterforskningar och trots att Nordin var tveksam till att det skulle lyckas gav han honom den information han hade. Eftersom Nordin inte hörde av mannen på nästan ett år glömde han nästan bort hela saken. Tills det dök upp en stol.

-Och då var det fel stol, en annan sorts Cipriani stol, berättar Nordin.

Stolar_Wienercaféet

Trots misstaget fick Nordin nu blodad tand för projektet och ville veta mer. Det visade sig att efterforskningarna hade lett mannen till ett litet snickeri i Slovenien, tvärs över vattnet från Venedig och Ciprianis. Genom kontakter hade snickaren fått göra en kopia av Cipriani-stolen. Nordin skickade en bild men fick vänta i ytterligare ett halvår och hade nu gett upp tanken på stolen till den grad att han köpt en annan stol till sitt projekt.

-Men så dök rätt stol upp – och då slog jag till! Och så vitt jag vet är det bara vi och Ciprianis som har just den här stolen.

Men vad är det då som är så speciellt med den? Enligt Nordin är det väldigt enkelt – förutom kvaliteten (sitsen är gjord av finaste kalvskinn) handlar det faktiskt om vinkeln och höjden.

Cipriani-stolen är lägre än gängse och har en aning lutning i ryggen. På så sätt får gästen en helt annan vy av lokalen – vilket bidrar till en annorlunda upplevelse av miljön.

– När du sätter dig ner och lutar dig tillbaka får du faktiskt en annan överblick över rummet, berättar han.

Stol_Wienercaféet

Alla 80 stolar var på plats i slutet av oktober, efter vad som hade varit en lång resa på mer än ett sätt. För Nordin var det en härlig känsla att äntligen se dem där – han hade inte riktigt vågat tro att det skulle gå vägen.

-Test-stolen kom i mitten av september och det var inte förrän då jag faktiskt trodde på hela grejen, att det skulle gå, jag har ju jobbat för det i så många år. Men så plötsligt stod den här, stolen. Jag blev alldeles paff. Det känns jätteskönt!

Så när ni nästa gång har vägarna förbi Wienercaféet, passa på att slå er ner i en av dessa efterlängtade stolar och ta en ytterst välbryggd kaffe – eller varför inte ett glas Champagne – och njut av vetskapen att ni troligtvis sitter bättre än de allra flesta  – åtminstone på den här sidan om Venedig.

Bilder: Michaela Hemgren