Nosh and Chow – nytt townhouse som andas lyx och hemtrevnad

På torsdagen slog Berns upp dörrarna till sitt nya townhouse Nosh and Chow –  ett stenkast från Stureplan på Norrlandsgatan i Stockholm. Lyx.se var givetvis där innan för att njuta av miljö och mat, samt höra mer om konceptet och vad gäster kan vänta sig av mat-Stockholms nyaste tillskott.

Nosh and Chow – vilket är två engelska populäruttryck för mat – är Stockholms första townhouse med restauranger, barer och sviter i ett och samma hus. Meningen från början har varit att skapa ett “kontinentalt tillskott till innerstadens uteliv”, speciellt utformat för den “medvetna gästen”. Därför är också inredningen  speciellt viktig och är skapad av en av Europas mest eftersökta inredningsarkitekter – spanske Lázaro Rosa-Violán.

Rosa-Violán är känd för att sammanfoga design, miljö, atmosfär, ljussättning och mat i en sammanhållande helhet och har skapat över 150 prisade miljöer inom restaurang och hotellbranschen.

Bland annat har han inrett  den katalanska restauranggruppen Fishop och trendiga Big Fish och hans Contemporain Studio har just blivit utvald att inreda den exklusiva brittiska medlemsklubben Soho House nya hus i både Barcelona och Madrid. Nosh and Chow är spanjorens första projekt i Skandinavien.

Rosa-Violáns kännetecken är att blanda antikt med toppmodernt och har så gjort även här. När man stiger in baren känns det som att kliva in i ett bibliotek där böckerna har bytts ut mot flaskor, speglar och mörkt trä. Med ett glas Perrier-Jouët välkomnas vi in i vad som bara kan beskrivas som en estetiskt njutbar miljö.

Yttre-baren-Nosh-and-Chow
Yttre baren på Nosh and Chow

Specielldesignade och tillverkade unikt för Nosh and Chow är stolarna i yttre baren samt den enorma lampa som hänger över baren, med mässing och glaskulor i spännande form. Själva restaurangen ger en kontinental känsla och inredningen präglas av varma rökiga färger, svala eleganta toner, en hel del mässingsdetaljer och enkla former blandat med snirkliga svarvade skapelser i unik design.

Nosh and Chow_3-press
Svala och eleganta toner bryter av

Toaletten en trappa ner beskrivs som Stockholms dyraste och är ett konstverk i sig, med speglar och kakel som skapar en bild av avskalad lyx. Den diskreta ljussättningen gör underverk med spegelbilden även om det inte var helt enkelt att re-applicera makeupen i halvdunklet.

Handfat på toaletten_Nosh and Chow
Detaljer i det lyxiga badrummet en trappa ned

Det går dock ej att bortse ifrån att det är just dessa små detaljer som gör helheten – i huset återfinns bland annat kakel från Frankrike, gatsten från en av Barcelonas huvudgator, träpaneler från Toulouse och lampor från Afrika. Man har rotat fram spännande ting från gamla apotek och industrilokaler samt försökt hitta unika pjäser att återanvända för att skapa en historia –  precis som i ett hem.

Vilket också var precis vad Rosa-Violán ville åstadkomma. Han beskriver känslan som en bortrest onkels hus till vilket man har fått låna nyckeln och vill leva hans spännande liv.

-Jag ville skapa känslan av ett hus där alla delar, alla ting berättar sin egen historia. Där ägaren har rest mycket, levt mycket, och tagit med sig erfarenheterna hem i form av ting. Att man får chansen att få leva den personens liv en liten stund, berättade han för oss.

Inredare-Lazaro-Rosa-Violan-nosh-and-chow
Lyx.se pratar design med Lazaro Rosa-Violán.

Rosa-Violáns egna favoritdetaljer ur projektet får vi dock vänta lite längre på eftersom de kommer i etapp två av projektet. I första etappen öppnades gatuplanet med bar och restaurang, samt innergården. Meningen är att Nosh and Chow ska växa i etapp två med ytterligare en restaurang en trappa upp; en fine diningrestaurang med plats för 60 gäster. Fyra hotellsviter om 200kvm planeras också vara färdigställda under 2014.

-Men alla delar av huset är viktiga och speciella tycker jag, berättar Rosa-Violán. Just det att det är ett  helt hus gör  de små delarna viktiga, som detaljerna i kafferummet eller badrummet en trappa ner, säger han.

Design i all ära, säger ni nu, men hur var maten? Jo  – vi kommer just till det!

Köket i Nosh and Chow beskriver sig som en modern finkrog och erbjuder sina gäster rätter från flera av världens kök, även om de givetvis är baserade på svenska råvaror.

– Det går att kombinera rätterna lite ur som helst och det hoppas vi våra matgäster kommer uppskatta, sa Anders Atte, kökschef.

Gäster kan till en början bland annat smaka grodlår med en hint av Sydostasien, rökt ren på blini inspirerat av norra Europas Karelen, chermula bakad red snapper från Nordafrika och chipotlegrillade revbensspjäll á la Nordamerika. Tanken är att menyn och regionerna de inspirerats av byts ut några gånger per år.

Lyx.se var inte sena att plocka upp besticken – och favoritvalet bland huvudrätterna föll på ankan – pepparstekt ankbröst med lagom krispigt claypotris och kinesisk broccoli. Den till synes enkla tomatsalladen på förrättsmenyn överraskade med söta cocktailtomater, preserved lemon och getost. Syrligt och sött i utsökt harmoni.

Sallad på tomat, preserved lemon och getost.
Tomatsalladen överraskade

Andra favoriter bland förrätterna var laxrommen med pampuschki och smetana samt maiz a la parilla con queso chili och majonäs. På efterättsmenyn fann vi faktiskt restaurangens sötpotatis doughnuts en aning tunga men vi avslutade istället med underbart luftiga churros med chilikryddad chokladsås.

Efterätter på Nosh and Chow.
Smarriga efterrätter

På det stora hela är vårt första intryck av Nosh and Chow väldigt positivt och vi kände oss riktigt bortskämda när vi lämnade den vackra lokalen mätta och nöjda. Vi var också rörande eniga om att vi ska ses igen i denna härliga miljö för att åter testa om mat, dryck och intryck håller i sig. För att inte tala om hur nyfikna vi är på de delar av projektet som fortfarande återstår att avtäckas.

Rebecca Martin och Michaela Hemgren

Bilder: Michaela Hemgren; Berns