Lifelogging. Ditt nya sätt att blogga?

Visst kan man vara frekvent med sina inlägg i en blogg med dagens mobiler och ständiga uppkopplingar. Och visst kan man fotografera och dokumentera det man upplever och ser i sitt liv. Själv har jag bloggat under en period i mitt liv och vet vilken tid det tar att lägga upp sina inlägg, framför allt om man väljer att ha med fina bearbetade bilder. Dessutom är jag en av de där ”klipp-och-klistra” typerna som gärna sätter in fotografier i album efter semestern eller låter tillverka böcker av mina digitala bilder på barnen. Allt detta tar tid och det är viss typ av engagemang som krävs. Personligen tycker jag att det är otroligt roligt med både fotografering och pysslet efteråt, trots att man inte alltid hinner.

Men om man tycker att man går miste om en hel del under sin dag och dessutom vill fånga de där oväntade härliga momenten i livet som man oftast missar när man inte hinner få upp mobilkameran eller digitalkameran ligger hemma på hatthyllan, då behövs det något extra. Livet rusar ju förbi som det är. Tänkt dig att kunna leva ditt liv som vanligt men hela tiden dokumentera det utan att du behöver göra något själv. Detta är precis vad den nya kameran från Memoto gör. Den lilla kameran, som enkelt fästs på tröjan eller jackan, loggar ditt liv hela tiden. Var 30:e sekund. Så kallat ”Lifelogging”.

Tänk dig då att alla bilder dyker upp på en plats online dit dina vänner och familj kan söka sig för att följa varje steg du tar, eller i alla fall nästan varje steg. Där kan du snacka om att vara en aktiv bloggare och dessutom en som levererar en bild som är ur ett annat perspektiv och som visar hur det verkligen är på riktigt. Vill man inte så behöver man inte lägga bilderna offentligt på nätet så klart, utan bara behålla dem för sig själv för att skapa ett fotoalbum över sitt liv. För att senare kunna titta på dem och njuta, skratta, upptäcka, minnas, gråta, reagera, glädjas, beröras, förbluffas, skämmas eller vad det nu blir för effekt när du ser allt du gjort den senaste tiden.

Denna kamera är den minsta är världen som man kan bära på sig och som helt automatiskt tar bilder. Med tillhörande app får du sökbara och delningsbara bilder när du vill och vart du vill. Alla bilder har en upplösning på 5 megapixel, kan geotaggas och sparas med komplett information om när du tog bilden och var du befann dig.  Batteriet i kameran klarar två dagars fotograferande och laddas sedan med hjälp av din dator, samtidigt som bilderna laddas upp mot en molntjänst vars utrymme du hyr för en fast månadkostnad.

Memoto är fortfarande bara en prototyp, men på deras hemsida går det att förboka sin egen Memoto-kamera för beräknad leverans i april 2013. Bakom Memoto står Martin Källström, Oskar Kalmaru och Björn Wisén som alla bidrar med sin egen expertis till företaget – Martin med sin erfarenhet från bl a Twingly, Oskar som tidigare grundat en videosite och Björn med sin bakgrund som designer av high-tech produkter. På deras hemsida skriver de (fritt översatt från engelska) att deras vision var att finna ett sätt för oss att kunna återuppleva våra liv i framtiden – och njuta av nuet när det händer.

Jag blir riktigt sugen på att prova denna kamera, om inte alltid så för en dag. Jag är nyfiken på allt man kommer att upptäcka via bilderna som man själv inte lagt märke till ”i direktsändning” under dagen.

Man kan aldrig ha för många gadgets. Det är alltid spännande med nya produkter och speciellt roligt är det ju så klart när det är duktiga svenskar som ligger bakom. Jag fascineras många gånger över hur många professionella och kreativa människor vi har i vårt lilla land inom allt från teknik, musik, matlagning och i affärsvärlden i stort. Go Sverige. Go life!