Tre stycken bärbara små underverk som ger dig lyxen att hålla dig i god form

Lyx handlar ju inte bara om dyra prylar eller unika upplevelser. Lyx är också en fråga om tid och i slutändan kan man väl säga att lyx handlar om att må bra. Om någon frågar dig hur du mår och du spontant kastar ur dig – jag mår toppen – då kan man verkligen säga att du har det lyxigt.

För mig är god kondition en av de viktigaste förutsättningarna för att må riktigt bra. Jag har nog tränat till och från i princip hela mitt liv. Ändå är det så sjukt svårt att motivera sig ibland. Det där goda glaset med rött vin i, chokladen, glassen eller ännu värre, soffan, äger ibland en magiskt kraft över min hjärna som leder till att jag blir hemma. Känner du igen dig? Är det inte lite lustigt att ofta när man tänkt att man ska ut och röra på sig blir det 180° åt andra hållet istället när man stannar hemma. Man unnar sig helt enkelt något istället och så går allt åt fel håll.

Jag som är lite smått galen i teknologi gläds därför extra mycket åt den utveckling vi ser just nu med olika typer av tekniska hjälpmedel som får oss att röra på oss lite till, hjälper oss att välja träning framför soffan och dessutom gör löpningen, den där cykelturen eller styrketräningen lite roligare.

Här är tre stycken tekniska innovationer som håller dig i god form.

Nike+ Fuelband
Vi börjar med Nike´s Nike+ Fuelband. Det här är den produkten av de tre som är mest hypad. Lustigt nog är det också den som har minst antal funktioner. Nike+ Fuelband mäter alla dina rörelser genom en accelerometer. Det här omvandlas sedan till något som Nike kallar NikeFuel. NikeFuel´s är inget annat än ett eget mått på dina rörelser under dagen. Löpning, vandring, dans, basket, skate eller vad du nu vill. Allt omvandlas till valutan NikeFuel och ger dig i slutet av dagen ett måt på hur mycket du rört dig. När du sedan synkar ditt armband med din Nike+ Fuelband app eller med webben får du direkt feedback på hur mycket du rört dig.


Redan 1999 arbetade jag med Nike och Stefan Olander. Nu 13 år senare är det därför extra kul att Stefan är hjärnan bakom Nike+ och NikeFuel.

Du sätter själv dina mål och en skala som går från rött till grönt under dagen ger dig hela tiden feedback hur långt du har kvar till dagens mål. Lustigt no så är det just Nike’s enkelhet som gör att man vill ha det här armbandet. Jag har själv ett armband sedan ett tag tillbaka och mer än en gång har jag suttit på kvällen och stirrat på den oranga färgen som visar att jag ännu inte nått upp till mitt mål. Strax efter står jag utanför dörren med ett par joggingskor och fyller på med några Nikefuel’s för att nå mitt mål. Gamification när det är som bäst!

Tyvärr går det inte att köpa Nike+ Fuelband i Sverige än. Men, det går ju såklart att komma runt. Själv köpte jag min från USA via Amazon. Nya kan du inte få tag i men håll utkik efter ‘used’ så brukar det finnas fina exemplar att lägga vantarna på. Den fungerar prickfritt här hemma sen. Just nu fanns det från $113 

Larklife.
Larklife är lite som Nike+ Fuelband upphöjt i 10. Precis som Nike’s Fuelband mäter Larklife all din träning. Men, man går längre än så. Larklife hjälper dig också hålla koll på vad du äter, den hjälper dig sova bättre och coachar dig dessutom på jobbet. Du hörde rätt, coachar dig på jobbet!

Genom med att fylla Larklife med fler funktioner än bara träning hävdar man att Larklife ger dig bättre översikt. Larklife säger till när det är dags att träna, men säger också om du borde ta ett lugnare eller hårdare träningspass för att få ut så mycket som möjligt av din träning. Genom att använda appen som medföljer till Larklife kan du enkelt hålla koll på dina matvanor. Plötsligt har du en egen matcoach som säger till när det är dags att fylla på med mer energi eller kanske stå över den där chockladkakan.

När natten kommer ändrar Larklife karaktör och förvandlar sig till en sömnmonitor. Den håller helt enkelt koll på hur du sover samt väcker dig i rätt fas av din sömncykel.  Skulle det vara så att Larklife märker att din sömn är ojämn får du snabbt tips om vad du kan göra för att sova bättre. Slutligen har man kopplat en mängd olika typer av coacher till sig som fyller Larklife med tips som sägs göra dig mer produktiv. Hur ska du prioritera i livet, utnyttja tiden bättre och hur får du mer energi över.

Larklife har inte kommit ut på marknaden än men kan förbokas vi Lark’s egen webbplats. Om den här prylen är hälften så bra som den verkar så är den värd varenda krona, dollar menar jag, av de 150 stycken som den kostar.

Fitbit.
Gammal i gården skulle en del tekniska nördar säga. Du som inte är fullt lika nördig blir nog glad över att upptäcka en av de första tekniska armbanden kopplade till en bättre hälsa. Fitbit påminner mycket om Larklife eller egentligen ska man nog säga att Larklife påminner om Fitbit eftersom Fitbit var först på marknaden. Fitbit bär man dock lite mer diskret jämfört med både Larklife och Nike+ Fuelband. Precis som Larklife loggar du dina aktiviteter, vad du äter och dricker samt din vikt. Nytt för senaste modellen är också att den loggar höjdskillnader.

Eftersom Fitbit har funnits lite längre på marknaden har man hunnit med att integrera sig bättre med tredjepartsleverantörer vilket är en fördel. Fitbit kan du synka med Lose It, Runkeeper, Endomondo och Microsoft Health Vault.

Fitbit kan du beställa direkt från deras webbplats för $99.95

Sådär, då finns det inga ursäkter längre!