James Bond eller mysfarbror – nu kan du klä dig som allas vår favoritagent

Det har skrivits om Bond på lyx.se tidigare både här och här, men jag kände att en djupare granskning av agent 007 klädstil i de senaste filmerna är att föredra. Från början tyckte jag att Daniel Craig inte kommer att ha en chans att axla rollen som Bond eftersom han i mitt tycke påminner mer om en livvakt än sofistikerad charmör som Pierce Brosnan eller Sean Connery porträtterat honom. Men efter 3 filmer kan jag nu konstatera att jag faktiskt föredrar muskelknutten med tydliga spår av spritmissbruk och humörsvängningar framför den låtsas välutbildade och elegante spionen som kan skjuta folk utan minsta empati ena stunden och agera playboy med ett fett bankkonto i nästa.

Medan Brosnans Bond sportade italienska Brioni, har Daniel Craig sedan Quantum of Solace burit amerikanen Tom Fords kreationer och nära fyrtio kostymer sägs ha förstörts under inspelningen av samma film. Men det är inte kostymer som fångar upp mitt intresse utan den mer lediga klädseln som starkt drar paralleller till en annan filmikon, nämligen Steve McQueen. Här kommer ett urval av plagg och skor som passar lika gärna hemma framför julbrasan som körande en motorcykel på Haiti.

I både ovan nämnda film samt nya Skyfall, Bond bär en en mörk marinblå polotröja av märket Sunspel. Byxorna är benvita Levi’s 306 STA-PREST jeans, en linje som ursprungligen daterar från 1960-talet. Brittiska kvalitetsskor regerar i de nya filmerna och min personliga favorit, Church’s Ryder III i brun mocka med Dainite gummisula har i Skyfall byts ut mot slankare Crocket & Jones-modeller som båda finns på den svenska marknaden. Ytterligare likheter med Steve McQueen kan ses i både cardigan som Bond har i Casino Royale och Quantum of Solace, men också i G4 Harrington-jackan som Ford gjorde i en egen tappning till de senaste filmerna. Chinos, flanellbyxor och skepparkavajer är bara några av återkommande inslag som kan passa både häftiga spioner och mysiga pappor som kan slå två flugor i en – nämligen att vara trendiga och klassiska på en och samma gång… och en sak till: de grå byxorna i den senaste filmen kommer faktiskt från Acne.