Falsterbo

Årets Falsterbo handlade om OS

Falsterbo Horse Show är Skandinaviens största hästfest. Tävlingen är årets givna höjdpunkt för många hästentusiaster men i år blev det extra spännande med OS i Rio i antågande. Lyx.ses skribent var där och kände in stämningen.

Falsterbo är en institution för alla som blivit frälsta av hästar och många kämpar varje år om att kvala in för att få tävla på samma arena som sportens världsstjärnor. Förra året red jag själv The Tour of Amateurs och skrev om upplevelsen för Lyx.se. Och visst är det inspirerande att se stjärnorna rida sina hästar, samtidigt som Falsterbo bjuder på så mycket mer än bara tävling. Hela veckan pågår kaninhoppningar och allvaret blandas med det numera klassiska kamelracet – som i år vanns av dressyrryttaren Charlotte Haid-Bondergaard, känd från SVTs Ryttareliten.

I år var det självklara fokuset dock OS i Rio och vilka som skulle komma att utses att rida för Sverige. Banbyggare för de internationella klasserna i Falsterbo var Guilherme Jorge som kommer att bygga just OS. Att de svenska ryttarna får genrepa på en OS-banbyggares banor är minst sagt unikt och det var lite av en ödets nycker att han alls kom till Falsterbo

Falsterbo horse_show_equestrian_OS_sylve_söderstrand_guilherme_jorge_presskonferens_INTEXT

Olympic headcoach för Sverige Sylve Söderstrand och OS-banbyggaren Guilherme Jorge

Vi fick en pratstund med Guilherme Jorge där han berättade om tankarna inför Rio. Men bäst är kanske historien om hur tävlingspresidenten för Falsterbo, Jana Wannius, fick hit honom:

Jag lade ett bud vid en välgörenhetsauktion i Wellington, Florida, i vintras. Tillsammans med familjen Zetterman var målet att vinna ett par träningsbanor designade av Guilherme, men sedan tänkte jag att han kanske ville bygga i Falsterbo också. Så jag frågade.

Pengarna gick till organisationen Just World som arbetar för att ge barn i fattiga länder bättre förhållanden.

När det gäller banorna har Giulherme rykte om sig att bygga klassiskt utan några större konstigheter. Själv säger han:

Jag tycker om att ha alla hinder relaterade till varandra. Svårigheten ligger inte i specifika linjer utan i hur de relaterar till varandra. Min uppgift som banbyggare är att få fram det bästa ekipaget och inte bara testa en sorts svårighet.

Han poängterar att det är viktigt att inte knäcka hästarna genom att överdriva, utan att hans mål är att få fram det ekipage som är mest komplett och kan behålla fokus och precision genom banan. Han säger att det är hans mål även för banorna i Rio.

Falsterbo horse_show_equestrian_peder_fredricsson_INTEXT

Peder Fredricsson lämnar arenan på en av sina yngre hästar

Under Nations Cup, en lagtävling där man rider två rundor över samma bana, fick vi se tilltänkta OS-laget i fin form. Dessa var Rolf-Göran Bengtsson, Henrik von Eckermann, Peder Fredricsson och Malin Baryard-Johnsson. Malin Baryard-Johnssons häst Cue Channa fick publiken att sätta hjärtat i halsgropen när hon snubblade mellan två hinder. Det gick tack och lov bra, och Sverige slutade tvåa efter segrande Schweiz. Det var så klart idel glada miner hos ryttarna när det också blev tillkännagett att det var dessa som valts ut för Rio. Och bättre blev det när vår silvermedaljör från OS i Hong Kong 2008, alltså Rolf-Göran Bengtsson, vann den avslutande hoppningen med sin Clarimo AskLongines Falsterbo Grand Prix.

Så här sade Rolf-Göran om segern under presskonferensen:

Det här är Clarimos bästa placering någonsin. Han är dynamisk och har verkligen kapacitet, men ibland glömmer han att det är fyra ben han ska hålla koll på. Jag tänkte att jag rider så fort att han inte hinner tänka.

En taktik som gick hem. Årets upplaga av Falsterbo Horse Show blev med andra ord en riktig fest för hemmapubliken och vi håller tummarna för att formen håller i sig över OS.

Falsterbo horse_show_equestrian_shopping_colbert_brothers_vasahill_sadlar_INTEXT

Förutom själva tävlingarna bjuder Falsterbos mässområde på mängder av shopping, här sadlar från franska Colbert Brothers

Förutom att se på själva tävlingarna finns det mycket att göra i Falsterbo, inte minst bjuder mässområdet på shopping. Här finns alltifrån exklusiva sadlar till massageapparater och vanligt mode. Man behöver heller inte lämna området för att kunna njuta av god mat, tvärtom finns en lyxig restaurang som överblickar banan. Och skulle man få tillfälle att fira kan man avnjuta champagne från Moët & Chandon invid arenan.  Något som de svenska ryttarna hade gjort sig förtjänta av!

Blev du inspirerad att besöka nästa års Falsterbo finns mer information om evenemanget på deras webbsida.

Falsterbo horse_show_skanör_skåne_havet_INTEXT

Falsterbo ligger precis vid havet och är vackert även om solen mestadels gömde sig bakom molnen i år