Polo: Är kungarnas sport något för dig?

Många tror nog att polo är en sport bara för rika, och visst ligger det någonting bakom det. Från början var polo bokstavligen en sport för kungar, och oftast när vi ser polo i kulturen är det i filmer som The Great Gatsby där det är den självklara sysselsättningen för de överflödigt rika och uttråkade. När jag testade att spela polo märkte jag dock snabbt att polons största attraktionskraft inte är de eventuella rika som utövar den.Istället var det farten, och hur roligt det var, som fick mig att fastna. Som hoppryttare så trodde jag att hoppning var snabbt och roligt, men polon fick mig att upptäcka en helt ny dimension på vad det innebär att uppleva en ”kick” på tävlingsbanan.

Det var också för att erbjuda sina medlemmar chansen att njuta av världens kanske roligaste hästsport som man startade Stockholm Polo Club år 2003. Isabelle Ducellier som är ordförande för Stockholm Polo Club säger att det som är så roligt med polo är att det är en av få ridsporter där man tävlar i lag; och där dessutom hästarna har minst lika roligt som spelarna. Polo är dessutom publikvänligt, eftersom det händer mycket. Om man är ny är det dock en fördel att ha någon bredvid sig som kan reglerna. En häst galopperar i 50 km/h och det kan bli många snabba vändningar, så det är inte alltid helt lätt att hinna med att se vad som händer – även för den som kan regelboken.

Stockholm Polo Club poloplayers chukka

Man behöver dock inte ha dåligt samvete om man inte hänger med. För över tvåtusen år sedan använde man polo för att träna kungens elitkavalleri i Centralasien. Det är meningen att det ska gå snabbt. Idag spelar man så klart i en fredligare anda, men grunden är densamma. Och det är alltid en fördel att vara både snabb och stark – i polo får man nämligen ”tacklas” med sin häst. Principen är att man ska vara först på bollen, eller kunna knuffa bort motspelaren så att den inte kan slå. Det är också för att polo är så intensivt som varje häst bara får gå en chukka (match) vilket motsvarar 7 minuter. Detta innebär att man behöver ha flera hästar, vilket kanske är en anledning till att många tror att det är en väldigt dyr sport. Man kan dock hyra hästar; och för den som inte vill bli proffs över en dag, behövs inga astronomiska summor för att ha möjlighet att njuta av att spelet.

Stockholm Polo Club players polo team victory

Dessutom är polo så mycket mer än bara själva spelet: det är allt runt omkring som gör sporten till vad den är. Det som tycks hålla poloentusiasterna tillsammans är en gemensam ådra för att njuta av livet. När man har spelat så är det inte bara att packa ihop och åka hem. Nej, då är det dags att umgås, och trots att publiken säkerligen har tjuvstartat med ett glas vin, så hindrar det ingen från att fortsätta det trevliga. Isabelle Ducellier menar att polo inte är en överklassport. Hon tycker att det är en gentlemannasport, där man måste visa respekt för sina medspelare och för hästarna, och jag är böjd att hålla med henne. Polomänniskor må ha en ådra av tävlingsinstinkt, men även om det hettar till på planen, så finns det ingenting som inte kan repareras av en after ride.

Om du också är nyfiken på polo så arrangeras “prova på dagar” med jämna mellanrum: och publik är välkommen på de både mindre och större chukkas som anordnas varje vecka mellan maj och september hos Stockholm Polo Club.