SUP –  är Stand Up Paddling din nya sport?

Stand Up Paddling har seglat upp som en relativt ny och trendig sport att ägna sig åt. Denna naturnära, rogivande och relativt lätta vattenaktivitet har dock funnits i århundraden. Lyx.se har testat hos Kite-Kalle i Halmstad.

SUP, Stand Up Paddleboarding, innebär alltså att du står upp på en specialtillverkad bräda och tar dig framåt genom att använda en lång enbladig paddel. Brädan ser ut som en äldre version av en surfbräda (tänk 80-talets trendiga surfbrädor) i det hänseendet att det är bred, stor och stadig. Dock förvånansvärt lätt i materialet och mer stabil när du väl står på den.

Nissan_SUP

SUP är just nu den snabbast växande vattensporten i världen, mycket på grund av att det både är en motionssport och en upplevelseaktivitet som alla kan göra. Att SUP-paddla är bra core-träning där det instabila underlaget gör att hela kroppen måste vara med och kompensera.

SUP_boards_Kite Kalle

Man bokar helt enkelt en timme, eller valfritt antal, med board och paddel samt om du vill använda våtdräkt eller bara paddla i badkläder. Väder och vind styr naturligtvis både hur du bör vara klädd samt i vilket typ av vatten du ska ta dig an din tur på brädan. Är du nybörjare kan det vara skönt att börja i lugna vatten. Ofta möter SUP-uthyraren upp dig på förutbestämd plats alternativt så åker du dit där själva uthyrningen sker.

SUP_transport_Kite Kalle

Att SUP:a är något som fler och fler ägnar sig åt i Sverige, trots kortare säsong än på sydligare breddgrader. I vårt avlånga land med många långa kuststräckor finns det ett antal trevliga ställen att utöva sporten.

KiteKalle_SUP_Halmstad

Lyx.se passade på att testa en sväng i Nissan. En fridfull liten tur längs floden med lagom svaga vattenströmmar och en slående naturupplevelse. Vi landande till slut strax bredvid stadsbiblioteket inne i centrala Halmstad. På vägen hann vi se både skog, öar, fåglar, fisk, flanerande människor, Halmstad Arena, Stadsbiblioteket och Halmstads broar över Nissan.

SUP Halmstad

Den som vill ta SUP:andet lite längre kan vara med på både SUP-fitness eller SUP-Yoga. Nu talar vi balans och en ny dimension helt och hållet. (Vi återkommer när vi testat det också.)

KiteKalle_SUP_Yoga

Är du intresserad av att veta mer rekommenderar vi att du hör av dig till trevliga Kite-Kalle i Halmstad/Tylösand eller ditt lokala SUP-ställe. Dessutom kan du alltid förkovra dig om allt inom SUP:ande på SUP Magazine som täcker allt inom sporten.