Magiska stunder på Falsterbo Horse Show

Det är något speciellt med Falsterbo Horse Show: årets höjdpunkt för alla hästentusiaster. Det sägs att “alla” är i Falsterbo under den där veckan i juli varje år, och det stämmer. Det är här vanliga dödliga rider fram tillsammans med OS-medaljörer. Läs om vår skribents upplevelse av att tävla på samma arena som proffsen. 

Falsterbo Horse Show är en av ridsportens årliga traditioner, att liknas vid tävlingar som till exempel anrika Hickstead i Storbritannien. Falsterbo är Skandinaviens största utomhusevengemang inom ridsport med över 60 000 besökare; 899 hästar; 590 ryttare från 15 olika länder; och 8,5 miljoner kr i prispengar. I år tävlade också 2 kameler och 150 kaniner. Och så jag. Jag och min häst Limbo hade i år lyckats kvala in till The Tour of Amateurs, en tour för oss som inte tävlar över 1,40 m. Att få rida i Falsterbo är det största man kan göra inom Sveriges gränser och det är dessutom det bästa tillfället att som publik uppleva hästsport.

Anna-Corinne Egermo - Limbo 92

Lyx’s skribent Anna-Corinne Egermo och Limbo 92 på stora gräsbanan. Foto: Stefan Keturi

Efter att jag hade åkt hem från Falsterbo läste jag Max Wimans krönika i Sydsvenskan, “Proffsigast fest – men alla har inte råd med häst.” Han reflekterar över vad det kostar att kunna vara med, att tävla här. För honom är det en motsägelsefull verklighet att Falsterbo är en folkfest samtidigt som en del, kanske många, av utövarna eller deras sponsorer har spenderat miljoner för att kunna vara med på den här nivån.

För mig ligger  sportens tjusning i att den lockar så många olika sorters människor, vi är både fattiga och rika från de mest blandade bakgrunder som kommer samman i vår gemensamma passion för hästar. Jag tror att det mest utmärkande draget för en hästmänniska är förmågan att hoppas; vi hoppas att våra hästar ska kvala till Falsterbo, vi hoppas att de ska prestera väl där – och vi hoppas att de ska ta oss till fler, ännu större tävlingar. Därför är unghästklasserna det bästa vi vet: att kunna avgöra vilka av de fula ankungarna som egentligen är svanar är den största gåvan av alla i vår värld.

falsterbo_horse_show_arena_showjumping_dressage_hästfest_INTEXT

Falsterbos stora gräsbana.

Och ändå har Wiman förstås rätt: man kan, om man vill, spendera nästan hur mycket pengar som helst på de här fyrbenta djuren. En snabbtitt inne på mässområdet gör en väl medveten om att det finns oändligt med mer eller mindre nödvändig utrustning som man lockas att vilja ha till sin häst. Den osynliga prislappen på de färdiga Grand Prix-hästarna som tävlar under Falsterbos sista dagar är förmodligen större än vad en ny Porsche skulle kosta.

Och trots allt det där så är det något helt annat som fascinerar mig med Falsterbo, något som är svårare att sätta fingret på. Det är en fröjd för ögat att blicka ut över stora gräsbanan från VIP-läktaren med ett glas champagne i handen och se de vältränade hästarna ta sig an uppgiften med lätthet. Men för mig är det härligaste av allt är de där stunderna tidigt på morgonen eller efter att dagens tävlingar är slut och proffsen arbetar sina hästar på träningsbanan vid stallarna – det är där magi uppstår. I det trägna arbetet, som är så likt det vi amatörer gör, men ändå slår an en helt annan ton och låter skymta hur ridning kan vara poesi.

För mig och Limbo uppstod ingen poesi; vi placerade oss i de två kvalen men väl i finalen föll för många bommar. Det gick egentligen inte dåligt men vi fick inte till det lilla extra heller, och så är det med ridning – det är hårfint mellan att lyckas och att misslyckas. Hoppning är en sport där dalarna kommer snabbare och oftare än topparna, och ändå är vi av någon anledning oförmögna att sluta; vi hoppas bara mer, försöker ännu mer.

falsterbo_horse_Show_alexander_zetterman_cafino_grand_prix_showjumping_hoppning_ärevarv_INTEXT

Alexander Zetterman när han och Cafino vann Falsterbo Grand Prix förra året.

Och det är egentligen därför vi alla är här, för att få uppleva de sällsynta stunderna när ridning övergår till något konstnärligt. Det händer inte ofta, men i Falsterbo kan man vara säker på att det händer någon. Som när Alexander Zetterman vann den avslutande Grand Prix-hoppningen förra året och vi för ett kort ögonblick fick sluta hoppas och nå målet.

Vill du veta mer om Falsterbo Horse Show? Besök deras webbsida.

falsterbo_horse_show_laura_kraut_hoppning_showjumping_INTEXT

Amerikanskan Laura Kraut vann med hästen Deauville S Runsten Equestrian Trophy, kval till söndagens Grand Prix.

falsterbo_horse_show_puissance_somersby_höjdhoppning_ryttare_hästfest_INTEXT

Martin Fuchs med Conte Della Caccia vann Somersby Trophy, en puissance (höjdhoppning).

falsterbo_horse_show_patrik_kittel_dressyr_nations_cup_INTEXT

Sveriges lag vann Nations Cup i dressyr i år!

Sorry, the comment form is closed at this time.