Formel 1

Formel 1 – tävlingslysten glamour, precision och yrkesmässighet

F1 världen – en hetlevrad, spännande värld med glamour, pengar, vilt festande, unika lyxbilar, vackra människor och celebriteter – men också en värld av precision, perfektion, prestation, tävlingslystenhet, minutiöst planerande och oerhörd yrkesmässighet.

Fyra gånger under 1990- och 2000-talet har jag själv sett, upplevt och slukats in i den cirkus som F1 världen innebär. Oavsett vad man ser och attraheras av är Formel 1 sporten en spännande sådan och något som känns speciellt att ha upplevt – up close and personal

Den första Formel 1 säsongen kördes 1950 och och Ayrton Senna, Nicki Lauda, Alain Prost, Nigel Mansell och Ralf Schumacher är några av de framgångsrika Formel 1 förare som vunnit Grand Prix. Den störste svensken inom F1-sporten var utan tvekan Ronnie Pettersson som dog i följderna av en crash på italienska Monzabanan i september 1978. Ayrton Senna var en annan stor F1-förare som fått sätta livet till i den sport han dominerade under en period.

Formel 1_Schumacher celebrating

Oavsett om man kan sportens detaljer eller inte så är det en upplevelse att besöka ett lopp personligen. Tycker du det är spännande på TV, så är det långt ifrån vilka känslor som dyker upp när man är på plats på åskådarläktaren. Att vara på plats och känna dofterna, höra ljuden (läs oväsendet!), se hetsen och erfara livet kring ett F1-lopp är obeskrivbart och måste nästan upplevas på plats för att kunna förstås.

Formel 1_fast

Att dessutom göra det i Monaco där allt är så sammanpackat blir ett event du sent skall glömma. Allt, jag menar ALLT, cirkulerar kring F1 just den veckan i maj då Monaco Grand Prix går av stapeln. Och vill du inte vara en del av cirkusen, så gör du bäst i att lämna furstendömet. Landet är ju trots allt inte större än 2 kvadratkilometer så F1 effekten blir svår att undvika.

Formel 1_Monaco

Monaco är en av de mest klassiska Grand Prix-loppen och kommer säkert vara en del av Formel 1-kalendern under lång tid framöver, men F1-fans som följer loppen över hela världen kan nog instämma i att platsen inte riktigt lämpar sig för racing på denna nivå. Miljön och atmosfären är unik och bakgrunden är sensationell, men själva kvaliteten på racingen blir ju inte på den nivå dagens Formel 1-åskådare är vana vid eftersom Monacos smala gator knappt tillåter omkörning. Helt enkelt för riskfyllt. Här blir det två timmars biltåg där bilarna ligger tätt, tätt, tätt efter varandra och åker runt, runt, runt – utan att egentligen kunna förändra sin position som på en annan F1-bana.

Formel 1_Ferrari

Jag jämför snabbt med Spa Francorchamps i Belgien där man får en helt annan upplevelse. Inte samma känsla i omgivningen, men här pratar vi accelerationer och ljudnivåer som får en att rysa av välbehag och spänning. Rent ut sagt, sjukt roligt att stå på läktaren vid raksträckan som löper upp till Eau Rouge, den berömda kurvan på Spa-banan.

Formel 1_Eau Rouge_Spa Francorchamps

Förutom cirkusen runtikring dessa lopp är det fascinerande att sätta sig in i vad som händer bakom kulisserna i denna mycket speciella värld. Både i varje racerförares liv, men också för hela det entourage som finns kring varje team. En smått ofattbar business försiggår. Jag har haft förmånen att, förutom att närvara vid loppen, fått kliva runt i depån under ett par race samt besöka en Formel 1-fabrik.

Formel 1_Pitstop

De få personer i världen som klarar av att köra F1 driver sig själva till yttersta gränsen av fysisk och psykologisk uthållighet där det inte finns någon som helst genväg till framgång eller för del delen utrymme för minsta misstag.

Var vid ett tillfälle på ett möte och rundvandring i en Formel 1-fabrik i Milton Keynes i England. En kliniskt ren byggnad med stora vitputsade hallar och blanklackade betonggolv, i vilken var och en av momenten genomfördes och testades tills det inte fanns något mer att testa. Vi fick en genomgång i hur en Formel 1 bil blev till från idé och ritning till tillverkning och ihopmontering. I en av de sista hallarna kunde vi få provsitta. Det fanns inte en tillstymmelse till chans att mina 180 cm långa kropp kunde få plats i den lilla skräddarsydda bilstol som monterats i den aktuella F1-bilen som stod redo och färdigtestad på fabriken för nästa F1-lopp.

Formel 1_Finish Line

Min erfarenhet från loppen på Monaco Grand Prix samt Spa Francorchamps i Belgien kunde som åskådare definitivt kännas både uppiggande glamourösa och spännande som det är idag, men Formel 1-världen som den var på 1970-talet sägs ha varit de riktiga guldåren. Då det liksom hände. Vi kan nog få oss en liten inblick i hur världen inom Formel 1 på 1970-talet tedde sig om vi ser den verklighetsbaserade filmen “Rush” av Ron Howard som rullar på biograferna just nu, där F1s 70-talets rivaler, österrikaren Niki Lauda och engelsmannen James Hunt, porträtteras. En epok då det sägs att världsstjärnorna tävlade mot varandra i hänsynslös stridslystenhet. Hur gör då dagens F1-stjärnor?

Formel 1_Niki-Lauda-och-James-Hunt