malmö chokladfabrik

Prisbelönta chokladmakare från Malmö

Malmö Chokladfabrik, som nyligen lanserat en ny chokladserie och förpackningsdesign, kammade hem sju medaljer i den regionala delen av International Chocolate Awards. I höst medverkar de i världsmästerskapet i London.

Choklad är komplext. Det finns ca 14 000 olika typer av kakaobönor som alla smakar olika och 100-tals olika smaksättningar och aromer som kan kombineras på ännu fler sätt. Malmö Chokladfabrik rostar kakaobönorna själva till flera av sina chokladsorter och är ensamma om att skapa ekologiska och allergenfria chokladkakor. Genom den egna chokladtillverkningen säkerställer man att inga allergiframkallande ämnen så som nötter, ägg, soja och gluten blandas ner i chokladen.

SMAK_kollektion_malmö chokladfabrik

Smakerna ovan som vann medaljer var chokladkakorna Chilifrukt, Lakritsrot, BJÖRN of Sweden Caramel, Kaffekross, Vilda hallon, Kakaobitar och Saltstänk.

“Våra chokladkakor är rena och innehåller endast kakaomassa, kakaosmör och socker, bortsett från de smaksättningar vi har. Vi har ekologiska varor och många av våra chokladprodukter är Fairtrade-certifierade. Allt vi gör är allergenfritt så att de som tidigare undvikit choklad på grund av allergi kan nu unna sig en god, kvalitativ och ekologisk chokladbit” säger Jens Fylkner, vd på Malmö Chokladfabrik.

Sedan bröderna Jens och Jakob Fylkner tog över Malmö Chokladfabrik för ett år sedan har ett antal nyheter och smakupplevelser tillkommit. I mars 2016 vann sju av deras chokladkakor medaljer i den regionala delen av International Chocolate Awards som avgjordes i Köpenhamn. I oktober kommer de medverka i världsmästerskapet i London. I maj fick också två av Malmö Chokladfabriks chokladsorter pris i den prestigefulla Academy of Chocolate Awards årliga tävling.

Malmö har länge ansetts vara Sveriges konfektyrcentra med ett flertal konfektyrföretag från staden såsom Mazetti och Malaco och i princip all svensk lakrits görs i Malmö. Fabriken där Malmö Chokladfabriks produkter tillverkades tidigare är Sveriges näst äldsta chokladfabrik och byggdes av Mazetti 1888. Sedan ett år tillbaka produceras nu istället chokladen i en modernare lokal, medan museum och butik finns kvar i Mazettis gamla fabrik vid Möllevångstorget i centrala Malmö.

Malmö Chokladfabriks senaste chokladserie Tegel har förpackningar och form som inspirerats av den gamla fabrikens tegelstensfasad. Även den nya logotypen har fått sin form efter tegelstenarnas unika mönster.

Chocolate_malmö chokladfabrik

Chokladkakornas mönster har inspirerats av den gamla fabrikens tegelstensfasad

Så går det till:

  1. Malmö Chokladfabrik gör tre sorters bean-to-bar choklad. Det innebär att de rostar bönorna själva. De kontrollerar att bönorna de köper är fria från spår av spår av nötter eller allergena ämnen. Till de andra chokladkakorna köper de in rostad kakaomassa.
  2. När de får kakaobönorna rostar de dem i ungefär en timme. Det är en manuell process där temperatur och rostningsgrad övervakas för att få en optimal arom.
  3. Efter det kyls bönorna ned och skal rensas bort innan de rostade kakaonibsen blandas med socker och kakaosmör. Kakaosmöret framställs från pressade kakaobönor, och ersätter också sojalecitin och andra emulgeringsmedel som de flesta chokladtillverkare använder.
  4. Kakonibs/kakaomassa, socker och kakaosmör conchas (blandas och mals i en särskild maskin) och hettas upp under låg värme i cirka ett dygn. Samtidigt som chokladen tempereras tillsätts eventuella smaker, såsom t ex hallon eller krossade kaffebönor.

Sandra Kastås jobbar som PR-konsult och rådgivare till VD:s i mindre bolag inom ett flertal branscher. Hon driver även sitt eget konstföretag vid sidan av. För Lyx skriver Sandra om konst, inredning, mode och trender.