julpyssel med choklad

Ätbart julpyssel med choklad – tre mumsiga tips

December är här och när vi vill boosta upp julkänslan är det kul att pynta och pyssla. Dagarna blir kortare och mörkare, men tänd några levande ljus, dra på lite glad musik, sätt på favoritförklädet och kökspyssla inför adventsfikat! Stundande adventshelger blir både roligare och godare. Här kommer några trevliga tips på ätbart julpyssel med choklad, i både smält och fast form. Alla tre recepten är enkla att genomföra och populära för familjens alla medlemmar, stora som små.

Chokladpops med Lindt – barnpyssel på en pinne

Chokladpops är choklad på en pinne. Sedan den första Lindorkulan skapades för över 60 år sedan har chokladpralinen med den mjuka kärnan blivit en favorit hos många chokladälskare. Sätt Lindorkulor i valfri smak/smaker på toppen av träpinnar och placera dem i ett fint glas eller en glasvas.

julpyssel med choklad_Chokladpops1

Dekorera popsen med ätbart guld, snöflingor, glasyr, nötter och strössel. Detta skapande kommer barnen med all säkerhet gilla!

Det här behöver du:
Grillspett/träpinnar
Lindorkulor i valfri smak
Choklad (att smälta)
Ätbar guld- & silverfärg (t ex Panduro Hobby)
Kristyr
Strössel av olika slag
Nötter
Kokos

julpyssel med choklad_Kristyr_strössel_Chokladpops_Lindt

Lindor Pick and Mix lanserades i september och innebär att du kan köpa dina favoritsmaker på lösvikt. Lindorkulorna finns i smakerna Mjölk, Mörk, Hasselnöt, Vit, Strawberries & Cream samt de nya smakerna – Kokos och Stracciatella.

julpyssel med choklad_Lindt_Lindor Pick n Mix_KokosLindor Pick n’ Mix med nya smaken Kokos. 

Lindorkulor är inte bara goda att äta och pyssla med – man kan också hänga dem på paketen eller i granen som vacker dekoration. Det var faktiskt för det ändamålet de först tillverkades!

julpyssel med choklad_Julgranskulor i choklad

Idérikas chokladgubbar  – i all sin enkelhet

Ulrica Grahl driver en chokladverkstad och gör de ljuvligaste praliner. Till Idérika kan du gå, både privat och med företaget, för att lära dig göra allehanda godsaker med choklad. Inför jul kan du göra dina egna praliner eller varför inte ge bort en pralinkurs i julklapp. Ett vardagstips från Ulrica är att i all enkelhet smälta choklad och doppa jordgubbar och marshmallows i.

julpyssel med choklad_doppa-choklad_iderikaChokladdoppade jordgubbar och marshmallows. Foto: Ulrica Grahl, Idérika.

Det här behöver du:
Choklad att smälta
Bär & frukt
Marshmallows
Sugrör i papp eller glasspinnar

Se till att välja en god och fin choklad – ju finare choklad desto lyxigare gubbar!

Amarula Fudge

Det här är för de vuxna i sällskapet, men låt för all del barnen vara med när du stökar i köket. Med generösa toner av vanilj, nötter och kola är likören Amarula Cream en strålande ingrediens i julens bak och desserter.

julpyssel med choklad_09_Amarulafudge

Ingredienser:
3 dl socker
100 g mörk choklad, minst 70 % kakao
3 msk ljus sirap
1 dl Amarula Cream
1⁄2 dl grädde
30 g smör
1 msk vaniljsocker

Gör så här: Mät upp socker, choklad, sirap, Amarula Cream och grädde i en tjockbottnad kastrull. Koka upp under omrörning. Låt koka kraftigt 7-10 min och rör om då och då. Gör kulprovet för att se när smeten har lagom konsistens (droppa lite smet i kallt vatten, när det går att forma smeten till en kula med fingrarna är den lagom).

Lyft av grytan från värmen och tillsätt rumstempererat smör och vaniljsocker. Vispa med elvisp ca 5 min medan smeten svalnar. Smeten ska bli tjock och det ska bli spår efter visparna. Börja vispa försiktigt och öka farten efter hand. Häll smeten i en bakplåtspappersklädd form (ca 20x20cm) och ställ svalt. När fudgen stelnat skär du den i bitar.

Med dessa tre tips har du täckt in något för alla åldrar till adventsfikat – chokladpops för de yngre, amarula fudgen för de äldre och chokladgubbarna för alla. Passa på att njuta av dina skapelser.

Glad Advent önskar vi på Lyx.se!

julpyssel med choklad_Choklad_smält

Chokladpops