Fira in julen i eldsken på Rosendal

Ingenting är för mig lika stämningsfullt som julmarknad på Rosendal. Stockholm lider inte brist på julmarknader i november och december – men det är något speciellt med att besöka Rosendals Trädgård, och det har blivit lite av en tradition i min familj.

När det börjar skymma och elden lyser upp mörkret utanför växthusen får det hela nästan något lite hedniskt över sig mitt i julfirandet. Och när ljusinstallationerna tänds i trädgården i kvällning på söndagen finns ingen annan julmarknad i Stockholmstrakten som kan jämföras.

Julmarknaden på Rosendal varar helgen 15-16 december. På lördagen har man öppet mellan 11-16 . Från klockan 16 på söndag tänds eldarna i trädgården och därför håller plantboden, butiken och växthusen då extra öppet till klockan 18.

Jag, som kallt kan går förbi de sötaste bodarna på Stortorget i Gamla Stan, mäktar dock sällan med att lämna Rosendal utan att ha lättat på börsen ett antal gånger i den lilla butiken eller i det härliga kaféet. Ett tips är att ta med kontanter eftersom kort inte alltid kan användas och närmaste bankomat ligger en kall promenad bort vid ingången till Skansen.

Det kan det dock vara värt eftersom arrangörerna lovar att växthuset i år ska fyllas med julens vackraste ting samt att besökare kan botanisera bland ekologiska och småskaligt producerade matvaror att ställa på julbordet.

För den som är ute efter mer traditionella julklappar erbjuds det även  fårskinn, keramik, och handstöpta ljus. Även trådslöjd, leksaker, handstickade mössor och vantar samt barnkläder från farmors tid finns att köpa. Har man kommit för att fylla julskafferiet erbjuds även ekologisk julskinka, jämtländsk ost, inläggningar, stollen samt senap.

Medverkar gör också bland annat Food for Thought, Stockholms Ljusstöperi, Eko Leko samt Stadsmissionen Remake.

Marknadens minsta gäster kan roa sig på sagostigen och i Täppan hittar de  julkrubban och Tomtens skrubb. Om man vill kan man också lämna en julönskning i det tindrande önsketrädet!

På gårdsplan samlas besökarna för korvgrillning eller för att värma sig runt den stora eldstaden. I kaféet kan avnjutas värmande soppa, en lättare lunch samt bullar och kakor från Rosendals eget bageri – allt gjort med omsorg och på säsongens ekologiska råvaror. I plantboden införskaffas med fördel julens blommor –  både julgrupper och andra gröna tillbehör finns att köpa.

I brödbutiken har man fyllt på med goda bröd och kakor. På hyllorna i den lilla butiken väntar téer, marmelader och egna inläggningar – som gjorda att ställa på julbordet eller ge bort till släkt, vänner och bekanta.

Men att besöka Rosendal kring jul handlar inte bara om att köpa julmat eller klappar – det är en njutning för sinnet också.

Under marknaden slår Rosendals glöggbod upp portarna och värmer den frusne med ett glas av Trädgårdsmästarens egen glögg – ett säkert kort i snön.  Men inte nog med det – lyxigt goda pepparkakor utlovas också från Rosendals eget bageri.

Vi ses kring elden!

 

Bilder: Victoria Lagne