Tyrols Vilda Julbord

Tyrols Vilda Julbord

Vill man äta ett julbord där matupplevelsen är utöver det vanliga ska ni definitivt besöka Tyrols Vilda Julbord. Där serverar de läckerheter ifrån vildmarken blandat med klassisk julmat. Denna tradition har inte förändrats sedan starten 1983.

Tyrols Vilda Julbord_Grönan1

Direkt när man kliver in på Gröna Lund där Tyrol ligger får man en mysig julkänsla – man får faktiskt nästan känslan att kliva in i  en liten granskog. Mitt bland granarna hittar man några lapp-kåtor och i en av dem brinner det för fullt. Den härliga elddoften sprider sig tillsammans med glöggdoften och man intar en varm kopp glögg och myser i lappkåtan. En riktig vildmarkskänsla. I några andra lappkåtor kan man spana på  grillningen och rökningen av fisk och kött från Norrländska Vilhelmina som man sen får äta av på julbordet.

Tyrols Vilda Julbord_Grönalund2

När hungern börjar sätta in är det dags att gå in för att äta av det 35 meter långa buffébordet där man har dukat upp ett hundratal olika smakupplevelser, varav majoriteten av maten är hemmagjord i Tyrols kök och där de vilda råvarorna kommer från den lappländska vildmarken i norr.

Tyrols Vilda Julbord_GrönaLund3

Med parollen ”från natur till tallrik” har man dukat upp de finaste råvarorna och de mest spännande vilträtterna sedan 1983. Otroliga smakupplevelser som man absolut inte får missa. De klassiska björnköttbullarna, älgsteken, den kåtarökta fjällrödingen, den souvasbakade laxen och åkerbärsglassen återfinns traditionsenligt på julbordet.

Tyrols Vilda Julbord_GrönaLund4

Det speciella med Tyrols Vilda Julbord är att det ska ätas i sju turer eller på sju olika tallrikar.  Man ska börja med SOS (smör, ost, sill), Lax med tillbehör, Kallskuret med tillbehör, Varmrätter, Ostbricka, Choklad, godis, desserter och sista och sjunde turen är Glass och sorbet. Med andra ord gäller det att vara riktigt hungrig när man kommer dit.

Tyrols Vilda Julbord_grönalund5

Dessertbordet var verkligen “to die for”. Det var inte bara ett dessertbord utan två. Här kunde man välja och vraka bland pajer, tårtor, cupcakes, julgodis, chokladpraliner, sorbet, ostkakor, glassar och mycket  mer.

Tyrols Vilda Julbord har främst sitt ursprung i den storslagna naturen i Lappland, det som ibland kallas för Europas sista vildmark. Här bjuder den lappländska naturen på en variation av fjällbjörkskog, barrskog, tundra och fjäll. På fjällen runt Ammarnäs och Kvikkjokk strövar renarna fritt och i de djupa skogarna, i öst lever älg och björn sida vid sida och i de kristallklara vattendragen trivs rödingen och öringen.

I södra Lappland ligger Vilhelmina, som även är hjärtat för Tyrols Vilda Julbord. Med sina stora fjällområden, skogar, vattendrag och sjöar är det inte så konstigt att det har blivit utsedd till såväl “Årets fiskekommun” som “Årets jaktkommun”. I Vilhelmina finns många av de lokala leverantörer som Tyrol samarbetar med.

I år har Tyrol sittningar från den 20 november till den 20 december, så skynda er att boka in det blir fullt. Vi kan starkt rekommendera ett besök.