Restaurang Monrads i Djursholm – familjär vardagslyx för dagens alla måltider

Restaurang Monrads är ett uppskattat vattenhål i Djursholm och verkar vara fullt jämt. Men så har också Monrads öppet från morgon till kväll – frukost, lunch och middag. Fisk- och skaldjur av bästa kvalitet, men också dagens rätt, catering till hemmafesten, bra barstämning vid fredagsdrinken, härliga cocktails, take-away av bästa klass och nu också juicebar. Vad skulle Djursholmsborna göra utan sitt Monrads?

Fisk på Bräda_Monrads_700 Fisk på bräda hos Monrads.

Restaurang Monrads ligger i hjärtat av Djursholm och serverar vällagade och klassiska rätter i en restaurangmiljö i ”saluhallsanda” med servering, kök- och färskvarubutik i öppen planlösning. Restaurangen är sedan två år tillbaka med i White Guide och har även fått ett så kallat Certificate of Excellence av TripAdvisor. Av Dagens Industri tilldelades man 2014 ett diplom som svenskt Gasellföretag.

För snart 10 år sedan startade äkta paret Johan och Lina Monrad en egen restaurang på torget i Djursholm. Med Johans gedigna bakgrund inom fisk-och skaldjur bland annat hos Lisa Elmqvist i Östermalmshallen och Linas erfarenhet från både restaurangservis och reklambranschen, kom drömmen om en egen verksamhet med fokus på fisk- och skaldjur. Då öppnades en mindre restaurang med ett 40-tal platser vid ena sidan Djursholms torg. Så småningom växte man ur den mindre lokalen och ligger sedan några år placerad längre bort på gatan närmare vattnet. Idag har den välbesökta restaurangen ca 80 platser (plus ca 50 på sommarens uteservering) och har öppet från morgon till kväll.

Interiör_bardel_Monrads_700Bardelen inne på Monrads.

Monrads var först med att höja den kulinariska nivån i Djursholm. Hit kommer så klart en hel del stammisar från den närmaste omgivningen, men eftersom stället håller bästa standard på storstadsnivå kommer förvånansvärt många ut till detta lilla torg bara för att äta på Monrads. Gästerna är allt från kompisgäng i 20-årsåldern, helgfirande barnfamiljer till 90-åriga damer med rullator, blandat med några kändisar och affärsfolk som äter jobblunch. Personlig och härligt stimmig stämning och ofta fullsatt.

Fiskdisken_Monrads_700Fisk- och delikatessdisken inne på Monrads.

Läget vid Djursholms torg är kanske inte så märkvärdigt men väl innanför dörrarna inser man att det finns mer att charmas av. Både inredningsmässigt, men också personalmässigt där alla verkar vara som en stor familj. Ibland ser man också någon av de fyra Monrads-barnen extraknäcka eller hänga runt bland borden.

Det finns nästan alltid minst en av oss på plats för att hålla ett öga på att allt fungerar i den förlängda delen av Familjen Monrads. Vi hoppas och tror att det ska kännas i andan – hur oerhört mycket tid, kärlek och omtanke Johan och jag har ägnat vårt ställe – Lina Monrad

Fisk är Monrads paradgren, men det finns gott om alternativ på menyn för de som av allergi- eller andra skäl föredrar något annat. Det finns en delikatess- och fiskdisk som är välsorterad och även erbjuder färdiga rätter och menyer att ta med hem – ‘Home Edition’.

Löjrom_skaldjur_Monrads_700Klassiker på Monrads – skaldjur, löjrom, skagen…. #vigillar

Jordärtskocka_Oxfilé_Monrads_700 Fisk med svamp och rotfrukter eller en klassisk oxfilé med ett glas rött?

Rätterna tillagas på råvaror i toppklass av meriterade kockar. Har man varit en trogen kund hos Monrads genom åren märker man en skillnad på menyn och dess tillagade rätter sedan en tid tillbaka. Nivån har höjts ytterligare och nya rätter dyker upp i större utsträckning, medan vissa uppskattade klassiker får stanna kvar ett tag till. Johan och Lina har fått till servicekonceptet på en fin nivå där bemötandet från personalen alltid är trevligt och professionellt. Sommelieren har glimten i ögat och kommer med bra, och ibland lite annorlunda, rekommendationer.

Tom Robsahm_MonradsServitör och bartender Thom vet hur man underhåller sina gäster på bästa sätt.

Monrads JuiceBar

Den sista nyheten i Monrads helhetskoncept är den nya juicebaren som innebär att man nu även kan besöka restaurangen även till frukost för den som inte var nöjd med bara lunch, eftermiddagsfika, AW eller middag tidigare.

Juicebaren_Monrads_700

Vid det här laget har man nog täckt in sina kunders alla behov av utfodring i alla dess former. Till frukost serveras varma smörgåsar gjorda på ett surdegsbröd som specialbakas åt Monrads i ett bageri endast för detta ändamål.

Frukost_Monrads_700

Lina Monrad testade sig igenom diverse bagerier innan hon fann det hon ville ha. Huvudpersonen i frukosten är dock juicerna. Till sin personalstyrka har man adderat ett par killar som kan detta med juicer och smoothies på sina fem fingrar. Välj från menyn, eller be om en specialare om du har någon favoritblandning, och slå dig ner vid de stora fönstren ut mot torget. Här kan man sitta hela dagen!

Fler bilder: