Olsson & Jernberg

Färsk fisk åt skärgården – Olsson & Jernberg öppnar på Möja

Med erfarenhet hos både Lisa Elmqvist och Melanders sitter konsten att driva fiskhandel i ryggraden hos Joakim Jernberg. I 25 år har han dessutom spenderat somrarna ute på Möja i Stockholm ytterskärgård. Nu öppnar han, tillsammans med sin butikschef Olsson, den nya fiskaffären Olsson & Jernberg på Möja.

Under tio år har Joakim gått och sneglat på den röda boden som stått på grannens tomt ute på Möja och nu har han, med en liten push från sin tidigare butikschef Magnus Olsson, alltså gjort slag i saken. Boden tillhörde tidigare pizzabussen och har nu alltså konverterats till fiskhandel. Placerad på en av Bergs bys mest centrala tomter, står nu den röda boden tillsammans med några bänkbord på ängen där man kan njuta av enkla men goda fiskrätter som en näve rökta räkor med aioli, skagenröra, böckling eller varmrökt lax med potatissallad.

Olsson & Jernberg_deli

Ur en lucka kan man spana in i kyldisken på dagens färska fisk och skaldjur som också går att handla med sig hem till egna stugan eller båten.

Olsson & Jernberg_lunchmenyFörra veckans lunchmeny.

Joakim Jernberg har tidigare drivit både Melanders Fisk i Nacka samt Hötorgshallen och har arbetat med mat i stort sett hela sitt liv. Magnus Olsson har arbetat som kock på kända Stockholmskrogar såsom Sturehof och Dramatens bakficka samt som butikschef på Melanders fisk. Deras verksamhet innebär dagligdags att sprida kunskap om hur man hanterar och arbetar med superfärska och högkvalitativa råvaror från havet, kombinerat med utbildning av personal så att de kan erbjuda kunderna hög service kring utbudet i butiken.

Olsson & Jernberg_Joakim JernbergJoakim Jernberg

Båda två turas nu om att bemanna fiskboden på Möja som ligger pittoreskt och praktiskt placerat vid vägkanten på väg upp mot Möjas Dansbana, precis vid värdshuset där vägarna korsas mot gästhamnen/kyrkviken och ner mot Bergs hamn där Coops matbutik och turistinformationsboden ligger.

Olsson & Jernberg_ängen

Med hem i påsen under premiärköpet åkte ett halvt dussin vilda ostron, en grabbnäve rökta räkor och några västerbottencanapéer. Turligt nog kunde vi även köpa med oss en ostronkniv att komplettera sommarstugans köksredskap med. En känsla av passion och service förmedlas när vi pratar med Joakim över disken och vi går glada därifrån – dels för det trevliga bemötandet och för att vi ser fram emot att smaka på godsakerna i påsen.

Olsson & Jernberg_en ful fisk

För semesterfirare och bofasta i Stockholms mellersta skärgård har det länge varit svårt att få tag på färsk fisk och skaldjur över disk. Wikströms fisk på Möja serverar visserligen dagens fångst på sin restaurang, och på senare år kan man även bege sig till Monrads på Sandhamn som både serverar goda fiskrätter och säljer över disk. Men om man har närmare till Möja är Olsson & Jernbergs fiskaffär ett mycket välkommet tillskott.

Till Möja kommer man lättast med en trevlig skärgårdstur på någon av Waxholmsbåtarna eller via egen båt. Då rekommenderas ett besök hos Olsson & Jernberg.

Trevlig fisk- och skaldjurssommar!

Olsson & Jernberg_Möja fjärd