Stockholms Skärgård Möja_Mikael Rickfors

Stockholms skärgård – underhållning & livskvalitet

Skärgården längs Sveriges östkust är världens näst största sett till antal öar, och kanske världens största sett till rikedom. Stockholms Skärgård, med sina 30 000 öar, har smultronställen för alla att finna, vare sig du är ute efter att campa på en öde ö eller festa loss på nattklubb med havets vindar slitande i håret. Jag testar gärna något mitt emellan och lite av varje under sommarens sköna månader.

Från Arholma i norr till Landsort i söder – öarna tycks oändliga när du far genom skärgården. Ta en Waxholmsbåt för att njuta vyerna längs färden eller bilen för att komma långt ut på Värmdö. Kanske blir du upplockad vid Stavsnäs eller Sollenkroka av en vän som har båt för att komma ännu längre ut i arkipelagen. Många är aktiviteterna bland öarna.

Stockholms skärgård Sjökort Stockholm

Den största delen av Stockholms skärgård är endast tillgängliga om man har egen segel- eller motorbåt och då hittar man gärna sin egen lilla vik i lä, för att njuta lata sommardagar med uppfriskande bad och grillning på klippan. Passa på att umgås med familj och vänner utan dagens uppkopplade manicker – fiska, prata, gå på upptäcktsfärd, bada, laga mat, andas skärgårdsluft, samla stenar, tälj en barkbåt, simma till andra ön, berätta historier och skratta ihop.

Stockholms skärgård Lilla Nassa

Kanske poppar en säl upp sitt huvud ovanför vattenytan av nyfikenhet kring vad du håller på med, men då får du vara ganska långt ut vid havsbandet.

Stockholms skärgård Säl_Skärgård

En del öar, de flesta lite större i storlek med bofasta och/eller diverse verksamheter, bjuder besökare på allt mellan himmel och jord. Några har faciliteter som gör att du kan ta in på vandrarhem eller äta en god middag på en skärgårdskrog. Här och var finns det museum av olika slag som visar lite av skärgårdens historia och tillgångar.

Stockholms skärgård Waxholmsbolaget_Sandhamn

Sandhamn benämns många gånger som en egen huvudstad i Stockholms skärgård där en stor blandning människor, både med eller utan egen båt, träffas för att äta gott på det gamla värdshuset, köpa några seglarbullar på bageriet, ta en drink på Dykaren, bada på Trouville, luncha på Monrads, bo på Seglarhotellet eller flanera längs bryggorna och spana in alla vackra båtar.

Stockholms skärgård Skylt_Möja

Skärgårdskrogarna blommar upp på sommaren och erbjuder, förutom mat och dryck, ofta underhållning i form av liveband, trubadurer eller mindre koncerter. Möja är en central ö som ofta bjuder på allehanda aktiviteter dag som natt. På Möja finner du först och främst genuin skärgårdsbebyggelse med sina små byar och hamnar från norr till söder.

Stockholms skärgård Möja

Här finns ca 280 bofasta som många är engagerade i att skapa mysiga evenemang för både vänner och besökare. Det känns roligt att få ta del av dem samt att stödja de lokala initiativen med egen närvaro. Häromdagen spelade svenske musikern Mikael Rickfors på en välbesökt dansbana.

Stockholms skärgård Rickfors på dansbanan_Möja

Under sommaren 2014 kan man på Möja Dansbanas hemsida läsa att fler arrangemang går av stapeln under juni, juli och augusti, såsom allsång, disco, stand-up comedy och Nurse Diesel Rock Circus. Om du har tur kan du hänga med på en omgång boule – Möja Boule Klubb har sin grusade spelplan precis bredvid dansbanan. På restaurangen Pärlan på Möja, som ligger vid hamnen i Berg, är sommarveckorna fyllda med allt från fotbollskvällar till trevliga trubadurer som spelar på verandan.

Stockholms skärgård Boule

Stockholms skärgård är rik, en blandning av sött och salt, och det känns lyxigt att få njuta av vad den har att erbjuda, om än inte hela sommaren så bara för en dag!

För mer information om vad som händer i Stockholms skärgård, titta gärna in på dessa siter:

http://www.visitskargarden.se/sv/
http://arholma.nu
http://www.landsort.com
http://www.upplevvaxholm.se
http://www.sjokrogar.se/stockholm.html
http://grinda.se
http://www.mojaturistinfo.se
http://www.moja.nu
http://www.mojadansbana.nu
http://stockholms-skargard.se
http://www.waxholmsbolaget.se
http://skargardsstiftelsen.se
http://www.sandhamn.com
http://www.stromma.se/sv/Stockholm/
http://www.sjoraddning.se
http://www.sjoassistans.se

Stockholms skärgård Heidenstamfyr_Svenska Högarna