Stockholms Matmarknad – tillbaka till ursprunget

I december smygöppnade man och nu har Stockholms läns landshövding officiellt klippt invigningsbandet till Stockholms Matmarknad. Stockholmarna har därmed fått tillgång till närproducerade råvaror på ett sätt som länge varit omöjligt. Nu går vi tillbaka till ursprunget och matglada Stockholmare kan hitta både ursprungsmärkta råvaror och närfiskat över disk direkt från bonden, odlaren eller fiskaren.

Svenska Brasserier, med bland annat Sturehof, utanför vilken Stockholms Marknad ligger, är först ut i Sverige att ta ett större grepp kring råvarukedjan och har etablerat matmarknaden med ledorden hållbar produktion, hög kvalitet och tydligt ursprung.

Grönsaker_Stockholm Matmarknad_Sturehof

Samtliga producenter har besökts och är omsorgsfullt utvalda. Stockholms Matmarknad erbjuder fisk, skaldjur, grönsaker, ost, charkuterier, bröd och kött.

Kött_krav_Stockholm Matmarknad_SturehofLammracks från Åkatorp med märkningen A,B,C och D vilket berättar om hur lammet är uppväxt och vad det har ätit.

Konceptet innebär att varorna i sortimentet ska ha passerat så få händer som möjligt. Varje produkt har fått en märkning på sig i form av bokstäver som symboliserar olika kriterier – de som kan garanteras och andra löften till dig som kund.

Märkning_Stockholm Matmarknad_Sturehof

Kravmärkning är en inspiration, men man har valt att sätta sina egna kriterier för att berätta om varan på tydligast sätt.

Hjälmaren, som jag fiskar i, är den första sjön i världen som är MSC-märkt – Håkan, fiskare

Fisken på Stockholms Fiskmarknad kommer från Mälaren, Hjälmaren och Östersjön med leverans från ca 50 anslutna lokala fiskare. Fiskmarknaden ta emot fisken direkt från fiskaren, utan att passera grossistledet. Dock måste en del fisk och skaldjur som kommer från svenska västkusten levereras via grossist samt via auktion i Smögen.

Stockholm Fiskmarknad_Stockholm Matmarknad_Sturehof

För att kunna ta emot och hantera fisken på bästa sätt har ett renseri etablerats i anslutning till matmarknaden.

Det är färskheten som är det unika med Stockholms Fiskmarknad. Det kommer att skapa en närhet till kunderna som äntligen kan få ett ansikte och namn på fiskaren bakom fångsten.

Chris Heister, landshövding i Stockholms län, och Henrik C Andersson, länsfiskekonsulent, ser Stockholms Fiskmarknad som en del i arbetet att bidra till ett mer hållbart fiske, då marknaden blir en plats där fiskare kan sälja sin färska fisk utan onödigt långa transporter, samt att kunna bevara det småskaliga kustfisket i vår skärgård. Fiskmarknaden och det faktum att fisken går genom förr mellanhänder innebär en win-win situation där fiskaren får bättre betalt och konsumenterna får mer för pengarna och fisk som Stockholmarna efterfrågar.

Fisk_Stockholm Fiskmarknad_Stockholm Matmarknad_Sturehof   I fiskdisken finner man bland annat abborre, torsk, sik, gädda, flundra, ål och strömming från Stockholms skärgård.

Tidigare hade man en försöksverksamhet på Sturehof vilket var en veritabel succé med lång kö. Det såg man som ett kvitto på en stor efterfrågan och de senaste årens arbete har nu gett oss Stockholms fiskmarknad.

Många fiskarter som fångas i Stockholms närområde är kända matfiskar som till exempel abborre, sik, strömming, lax och gös. Andra är mindre vanliga, som siklöja, simpa och lake. De är också fina matfiskar vars potential fallit i glömska framför allt för att de varit svåra att få tag på.

Fiskmarknaden är öppen för både middagshandlande privatpersoner samt krögare som vill lägga beställningar på veckans råvaror. Marknadsplatsen, inklusive restaurangdelen, är en trevlig plats att både besöka, handla på och äta hos.

Stockholms Matmarknad_interiör

Stockholms Matmarknad känns som en regelrätt farmers market i miniformat. Vid ett besök inför helgen passade delar av redaktionen på att inhandla hängmörad biff från Gotland samt urbroccoli, en sorts slow food, som med fördel steks i olivolja samt pancetta och serveras med hyvlad parmesan ovanpå. Ett gott tips från Pelle Sturén, krögare och engagerad delägare, som sprang runt bland delikatessdiskarna medan vi handlade. Vi lagade, vi smakade och vi rekommenderar.

Bord_Stockholm Matmarknad_Sturehof