VM-kocken Tommy Myllymäki öppnar toppkrog på Djurgården

Restaurangkoncernen Svenska Brasserier och Tommy Myllymäki, en av världens bästa kockar, öppnar en ny restaurang vid Biskopsudden på Kungliga Djurgården i Stockholm. Ambitionen är att restaurangen ska bli en destination i sig själv och strategin är uttalad – att ge Tommy Myllymäki alla de förutsättningar som krävs för att skapa en restaurang av absolut högsta klass.

Restauranggruppen Svenska Brasserier driver Sturehof, Riche, Teatergrillen, Taverna Brillo, Luzette och Stockholms Matmarknad.

Myllymäki öppnar toppkrog_Svenska Brasserier_restaurangkarta

Nästa kliv blir ut på Djurgården till den plats där tidigare Lisa på Udden låg innan den brann ner till grunden.

“Vi gör den här satsningen för att vi tror att vi har det som krävs och för att det är kul. Vi har under många år drivit våra restauranger framgångsrikt. Den uthålligheten vi har tror vi är nyckeln till att nå det högt satta målet att inte bara bli Sveriges, utan en av världens bästa restauranger“, säger PG Nilsson, grundare och en av ägarna till Svenska Brasserier.

Tommy Myllymäki är en av Sveriges mest meriterade kockar med bland annat silver i Bocuse d’Or VM 2011, guld i Bocuse d’Or EM 2014 och brons i Bocuse d’Or VM 2015. Sedan 2012 är han knuten som kreativ ledare till Svenska Brasserier.

Om någon kan göra det här möjligt så är det Tommy, han har både visionerna och förmågan att genomföra dem – PG Nilsson, grundare av Svenska Brasserier

För Tommy Myllymäki har det alltid funnits en dröm och längtan att få jobba med den här typen av restaurang.

Tommy Myllymäki öppnar toppkrog

Efter perioder av tävlande i Bocuse d’Or känner han sig redo att ta steget att öppna och driva en restaurang där möjligheter finns att jobba med högsta möjliga nivå.

Att få göra denna satsning tillsammans med Svenska Brasserier känns yrkesmässigt som min största utmaning någonsin – Tommy Myllymäki

Byggnaden som restaurangen kommer att ligga i hyr Svenska Brasserier av Kvalitena AB. Innan satsningen kan bli verklighet ska Kungliga Djurgårdens förvaltning godkänna förslaget. Som tidigast öppnar restaurangen hösten 2017. När restaurangen står klar kommer den att vara öppen för gäster sex månader om året och resterande tid fungera som ett utvecklingscenter.

Nu börjar en period av återhämtning, förkovran och planering för att förbereda oss på bästa sätt inför öppningen. Att ha tid för återhämtning och utveckling är viktig även när vi väl har öppnat, därför kommer vi att ha stängt under sex månader varje år”, säger Tommy Myllymäki.

Myllymäki öppnar toppkrog_BISKOPSUDDEN

Jonas Bohlin som är en av de främsta inom svensk arkitektur och dessutom Svenska Brasseriers arkitekt sedan lång tid tillbaka har fått uppdraget att designa restaurangen såväl invändigt som utvändigt.

Det här projektet blir det första då Jonas får möjlighet att göra allt från att rita byggnad till att designa inredning när vi samarbetar. Det är vi oerhört glada för”, säger PG Nilsson.