Stockholms Centralstation skiner upp med nya restaurangen Luzette

Idag öppnas dörrarna till restaurang Luzette på Stockholms Centralstation. Man har samlat inspiration från klassiska restauranger i äldre centralstationer såsom Le Train Bleu på Gare du Lyon i Paris och Oyster Bar på Grand Central Station i New York. En känsla av lyx och avkoppling i en annars aktiv miljö.

I före detta Norra Ankomsthallen vid Centralplan öppnar brasseriet som inkluderar en matsal, en bar, en uteservering på Vasagatan samt möjlighet att köpa med sig mat. Öppettiderna är generösa – tidig morgon till midnatt – vilket möjliggör allt från frukost till lunch, fika, drink eller middag. Att man kan boka bord till frukost känns väldigt New York i positiv bemärkelse.

Rôtisserie på Stockholms Centralstation

Bocuse d’Or Europamästaren 2014 Tommy Myllymäki är kreativ ledare för maten och Victor Lagerstedt är kökschef. I den öppna delen av köket har ett rôtisseri placerats, både som en del av inredningen samt för köket ett viktigt redskap att tillaga mat i.

Rotisserie_Luzette_Stockholms Centralstation

Rätterna i Luzettes meny känns trevliga som på ett franskt brasserie fast med mer finess. Snygga uppläggningar och trevlig helhetspresentation. På menyn finner du förrätter som chévre chaud, halstrad pilgrimsmussla, råbiff och terrin på anka. Rökt ren med kantareller vann vår röst. Helt klart en vinnare.

Stockholms Centralstation_Luzette_Förrätt

Till huvudrätt kan du välja confiterad fjällröding, steak frites, kalvkind eller helt enkelt något från Rôtisseriet – Knäred-kyckling, lammstek provencal och älgentrecôte. Vi gillar egentligen inte att behöva pilla bort kycklingkött från ben, men smaken var mycket god och kryddorna i rätten generösa. Dessutom trevliga rôtistekta grönsaker och tillbehör. En ganska enkel meny där finessen ligger i tillbehören.

Luzette_Efterrätt_Stockholms Centralstation

Avsluta med osttallrik, rominkokt persika eller chokladnapoleon. Den grillade ananasen och kolasåsen som serverades till glasskulan var försvinnande god.

Luz står för ljus

För inredningen står designern Jonas Bohlin. Lokalen från 1871 är kulturmärkt där väggar och golv därför behålls intakta. Luz betyder ljus, något som representeras av genomströmningen av ljus i lokalen. Namnet Luzette är inspirerat av den takbelysning med samma namn som hängde på Stockholms Centralstation tidigt 1900-tal, en modernare variant hänger där än idag. Peter Behrens formgav den vackra lampan på 1920-talet och lampan återfinns i matsalen där en lång rad Luzette-lampor pryder entrén.

Luzette_lampa_Stockholms Centralstation

Dessutom har man mixat de K-märkta pelarna, de valvformade fönsterpartierna och de äldre lamporna med nordiskt rena material i form av kalkstensplattor, granit, marmor, trä och modern belysning från Örsjö i kornblått och mässing. Tankarna går mot tågnät och något som förbinder i nätverk. En fin mix som känns exklusiv och ren. Lokalens höga takhöjd och luftiga utrymme kommer dock med all säkerhet vinna på att de planerade gardinerna kommer upp som kanske dämpar det stimmiga ljudet och mjukar till kanterna lite. Lyx.se älskar de fina bagagehyllorna i traditionell tågdesign som satts upp kring matsalen.

Luzette_matsal

Det kan nämnas att det under en period har saknats en restaurang i Stockholms Centralstation som är av lite högre klass och som är mer än ett hak man snabbt passerar. Luzette fyller det tomrummet. Här kan du påbörja eller avsluta din tågresa på ett trevligt sätt. Har du inte möjlighet att sitta kvar finns en rad färdiga rätter att ta med dig vidare på din resa hem eller bort.

Vi ser fram emot att följa Luzettes utveckling på denna centrala plats och hoppas dessutom att restaurangen kan inspireras ytterligare av favorittippade Tommy Myllymäki när han lagar pärlhöna i Bocuse d’Or i Lyon i januari 2015.