Categories
Events Kultur Mat & Restauranger

Bocuse d’Or – världens mest prestigefulla kocktävling

Under ett trevligt mingel på evenemangstäta Taverna Brillo vid Stureplan fick Lyx.se tillfälle att möta den svenska kockrepresentaten i årets Bocuse d’Or Europe. Tommy Myllymäki berättade om anrättningarna och råvarorna som han tror ska vinna honom, och Sverige, ett pris i den prestigefulla kocktävlingen.

Bocuse d’Or startades 1987 av stjärnkocken Paul Bocuse. Årets upplaga av kvaltävlingen Bocuse d’Or Europe går av stapeln den 7-8 maj där 20 utvalda länder medverkar. För att kvalificera sig till Bocuse d’Or måste man komma bland de tolv bästa i Bocuse d’Or Europe.

Tommy Myllymäki tog hem vinsten i Bocuse d’Or Sverige 2013 och ska därmed kämpa för den svenska äran när Europamästerskapet nu för första gången nu avgörs i Sverige och Stockholm. Tävlingen kommer att gå parallellt med GastroNord och Vinordic på Stockholmsmässan i Älvsjö.

Myllymäki_Sverige_Bocuse d'or

Sverige tävlar den 8:e maj. Klockan halvtio på morgonen går Sverige in, för att sedan servera den första rätten vid halvtretiden. Uppladdning, träning och detaljerade förberedelser pågår nu för fullt och Tommy Myllymäki berättar att han och hans team knappt sover för tillfället. Alla detaljer görs om och om igen för att uppnå perfektion.

– Ibland kommer det en sked flygande när det inte går som man vill.

Placeringen i Bocuse d’Or Europe är som sagt avgörande för att få en plats till Bocuse d´Or VM som äger rum i Lyon i januari 2015.

– Det känns fantastiskt att ha uppnått mitt första mål och otroligt hedervärt att få representera Sverige i Bocuse d’Or igen. Förra gången, år 2011, fick jag silver och nu satsar jag självklart på guld, säger Tommy Myllymäki.

De tävlande kockarna ska på 5 timmar och 35 minuter tillaga en fiskrätt och en kötträtt för 14 personer. Huvudråvarorna för kött respektive fisk bestäms av Bocuse d’Or och tillkännagavs i november 2013. Det är första gången i tävlingens historia som samtliga huvudråvaror kommer från det land där tävlingen hålls. Råvaran för fisk är sej, ostron från Grebbestad samt blåmusslor från Mollösund. Köttet är svensk unggris från Havor Lantbruk i Havdhem på Gotland.

– Vi är nu på nivån att vi diskuterar vilken sida grisen sover på för att välja den bästa delen.

Tommys fiskrätt – Sej med havssmaker. Sejrygg pocherad i buljong på alger och rökta musslor och champinjoner. Tempererad tartar av buken med ingefära och inlagd kålrabbi. Blomkål, gurka och ärtor. Salta blad och pepparrot.  Ljummen havsmajonnäs med ostron, kaviar och gräslök.

Bocuse d'Or Tommy Myllimäki_Fiskrätt

Utöver huvudråvarorna ska varje rätt bestå av garnityr och sås, vars råvaror väljs av den tävlande. Nytt inför Bocuse d’Or Europe 2014 är att fiskrätten måste bestå av minst 50 % grönt, det vill säga produkter som växer i naturen, havet, växthus eller grönsaksland.

Adam_Tommy_bocuse do'r

Tommy Myllymäki arbetar aktivt med att komponera den ultimata smakidén till sina rätter.

– Jag hoppas att min erfarenhet och kunskap kring de svenska råvarorna ska vara till min fördel i tävlingen. Men i konkurrens med flera av världens bästa kockar finns inga genvägar – den som ger den bäste smakupplevelsen vinner, säger Tommy Myllymäki.

Även om Myllymäki just nu lägger det mesta av sin tid på träning inför Bocuse d’Or 2014-15, så fokuserar han till vardags på den egna restaurangen Sjön i Jönköping som öppnade i december 2012. Han driver även Julita Wärdshus utanför Katrineholm och är kreativ ledare för Svenska Brasserier AB där Sturehof, Taverna Brillo, Riche och Teatergrillen ingår.

Mathias Dahlgren_Tommy Myllymäki_Bocuse d'or

Mathias Dahlgren är hederspresident för Bocuse d’Or Europe och har som enda svensk vunnit kock-VM.

– Ingenting i min karriär har varit viktigare än vinsten i Bocuse d’Or 1997. Att vi nu arrangerar den europeiska uttagningen i Stockholm visar på vilken stark position Sverige har som matland och gastronomisk inspiratör, säger Mathias Dahlgren.

Lyx.se håller tummarna för en svensk seger och önskar Tommy Myllymäki och hans team stort lycka till den 8:e maj. Vi kommer definitivt vara på plats för att heja på!

Bocuse d'or 2014_Tommy Myllymäki

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *