Tommy Myllymäki är Europamästare i matlagning – Sverige jublar

Grattis Tommy Myllymäki, säger Lyx.se! Som nybliven Europamästare i matlagning och guldmedaljör i Bocuse d’Or Europe laddar nu Tommy Myllymäki om för att ta guld i världens mest prestigefulla kocktävling som går av stapeln i franska Lyon i januari 2015. Lyx.se var på plats när Myllymäki och hans team tillagade de vinnande rätterna ute på GastroNord-mässan under torsdagen.

Kl 09:30 fick Sverige-laget påbörja sina anrättningar som skulle ta dem till finalen i Bocuse d’Or och fem timmar senare serverades den första rätten – fisken – till jurymedlemmarna. Någon halvtimme senare bars den andra rätten fram – kötträtten – på ett stort runt fat. På exakt 5 timmar och 35 minuter tillagades samtliga tävlande en fisk- och en kötträtt för 14 personer. Spänningen var på topp, ljudnivån hög och det är klart att vi svenskar i publiken var stolta över att få se Sverige prestera på denna nivå på hemmaplan. Stämningen gick nästan att likna vid en fotbollsläktare vad gäller glada hejaramsor, hurrarop och vajande flaggor.

Tommys köttbricka_Bocuse d'Or Europe 2014

Lyx.se hade för ett par veckor sedan förmånen att få se, smaka, dofta och njuta av de båda exklusiva och, vid tillfället mycket hemliga, rätterna som Tommy Myllymäki lagat hundratals gånger de senaste månaderna. I Menigos kök i Årsta partihallar har Sverige-teamet spenderat de flesta av dygnets timmar den senaste tiden. En måndag i slutet på april fick vi äran att se vad som skulle presenteras på plats under tävlingen den 8:e maj. Med strikta order om att inte fotografera och inte heller på något sätt skriva ner eller då återberätta för någon utomstående om rätterna, kändes det mycket speciellt och unikt att få ta del av hans gastronomiska konstverk.

Kockarna har finslipat på sina tävlingsrätter i månader så det är hantverket, erfarenheten och den övergripande visionen som skiljer vinnaren från förloraren. För att inte prata om smaken, det är alltid den godaste maten som vinner, säger Mathias Dahlgren, hederspresident Bocuse d’Or.

Vi var unisont överens om att rätterna var både vackra och goda. Vilken precision, vilka smaker och vilken fröjd för ögat. Slående rena smaker som väl representerar Sveriges finaste råvaror.

Sweden_Fish_Tommy Myllymäki_Bocuse d'Or Europe 2014

Tommy Myllymäkis fiskrätt med smaker från svenska västkusten – Mildrökt färserad sej med champinjoner och krispigt fjäll, emulsion med brynt smör och ättika, sallad med blåmussla, vit sparris, broccoli och havsblad, ostron i variation med syrad gurka och alger, tempererad tartar på pocherat ostron med ostronskum samt pepparrot, kålrabbi och tapioka. Foto: Jonas Borg.

Båda rätterna var uppbyggda i mindre partier, som egna små bakelser och torn av godsaker i miniformat. Enligt min smak var den gotländska grisen med tillbehör den godaste och mest smakrika.

– Unggrisen var en utmaning trots den fantastiska råvaran men idag stämde allt. Det är fantastiskt att vinna efter veckor av träning dygnet runt och det på hemmaplan, säger Tommy Myllymäki.

Tommy Myllymäki_Kötträtt_Bocuse d'Or Europe 2014

Tommy Myllymäkis kötträtt. Skinka av svensk unggris från Havor Gård på Gotland på fyra vis – grillad skinkstek med frasig svål och vilda örter, rillette på ugnsstekt skinka och svål, steksky med vinäger och peppar, svampgrädde, tryffelstuvad grisfot i blodcrust, vårsvampfärserad lägg glacerad med sirap och peppar, lättpicklad vårlök och ramslök, rökt vit sparris med ägg samt jordärtskocka med dragon. Foto: Michaëla Hemgren

Att se Tommy Myllymäki och hans team prestera live ute på tävlingsgolvet jämsides de nio andra länderna under torsdagen var om möjligt ännu mer roligt eftersom vi faktiskt visste vad som skulle dyka upp på tallrikarna.

Jurymedlemmar_Bocuse d'Or Europe 2014

Tio andra länder hade redan under onsdagen avverkat sitt under kock-EM. Av de 20 länderna gick 12 vidare till VM i Lyon, Bocuse d´Or 2015:

1. Sverige
2. Danmark
3. Norge
4. Frankrike
5. Finland
6. England
7. Island
8. Estland
9. Ungern
10. Tyskland
11. Holland
12. Schweiz

Guldregn_Bocuse d'Or Europe 2014

Tommy Myllymäki vann över silvermedaljören Kenneth Hanse från Danmark och bronsmedaljören Örjan Johannessen från Norge.

Tävlingen ute på GastroNordmässan utanför Stockholm gav många intryck och lämnar efter sig en känsla av att Sverige även i matlagning, precis som i musik och design, ligger på absolut toppnivå och något vi kan marknadsföra internationellt i ännu större utsträckning. Heja Tommy Myllymäki! Heja GastronomiSverige!

Tommy Myllymäki_Bocuse dOr Europe

Sverige har återigen visat att vi är ett matland att räkna med och att svensk gastronomi är i världsklass. Tack Tommy och grattis!

Tommy pustar ut_Bocuse d'Or Europe 2014

Sorry, the comment form is closed at this time.