Från Kalix till Riche – årets första löjrom

Nu under helgen bjuder Riche in till löjromsdagar. Riche har en lång tradition av att uppmärksamma denna fantastiska råvara. Årets tema är rom och knölar. Lyx.se smakade och underhölls av den för tillfället uppbyggda löjromskulbanan som löper genom Stockholms mest klassiska brasserie.

Löjrom Riche

Det är fiskare Kent Karlsson, en gammal vän till Riche, som ser till att den första rommen som kommer till Stockholm levereras till Riche. Och har så gjort i flera år. Den officiella premiären är egentligen den 21 september, men Kent gör det möjligt för Riche att vara först då en liten kvot löjrom får fiskas i havsbandet redan.

Kent Karlsson Kalix

Thomas Mortensen, kökschef på Riche, har satt menyn som serveras mellan den 18-21 september och lockats av tanken att använda sig av rotfrukter som möter den här delikatessen.

Det har varit en rolig utmaning att kombinera rätter där en av våra dyraste råvaror möter de billigaste, och skapar en fantastisk anrättning tillsammans. Knölar är också extra spännande för det finns så många sätt att tillreda de på – Thomas Mortensen.

Lyx.se’s favoriter på menyn är vindandbröstet (Obs! hagel kan förekomma) samt den helstekta kalvryggen. Båda serverades så klart med färsk löjrom.

Riche Löjrom Vildand

Tore Wretman har varit en inspirationskälla till en av rätterna och kommer från tiden då han jobbade på Maxim. Ugnspotatis tillagas, gröpes ur, återfylls och gratineras. Nu finns en variant av denna på Riche, med löjrom på toppen.

Riche kock

För att höja smakupplevelsen ytterligare har Riches sommelierer satt ihop ett Österrikiskt vintema som domineras av de klassiska vinerna på Riesling och Grüner Veltliner, men även den röda Blaufränkish, en Gemischter Satz på nio druvsorter uppvuxna innanför Wiens stadsmurar och ett destillatsamarbete från spritmakaren Gölles och chocolatièren Zotter.

Riche kulbana

I lokalen har man låtit bygga en kulbana som löper längs hela matsalen. I kulbanan rullar orangefärgade glaskulor som landar i en behållare på väggen som ser ut som en tallrik.

Vi ville göra något som visualiserar rommens väg från Kalix till tallriken. Mängden kulor motsvarar mängden rom som kommer konsumeras fram till söndag

Har du aldrig förut haft tillfälle att prova helt färsk löjrom har du således möjligheten att smaka delikatessen under helgen. Mer färskt än så här blir det inte, om du inte fiskar den själv förstås.

Riche_Exterior