Categories
Mat & Restauranger Vin & Sprit

Farmers Market mitt på Stureplan – Brillo lyfter fram Sveriges bästa råvaror

Sveriges nio klimatzoner skapar en unik mångfald av råvaror med skiftande karaktär och smak. Det ger en rad olika förutsättningar för den vilda floran och faunan samt för det odlade landskapet och ger oss råvaror med olika karaktär under året. Lyx.se uppskattar det lokalproducerade och tittar gärna in på Taverna Brillo, och restaurangens egen “Farmers Market”, för att smaka på det bästa som Sverige har att erbjuda under konceptet “7 årstider – 9 regioner”.

Under 2014 presenterar Taverna Brillo på Stureplan regelbundet en ny årstid och klimatzon för att framhäva dess lokala råvaror. Under våren har vi kunnat besöka restaurangen för att båda handla av de hitresta leverantörerna hos en miniversion av ”Farmers Market”, men även smaka på respektive områdes speciella råvaror i speciellt framtagna rätter i restaurangen. Projektets initiativtagare är Pelle Sturén som förutom Taverna Brillo, även driver Sturehof, Riche och Teatergrillen.

Det handlar om en mat- och råvarumarknad på restaurangen där producenterna själva visar sina produkter och berättar mer om dem. Även i restaurangen serveras mat med regionens råvaror som bas, fortsätter Pelle.

Tema-menyerna skapas av lokala krögare från respektive region och är mycket uppskattade av Brillos gäster.

Taverna Brillo_Farmers Market

Tidigare under året har mat- och konsthantverk från Roslagen och norr om Landsort visats upp. I Maj var det dags för Gotland. I en del av restaurangen fann man lokala producenter av godsaker som trivs extra bra i det gotländska klimatet, så som till exempel sparris och ramslök från Stenhuse Gård, ost och tryffel från Stafva Gård, rökt fisk från Katthammarsviks Rökeri, chokladpraliner från Gotlandsgårdens Konfektyr och öl från Gotlands Bryggeri. Menyn i restaurangen togs fram av krögaren Bo Nilsson på Donners Brunn.

Ramslök_Brillo

Under sommaren kommer Slätta och Kattegatt att representeras och i augusti kan du passa på att smaka på råvarorna specifika för Österlen. På Brillos Farmers Market hittar du då bland annat rapsolja från Gunnarshögs Gård, must och marmelad från Kiviks Musteri och örter från Österlenkryddor.

Smögenwhisky_Brillo

I oktober får Farmers Market besök av producenter från Gullmarsfjorden med dess kött från Kustcharken, musslor och ostron från Lysekils Ostron & Musslor, hummer från Skafte Havsfiske samt whisky från Smögen Whisky. Menyn i Brillos matsal sätts då av Brygghuset i Fiskebäckskil. November bjuder på inspiration och smaker från Borgafjäll – Lapplands fisk, viltkött, bär och örter.

Hjortron_Viltprodukter_BrilloHjortron från Lapplands Viltprodukter

Konceptet med Taverna Brillos Farmers Market är ett ypperligt sätt för Stockholms invånare och turister att smaka på och njuta av det bästa av vad Sverige har att erbjuda på ett och samma ställe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *