Snart premiär: hummern – havets svarta guld

De är urtidsdjur som hängt med sedan dinosauriernas tid (en 300 miljoner år, eller så). På natten kryper de fram ur sina hålor för att äta musslor, borstmask – eller om inget annat bjuds – fiskkadaver. Det är hummern vi pratar om – och i dagarna har den premiär!

Bakom sin rustning och sina stora klor känner sig hummern (Homarus gammarus) trygg. Då har den inte en aning om att utmed kusterna – och kanske särskilt i Hunnebostrand, där man hittar Hummercentrum och Hummerakademien – laddas det i dagarna som på andra håll inför älgjakten. Ta dig dit om du vill vara med, åk ut på hummersafari guidad av rutinerade fiskare.

hummer-landskap-havet-hummerakademien

Hur och när hummer får fiskas är strikt reglerat. Från första måndagen efter den 20 september fram till den 30 april får fisket pågå. Det innebär alltså att årets premiär är måndagen den 23 september klockan 07.00.

Endast så kallade hummertinor får användas (en tina måste dessutom ha minst två flyktvägar!). Är du fritidsfiskare får du fånga 14 stycken och som yrkesfiskare 50. Ryggskölden måste vara åtta centimeter lång, annars är det bara att släppa tillbaka och inga rombärande honor får tas upp.

Verkar det besvärligt? Då finns det andra sätt att få tag på denna klassiska delikatess. I samband med premiären går det att ropa in den första fångsten på Göteborgs fiskauktion. Men det kan bli kostsamt. Förra året gick det första partiet för rekordpriset – 102 000 kronor per kilo. Dyrt brukar det vara, det tidigare rekordet var drygt 30 000, men förra året drog det iväg lite extra på grund av, eller tack vare, välgörenhet.

När väl den första hummern är såld brukar priserna sjunka till något mer överkomliga nivåer – några hundralappar per kilo. Och vid nyår har vi hummern på i stort sett var mans tallrik. Underbar att avnjuta.Alltid kokt, kanske gratinerad, möjligen i soppa.

Bilder: Svenska Hummerakademien/fotograf Marcus Bertilsson.