Champagne Guldkula

Champagne Guldkula – en ny bubblare ser dagens ljus

Det har lanserats en ny serie av champagner på den svenska marknaden – CHAMPAGNE Guldkula. Mannen bakom märket är Håkan Guldkula, svensk finansman och entreprenör. Champagnerna har blandats med känslig näsa och gom av Richard Juhlin, världen ledande champagnekännare.

Champagne Guldkula

GULDKULA’ WHITE LABEL 2015′ | Chouilly | Champagne | Frankrike | 100CH | Svensk importör Grape Svenska AB | SBnr 75248 | 399 SEK | #TheChampagneSommelier 88(90)p

As Guldkula White Label 2015 I have selected pure grand cru Chardonnay from Chouilly (from the vineyards of R & L LEGRAS). The nose delivers pleasure of the highest class: its superlative clarity is striking, as well are its crisp aromas of fresh apple. Its flavour emulates the purity of a mountain stream, dominated by hints of citrus and mineral, The long aftertaste is creamy and remarkably fresch. (disgorged in May’5)

 TASTING NOTE  by RICHARD JUHLIN

RICHARD JUHLIN om R & L LEGRAS

Husstatus erhöll man 1973. Den oklanderligt skötta firman äger i dag 21 hektar i Chouillys allra finaste vingårdar. Den på alla sätt store Monsieur Barbier och hans son Julien driver mönsterfirman med en lyckad blandning av moderna och traditionella vinifikationsmetoder. Trots att vinerna genomgår malolaktisk jäsning bibehåller de en mycket hög livskraftig syra i decennier. Legras är huschampagne på flera av Frankrikes trestjärniga krogar och måste räknas till de yppersta producenterna i hela Champagne. I årgången 2000 känner jag för ovanlighetens skull ingen kvalitetsskillnad mellan årgångsvinet och prestigechampagnen. 2002 är fantastiskt njutbar från start. Ändå är det betydligt bättre att hålla fingrarna i styr och vänta in den djupa skönhet som de grånande tinningarna kommer att ge denna karaktärsfulla personlighet.

Champagne Guldkula

Champagne Guldkula

GULDKULA’ BLACK LABEL 2015′ | Mailly | Champagne | Frankrike | 100PN | Svensk importör Grape Svenska AB | SBnr 75950 | 499 SEK | #TheChampagneSommelier 90(92)p

As Guldkula Black Label 2015 I have selected a pure Grand Cru Pinot Noir from Mailly (from the vineyards of MAILLY GRAND CRU ). This is a very charming and gastronomical Blanc de Noirs. The selection and careful blend of the grapes prevent the wine from being too heavy and obstrusive. The nose is young yet strong with notes of chocolate, brioche and liquorice. A dominant soft taste of plums and red apple fill the mouth together with bright acidity and stony terroir. (disgorged in April’5)

 TASTING NOTE  by RICHARD JUHLIN

RICHARD JUHLIN om MAILLY GRAND CRU

Grundat 1929. I dag samsas 77 medlemmar i kooperativet om lika många hektar på ett mycket professionellt och framgångsrikt sätt. Den skicklige vinmakaren är numera Hervé Dantan. Mailly tillhör absolut de bästa och mest kända kooperativen i hela distriktet. Deras marknadsföring är välorganiserad och framåt. Jean-Francois Preau är en mycket skicklig ledare över det gigantiska skeppet. Det har länge funnits tecken på att Echansons har potential att vara ett riktigt stort vin. I och med 97:an är alla tvivel undanröjda. Ett mäktigt Winston Churchilldoftande vin med maffig mörk chokladmättad och jästig Pinot Noir som ledmotiv. Stilen känns igen, men är ännu mer imponerande och flerbottnad än vanligt. Strålande! Första kooperativ att nå 4 stjärnor.

Champagne Guldkula

Champagne Guldkula

GULDKULA’ PINK LABEL 2015′ | Mailly | Champagne | Frankrike | 100PN | Svensk importör Grape Svenska AB| SBnr 75097 | 499 SEK | #TheChampagneSommelier 85(88)p

As Guldkula Pink Label 2015 I have selected a pure Grand Cru Pinot Noir from Mailly (from the vineyards of MAILLY GRAND CRU). Its fresh salmon pink colour has hints of orange with exquisite notes of raspberry, wild strawberries, fudge and roses. It smiles and carresses youthful complement to fresh fish. (disgorged in May’5)

TASTING NOTE  by RICHARD JUHLIN

RICHARD JUHLIN om MAILLY GRAND CRU

Grundat 1929. I dag samsas 77 medlemmar i kooperativet om lika många hektar på ett mycket professionellt och framgångsrikt sätt. Den skicklige vinmakaren är numera Hervé Dantan. Mailly tillhör absolut de bästa och mest kända kooperativen i hela distriktet. Deras marknadsföring är välorganiserad och framåt. Jean-Francois Preau är en mycket skicklig ledare över det gigantiska skeppet. Det har länge funnits tecken på att Echansons har potential att vara ett riktigt stort vin. I och med 97:an är alla tvivel undanröjda. Ett mäktigt Winston Churchilldoftande vin med maffig mörk chokladmättad och jästig Pinot Noir som ledmotiv. Stilen känns igen, men är ännu mer imponerande och flerbottnad än vanligt. Strålande! Första kooperativ att nå 4 stjärnor.

Vår egen Riddare. Björnstierne är sommelier och älskar, skriver och utbildar om vin men kallar sig inte vinrecensent. Hjärtat slår ett helt fyrverkeri extra för den ädla drycken Champagne.