Världsunik Champagneprovning med Boërl & Kroff

En kväll i slutet på september arrangerade Richard Juhlin Champagne Club en unik provning av världens dyraste champagne Boërl & Kroff i närvaro av champagnehusets grundare Patrick Sabaté samt champagnegurun Richard Juhlin.

Intresset för champagne har fördubblats de senaste tio åren i Sverige och vi är den 10:e största exportmarknaden för champagne i världen. Många pratar om Boërl & Kroff, men få har sett den, än mindre smakat på den. Att få smaka på världens dyraste bubbel är naturligtvis speciellt och väldigt roligt, men det är också ytterst spännande att lyssna till en av de, om inte den, bästa champagnenäsan i världen. Richard Juhlin är vida omtalad för att båda ha provat sig igenom flera tusen sorters champagne samt att ha en unik förmåga att identifiera, minnas och berätta om de champagner han doftat och smakat på genom åren. Richard är dessutom den enda vinkritiker som provat samtliga Boërl & Kroff-årgångar.

RJ_Boërl & Kroff_700Richard Juhlin pratar om Boërl & Kroff under provningen.

Vid denna världsunika provning öppnades flaskor som vi inte ens vill veta vad de kostar, men samtliga i sällskapet visste att njuta. Detta är man förmodligen bara med om en enda gång i livet. Om man inte bor i Hong Kong och har stora tillgångar till övers. Vi får under provningen veta att just Hong Kong är en bra marknad för denna champagne. Dessutom lär vi oss att några flaskor kommer att auktioneras ut via anrika auktionsfirman Christies senare i år.

Världens minsta vingård

Sedan 1995 gör vinmakaren Michel Drappier eftersökta magnumflaskor (eller större) åt Patrick Sabaté under namnet Boërl & Kroff. Man har plockat det bästa från Drappier vingård i Urville i södra Champagne (i närheten av Chablis) där en selektering görs som de normalt sett inte själva skulle ha råd att göra. På världens minsta vingård, med en yta av en hektar, odlas här till största delen Pinot Noir, en mindre del Chardonnay och ett fåtal rankor Pinot Meunier.

Grapes_ Boërl & KroffPinot Noir druvor

De tre lotterna land som uppgör denna hektar heter Les Egrillées, Montouillet och Trois Noyers (även kallat La Belle Haie).

Personligen gillar jag magnum, så därför tillverkar vi bara magnum – Patrick Sabaté

Allokeringen av de sällsynta magnumbuteljerna till den svenska marknaden är ännu så länge bara 10 stycken per år, men vi Stockholmare kan glädjas åt att det möjligtvis kan gå att få tag på hos Richard Juhlins Champagnebar i Mood-gallerian. Om det nu inte redan varit någon där och lagt sina vantar på dyrgripen.

Låda_ Boërl & Kroff

Frågan som alla ställer sig är naturligtvis: Är denna Champagne värd sitt höga pris? Varken Richard Juhlin, eller sommelier Björnstierne Antonson dessförinnan, svarar på den frågan, mest på grund av att de sällan (läs aldrig) uttalar sig om prisvärdhet eller liknande. Vad är det då som gör Boërl & Kroff så dyr? Svaret ligger helt enkelt i att den är så pass sällsynt och exklusiv, i kombination naturligtvis med att man har lyckats ta fram en läcker och utsökt Champagne.

Champagne för en president

Druvorna som Boërl & Kroff tillverkas av kommer från den hektar vinodling från vilken man på 1960-talet gjorde en elegant special cuvée av åt dåvarande president Charles de Gaulle. Ovanpå det är faktum att Boërl & Kroff lagras i 12 år innan den lanseras på marknaden.

Källare_Boërl & KroffValven i vilka Boërl & Kroff lagras.

Det tar mer än dubbelt så lång tid att åldra vinet på magnumflaskor jämfört med vanliga flaskor, vilket gör att smakerna tillåts utvecklas mer och bli mer intensiva. Endast ca 3000 flaskor per år tillverkas. Sammantaget en lång rad fakta att väva in i detta unika koncept som förklarar en del kring priset. Allt ska dessutom vara perfekt vilket betyder att under de år som skörden inte är det, har ägarna tagit det kostsamma beslutet att då inte låta tillverka någon champagne alls.

Den som väntar på något gott….

De som köper denna champagne är oftast, som tur är, vinälskare men också samlare samt de som köper i rent spekulativt syfte i hopp om att champagnen växer i värde. De som investerar i denna champagne har både resurser och tid att vänta.

Vinprovningen innehöll årgångarna 1998, 2002 (släpps till nästa jul), 2006 ”Primeur” (släpps 2018) samt ”B” från 2003.

Vinprovning_Boërl & Kroff

Richard Juhlin och Monsieur Sabaté ledde oss igenom provningen där både Richard och de andra vinskribenterna lät superlativen flöda.

1998_Boërl & Kroff

Richard doftar och smakar på 98:an och berättar att vintagekaraktären är framträdande och att jordgubb är vanligt i 98:or, så även här.

”Dessa är fantastiska viner. En av de bästa 98:or jag någonsin smakat” – välkänd och medial vinskribent

Under tiden vi provar oss igenom de olika årgångarna påpekar Richard Juhlin att vinerna tydligt gynnas av lagring. Varje årgång magnumflaskor håller sin stil, men blir godare och godare ju äldre den blir. Aprikos och persika är framträdande.

1995 är min favorit ur en romantisk synvinkel, eftersom den var först. Men 1996 ur ett smakperspektiv. Den behöver man inte äta mat till och smaken stannar länge i munnen – Patrick Sabaté om sina B&K-favoriter

Vintage 2002 på magnumbutelj, som alltså inte släpps förrän till nästa jul, är den första flaskan att öppnas i Sverige och den fjärde att öppnas i världen. Endast 700 flaskor finns tillgängliga av denna årgång.

Richard Juhlin tasting note – 2003 ”B” från Boërl & Kroff:

”Väldigt läcker och inbjudande söt tropisk stil. Vinet skriker ut sötsyrliga karameller, passionsfrukt, ananas och mango. Karamellorienterad smak, men samtidigt lite lättare än vanligt. Väldigt gott, men svårt att se likhet med husstilens vanliga profil.” RJpoints 86(89).

Vill man sätta extra guldkant på sin investering i denna Champagne, kan man få den paketerad i en vacker trälåda designad och tillverkad av erkända Elie Bleu samt dekorerad med en 18 karats guldplakett istället för pappersetiketten.

Några noga utvalda vindistributörer och butiker får sälja Boërl & Kroff runt om i världen. I Sverige får du söka dig till vinimportören Apricot i Stockholm med förfrågan.

Kork_Boërl & Kroff

Boërl&Kroff