Boërl & Kroff – världens dyraste Champagne

Gillar Champagne men aldrig hört talas om Boërl & Kroff? Du är inte ensam –  Boërl & Kroff är en av de dyrbaraste och sällsyntaste champagnerna på världsmarknaden just nu, en champagne som rubriceras ”Champagne de Luxe”.

Ägaren till Boërl & Kroff heter Patrick Sabaté och hans familj har varit involverad i korkindustrin sedan 1838. Sabatés farfar, Modeste Sabaté, utvecklade den moderna champagnekorken (limmad i skikt, snarare än utstansad i ett stycke.) Denna kork utvecklades från början åt Moët & Chandon och framför allt till Cuvée Dom Pérignon. Firman Sabaté Diosos är världens näst största korktillverkare. Man är numer även ägare till ekfatstillverkaren Seguin-Moreau, en av världens ledande ekfatstillverkare.

VanityStudios_RJLH2014_VSR_6167

Sedan 1995 gör Michel Drappier eftersökta magnums åt Patrick Sabaté under namnet Boërl & Kroff. Man har plockat det bästa från Drappier. Man har tvingat firman att göra en selektering som de normalt sett inte själv skulle ha råd att göra.

Dessa dyrgripar har snabbt fått kultstatus och onekligen har dessa viner gjorda från firmans tre bästa lägen i Urville en koncentration som imponerar.

Produktionen ligger på +/- 50 heltoliter per år, vilket innebär 3 000 magnum BK vintage samt 6 000 flaskor ’B de Boërl & Kroff’. Från 2003 ökade produktionen av B 8-10 000 flaskor. Jämför detta med Romanée-Conti från DRC som täcker 1,63 hektar och ger i genomsnitt 42 hektoliter per år. Vilket motsvarar 5 600 flaskor.

Men det är inte många som känner till Boërl & Kroff. Jag fick frågan om detta verkligen kan vara sant. Att en champagne som många champagneälskare inte ens hört talas om kan vara en av världens dyraste. Absolut! Ett högt pris har ALDRIG varit ett mått på HÖG KVALITET, dock en indikator på hög efterfrågan och ytterst begränsad tillgång. Dock kan jag inte sluta höra marknadsförings-furun Philip Kottlers numer klassiska uttryck i mitt öra under provningen:

‘Quality is remembered long after price is forgotten’

 

Boërl & Kroff gold caspulette

CHAMPAGNERNA

nv BOËRL & KROFF ‘BRUT’ / Urville / Champagne / Frankrike / Drappier / importör: Theis Vine / ca 35 000 sek / 45,5 Pinot Noir 17,3 Pinot Meunier 37,2 Chardonnay / BJpoints  82(85)

TASTING NOTE: Provades på magnum. Dégorgerad 2009. Påminner inte så lite om Charles Heidsieck Mis-en-Cave. Här används andra parceller än de tre ursprungliga (dock enbart från Drappiers ägor) i Côte des Bars. Basvin är från 2005, Reservevinet från 2000. Normalt sett 10 år på fällningen, utom vid NV då den ligger i 12 år. Väldigt skönt rostad magnum med storhusambitioner. Läckert perfekt doserad med något kort eftersmak. Kaktoner både i doft och smak.
1998 BOËRL & KROFF ‘MILLÉSIME’ / Urville / Champagne / Frankrike / Drappier / importör: Theis Vine / ca 35 000 sek / 90 Pinot Noir 3 Pinot Meunier 7 Chardonnay / BJpoints  85(88)

TASTING NOTE: Provades på magnum. Dégorgerad 14 år på fällningen. Startade en smula blygt i glaset, påminner doftmässigt jättemycket om Jacquessons ’700-serie’. 1998 är ofta fullt mogna och brådmogna till och med. Urtypen för 1998. Varm och generös magnum med årgångstypiska toner av fudge och knäckig mörk lätt bränd sirap. Fikon, dadlar och gula plommon i frukten och trots detta vilda spektrum håller magnumen ihop snyggt och viskar om skön utveckling fram över. Påminner Belle Epoque 1998. Gråpäron, fikon, fullt mogen frukt, mjuk, omslutet av vanilj. Lätttillgänglig stil. Trea av ’98,’96,95.’ 
1996 BOËRL & KROFF ‘MILLÉSIME’ / Urville / Champagne / Frankrike / Drappier / importör: Theis Vine / ca 50 000 sek / 90 Pinot Noir 3 Pinot Meunier 7 Chardonnay / BJpoints  87(90)

TASTING NOTE: Tjoho vilda västern! Knallpulver! Hasselnötsskal. Stor komplexitet. Mjölkchoklad, alla äpplen och cirustonerna. Stor grillad, brödig och rökig med en nötchokladgrund som förför. Om 1996:orna: enda årgången som vi ser att magnum utvecklas långsammast. Idag dricker man absolut inte 1996 i vanlig flaska men i magnum just nu är den så njutbar. Brukar ta cirka 25 år innan man brukar se skillnaden.  Liknar Pol Roger och La Grand Dame 1996 på magnum. En lång, torr och mycket solig sommar gav druvor med synnerligen god koncentration av socker och fruktsyra.1996 är en riktig monsterårgång och det i sig är väl ingen nyhet. Man brukar ju säga att alla kan göra bra vin under stora årgångar men om vädret är för extremt behövs det skickligt vinmakande också för att tackla alla ovanliga fenomen.

1995 BOËRL & KROFF ‘MILLÉSIME’ / Urville / Champagne / Frankrike / Drappier / importör: Theis Vine / ca 35 000-40 000 sek / 100 Pinot Noir / BJpoints 92(92)

TASTING NOTE: Oriental spice, saffran, vita, liljor, långsam mognadsfas, krämigt, gräddigt stor (!) Första årgången av detta vin från La Belle Haie, Egrillés och Montouillet. 3000 magnum gjorda och sålda till ett pris som ligger högst i hela Champagne. Långsamt fin utveckling med oerhört charmig stil. Superelegant och läckert smörigt fet. Blir mintdoftande med tid i glaset och har hela tiden en skön paradox mellan champinjontoner och citrus. Oerhört drickbar just nu – saliverande god. 

BER_0136

BER_0134

Vår egen Riddare. Björnstierne är sommelier och älskar, skriver och utbildar om vin men kallar sig inte vinrecensent. Hjärtat slår ett helt fyrverkeri extra för den ädla drycken Champagne.

Sorry, the comment form is closed at this time.