Plénitude by Dom Pérignon – P2

Dom Pérignon, bara namnet gör att de flesta av oss spricker upp i ett njutningsfullt leende. Antingen känner vi historisk vördnad inför den gamle 1600-talsmunken från Hautvillers som så ofta utpekats som champagnens fader, eller så associerar vi till den stoltaste av alla vinetiketter och allt som hänger med i dess glamoröst glittrande kölvatten.

Tänk bara på alla klassiska filmscener som förgyllts av en flaska Dom Pérignon.

Själv tänker jag främst på alla Bondfilmer där jag suttit och suktats av agenter med rätt att döda, skurkar och undersköna brudar som frossat i iskyld Dom Pérignon i de mest hänförande lyxiga miljöer. De flesta champagnefantaster har sin egen favoritscen. Min är när mannen med den gyllene pistolen Scaramanga skjuter av korken på den flaska som hans dvärgväxte betjänt Nick-Nack bär fram på en bricka på en numera berömd Thailändsk strand. Den mest komiska scenen måste vara när Sean Connery serveras en 1957 Dom Pérignon, en årgång som aldrig existerat. Strålande researcharbete!

Dom Pérignon1.1

DOM PÉRIGNON
Chef de Caves på Dom Pérignon Richard Geoffroy har skapat ett nytt utrycksätt för ett av champagnevärdens mest kända varumärken: Plénitude by Dom Pérignon – P2. Richard Geoffroy skapat det mest långlivade och koncentrerade vinet sedan legendariska 1976. Allra mest njutbara är de oförglömliga Oenothèque-vinerna. Det låter snobbigt, men både årgångsvinet och Dom Pérignon borde alltid konsumeras på magnum under Oenothèqueetikett eller som Grand Vintage Collection för att ge vinerna full rättvisa.

DP P298
OENOTHÈQUE
Dom Pérignon Oenothèque var det senaste barnet i den celebra familjen. På initiativ av Richard Geoffroy släpper man numera ut ett begränsat antal gamla välbevarade flaskor från Moët & Chandons egna källare i olika mognadsfaser. Vinet kan vara nydegorgerat, men det är ingen regel. Det som dock garanteras är att vinerna är i bästa möjliga kondition och att de antagligen beter sig lite ungdomligare än flaskor som varit ute på marknaden en tid. Denna dyrgrip pryds numera av en lyxig svart etikett i omisskännlig stil.

Dom Pérignon P2
PLÉNITUDE by DOM PÉRIGNON – P2
I re-brandingen av Oenotheque-serien, har Dom Perignon re-lanserat årgången 1998, men nu under det nya namnet ‘P2’. 1998:an lanserades första gången 2005. Debuten för nya ‘P2’ sker i USA, Hong Kong, Japan och givetvis i France. Den nya strategin för denna cuvée préstige är att behålla en större kvantitet i lager för att skapa en mer komplex champagne över tid och i större kvantiteter. Richard Geoffroys tanke är att man skall kunna möta olika versioner av samma champagne under olika stadier av dess levandstid.  Eller som han utrycker det: ‘windows of opportunity or plenitudes which, once the wine is disgorged, can represent different expressions of the same vintage’.

Dom Pérignon P2 by Jared Chambers

Richard Geoffroy menar att champagnen har tre plénituder (faser). Den första är  ‘harmony’, som inträffar efter cirka 8 år efter skörden. Den andra plénituden inträffar efter cirka 15 år, varav vinet legat i kontakt med jästfällningen i 12 år. I den andra plénituden letar man efter höjdpunkten av energi och intensitet då champagnen som Geoffroy menar visar upp ‘the wine in high-definition.’ Det tredje stadiet infaller mellan 30 till 40 år efter skörden, då champagnen har legat på sin jästfällning i minst 20 år. ‘P3′ är mer balanserad och komplex är de andra två stadierna. De första versioner av ‘P3’ beräknas lanseras i slutet av 2014.  Då med årgångarna 1970 & 1982.

Richard Geoffroy
RICHARD GEOFFROY
Med hårdnande konkurrens från andra prestigemärken och med geniale Richard Geoffroy vid spakarna under 90-talet är Dom Pérignon tillbaka i lysande form och vinerna från de stora årgångarna som 1990 och 1996 har en koncentration som inte står 64:or och 61:or långt efter. 
Själva stilen är ultrasofistikerad med en sanslöst silkig mjukhet i kombination med ett rostat fyrverkeri uppbackad av exotisk fruktighet i en medelfyllig kropp. När Dom Pérignon är som bäst hittar jag toner av svampskog, grädde, persika och ett överflöd av rostade kaffebönor och nötighet.

Dom Perignon logo

THE TASTING NOTES
1998 DOM PÉRIGNON  ‘CUVÉE DOM PÉRIGNON’| Epernay | Champagne | France | Dom Pérignon | 50PN 50CH | pris ca €175 | TASTING NOTE  Vinet kändes klassiskt, ganska lätt, men med en lång imponerande eftersmak. Moussen är värd ett eget kapitel och elegansen är slående. Fin mineralitet och blommighet med citrusövertoner. Lite kort än så länge men tiden kommer att fylla i de små luckor som finns i livets början. BJpoints 92(93)

1998 DOM PÉRIGNON ‘CUVÉE DOM PÉRIGNON OENOTHÈQUE’ | Epernay | Champagne | France | Dom Pérignon | 50PN 50CH | pris ca €250 | TASTING NOTE Ett ytterst stiligt vin som i vanlig ordning vinner mycket på sin sena degorgering. Kan hända alldeles för asketiskt och havsdoftande för den vane Dom Pérignondrickaren. Sälta, jod, färsk tång och laxsashimi får sällskap av en kylig blommighet och toner av kiwi i doften. Smaken har också ett svagt brödigt inslag och kakliknade aromer sprider sig med uppvärmningen. Sammetslen mineralpräglad aristokrat som klingar långt och rent som en symfoni av av någon av de stora klassiska mästarna. | BJpoints 93(95)

1998 DOM PÉRIGNON ‘P2’ Epernay | Champagne | France | Dom Pérignon | 50PN 50CH | pris ca €260 | TASTING NOTE Inväntar med spänning att få prova denna nya version av denna favorit-champagne!  

Vår egen Riddare. Björnstierne är sommelier och älskar, skriver och utbildar om vin men kallar sig inte vinrecensent. Hjärtat slår ett helt fyrverkeri extra för den ädla drycken Champagne.