roséchampagne

Roséchampagne för Valentines Day – Älskade bubblor…

Valentines Day är på intågande. Tänker du på nära & kära? Fått tag på ett bord? Eller middag hemma? Vad skall du bjuda på? Hunnit med att inhandla bubblet? Varför inte fira Valetinsdagen med en flaska roséchampagne?!

Fram till sjuttiotalet var det mycket få firmor som kontinuerligt tillverkade roséchampagne än mer sällan årgångsbetecknade rosa bubblor. Det är svårt, för att inte säga i princip hart när omöjligt att finna roséchampagne från innan sjuttiotalet på de stora auktionshusen i London, New York och Chicago. Préstigecuvéer i rosa förpackning började skönja dagens ljus först under åttiotalet. Personligen tycker jag att det är riktigt sexigt med stora préstigecuvéer i roséversion… Idag är det väl ingen som tvivlar på att roséchampagne är romantikens bubblor som bröllopschampagnen framför andra? Jag arbetade under en period i mitten av nittiotalet på Hotel du Vin i Winchester, där var det inte ovanligt att vi serverade en hel låda roséchampagne under en fredagskväll i vinbaren!

BÄSTA-GE-BORT-BUBBLET-TILL-SVÄRMOR: DEUTZ ‘ROSÉ MILLÉSIME’ 2007  | Aÿ | Champagne | Frankrike | 100PN | SBnummer 99014 | pris 499 kronor | BJpoints 90(92)

CHAMPAGNEN: Skön nötkolegrund och massor av mjuk förförisk balanserad frukt. Klassisk och flerbottnad även denna gång. Väldigt tillgänglig redan från början. Elegant, snygg, och ren. Bilden av hur svärmor bör uppfatta sin svärson …

roséchampagne Jeff Koons Dom Perignon Rose

BÄSTA-BUBBLET-TILL-CHEFEN: MOËT & CHANDON ‘DOM PÉRIGNON ROSÉ’ 2003 | Épernay | Champagne | Frankrike | 60PN 40CH | SBnummer 77970 | pris 2 792 kronor | BJpoints 93(96)

CHAMPAGNEN: Kan man ge roséchampagne till chefen, eller kan det misstolkas? Ja, det kan verkligen misstolkas! Nä, var inställsam och smickrande istället med ett dyrt och synnerligen gott vin som imponerar på chefen istället. 

Ett vansinnigt häftigt vin där Richard Geoffroy tänjt gränserna till det maximala. Kan man göra så här bourgognedoftande roséchampagne? Blir inte de stora Bourgogneproducenterna Rousseau och Ponsot avundsjuka? Rondören och sammetsstrukturen lägger sig som den ljuvligaste persiska matta i gommen. Köp och följ detta historiska vin som kanske utgör brytpunkten för något nytt.

roséchampagne Bollinger cork BW

BÄSTA-ROSÉCHAMPAGNE-TILL-MAT: BOLLINGER ‘ROSÉ’ | Aÿ | Champagne | Frankrike | 70PN 10PM 20CH | SBnummer 7755 | pris 501 kronor | BJpoints 82(86)

CHAMPAGNEN: Roséchampagne görs idag i en färgskala från blekt laxrosa till mörkaste rött. Bollingers Roséchampagne är så pass mörk att man skulle kunna tror att man fått ett glas med campari i sin hand! Aromerna som stiger ur glaset är Chambolle-Musigny-doftande (mycket aktad grand cru-by i Bourgogne) som gör den härligt saftig och njutbar. Var gång jag dricker något av Bollingers årgångschampagner i allmänhet och deras roséchampagner i synnerhet så slås jag av hur lättillgängliga de är från dag ett. Ärligt yppiga och slående bourgognelika! Varför inte avnjuta den med en rosastekt kalv och tryffel fettuccini?

BÄSTA-KOMMA-ÖVER-OCH-TITTA-PÅ-DVD-BUBBLET: ROTARI ‘ROSÉ’ | Trentino-Alto Adige | Italien | pinot noir, chardonnay | SBnummer 7701 | pris 101 kronor | BJpoints 80(80)

CHAMPAGNEN: Perfekt till Gudfadern eller en spagetti-western … 

roséchampagne from above...

BÄSTA-KOMMA-ÖVER-OCH-TITTA-PÅ-DVD-BUBBLET (ROMANTISKA KOMEDIN): GOSSET ‘GRAND ROSÉ BRUT’ | Aÿ | Champagne | Frankrike | 55PN 45CH | SBnummer 7405 | pris 461 kronor | BJpoints 88(92)

CHAMPAGNEN: Ruinart må vara den äldsta champagneproducerande firman, men Gosset var vinmakare av stilla viner mycket tidigare. Redan 1584 sålde Pierre Gosset sitt vin d’Aÿ som négociant. Stor och mäktig som alla Gossets viner. Något rustik och endimensionell med odlarlika aromer när den först hamnade på marknaden. Bouqueten förde tankarna till röda äppelskal och plommon. I dag är vinet mycket stort och harmoniskt med en rejäl skopa fräschör och elegans. I munnen är upplevelsen mycket rund och kompakt med en eftersmak av de saftigaste äpplen. Ibland lite för nydegorgerad och malotonad. Med ett glas av detta snygga vin blir de flesta på amoröst humör…

roséchampagne Taittiinger front BW

BÄSTA-SITTA-VID-DATORN-OCH-SKRIVA-OM-KÄNSLOR: TAITTINGER ‘COMTES de CHAMPAGNE ROSÉ’ 2004 | Reims | Champagne | Frankrike | 70PN 30CH | SBnummer 95556 | pris 1 890 kronor | BJpoints 91(94)

CHAMPAGNEN: Det finns inget mer poetiskt än en sexig Comtes Rosé! Tänk balettdansös snarare än en sumobrottare! Väldigt sprudlande och vackert blommig med vacker pärlhalsbandsmousse och subtila friska havsvindstoner. Ren smak av frysta hallon och vanilj. Läckert och lovande!

BÄSTA-BUBBLET-TILL-NÅGON-MAN-ÄR-KÄR-I: KRUG ‘ROSÉ’ | Reims | Champagne | Frankrike | 55PN 20M 25CH | SBnummer 85391 | pris 2 592 kronor | BJpoints 92(94)

CHAMPAGNEN: Krug är något mer än en champagne. Det är ett begrepp som står för konstnärskap, tradition, hantverk och stunder av maximal njutning. Färgen är mycket ljust laxrosa, doften är definitivt Krug! Deras omisskännliga symfoni av tunga komplexa aromer är här uppbackad av ett stänk hallon. Ett fjäderlätt vin med skön pärlande sötma som givetsvis skall hångel-drickas-i-ett-gemensamt-glas…

roséchampagne BE BW

BÄSTA-FÖRE-OCH-UNDER-PASSION-BUBBLET: PERRIER-JOUËT ‘BELLE EPOQUE ROSÉ’ 2002  | Épernay | Champagne | Frankrike | 55PN 20M 25CH | SBnummer 87429 | pris 2 122 kronor | BJpoints 94(95)

CHAMPAGNEN: Belle Epoque Rosé tillhör de absolut främsta roséchampagnerna. Vinet har en personlig stil och 02:an är inget undantag. Jag har under året provat denna skönhet vid ett tiotal tillfällen och den briljerar verkligen med sin storhet var gång. Den är stor nu, den kommer att bli legendarisk… Sensuell och fascinerade…. There’s nothing else… allt annat är ett smakmässigt brott mot de mänskliga rättigheterna!

roséchampagne La Closerie fac-simile BW

BÄSTA-EFTER-PASSION-BUBBLET: LA CLOSERIE ‘FAC-SIMILE’ | Gueux | Champagne | Frankrike | 100M | svensk importör: vin&natur | BJpoints 94(95)

CHAMPAGNEN: En av Anselme Selosses lärjungar, som arbetar med exakt samma metoder och delvis tillsammans med Anselme i Avize. Prévost är en oerhört spännande nykomling som endast arbetar med Pinot Meunier än så länge. Första sekunddoftningen ger direkt vid handen att den store mästaren Selosse varit där. Doften påminner massor om Selosse rosé. Så sensuellt & snyggt!

 Avslutningsord från en okänd champagneälskare; ”The French have a saying: There are only three things to talk about in France — wine, food and sex. But not necessarily in that order.”

Vår egen Riddare. Björnstierne är sommelier och älskar, skriver och utbildar om vin men kallar sig inte vinrecensent. Hjärtat slår ett helt fyrverkeri extra för den ädla drycken Champagne.