Valentine's Day Middag

Valentine’s day – varför du inte skall äta ute

Valentine’s Day (aka Black Saturday) är i antågande. OM du inte har gjort en bordsreservation på din utvalda restaurang så kan det vara på sin plats att i stället fundera på den bästa utvägen – laga en romantisk middag hemma till din älskade istället.

Men känn dig inte utanför, jag kommer inte att äta ute heller … märk väl, av eget val. Så även om du har säkrat en “tvåa” (två-top på engelska) på någon romantisk restaurang, så kommer jag fortfarande att försöka få dig på andra tankar. Inte för att jag har ett förakt för självutnämnda romantiska restauranger eller för att jag tar frågan med “att visa sin kärlek” med lätthet. Nej, jag har fem andra skäl till varför du aldrig ska gå ut på lokal för en Alla hjärtans dag-middag.

1. Amatörernas julafton är precis som nyårsafton.

Valentine’s Day, är likt nyårsafton amatörernas julafton på krogen. Detta är dagen som attraherar nybörjare på restaurangerna – personer som klagar på att de får vänta på sin mat, sitt bord eller att deras kött är för lite stekt. En kväll med allt för många ‘rookies’ i matsalen kan störa flödet och atmosfären på vilken restaurang som helst. Av samma anledningen går jag aldrig ut ch dinerar på stadens heta gastronomiska etablissemang på helgerna. Chansen, eller skall vi säga risken, att få en riktigt medioker upplevelse ökar lavinartat.

Valentine's Day Middag

2. Inflation i “gratis glas champagne med menyn”

Ovan innebär egentligen “vi har höjt priset på menyn för att kompensera att vi blåser dig kära gäst”. Kan låta en smula hårt, jag vet, men alla smarta krögare försöka debitera gästen mer för en fast trerättersmeny (prix-fixe) än under en normal dag. Själv spenderar jag hellre mina pengar på en bra och rätt prissatt flaska champagne.

Valentine's Day Middag

3. Underbemanning

Eländig och underbemannad personal. Nej, inte varje servitör kommer att vara olycklig. Bara de flesta av dem. De vet att amatörerna (se # 1) kommer att testa deras tålamod och dricksa dåligt. Plus, att de hellre skulle vara hemma med sin älskade.

Valentine's Day Middag

4. Medioker mat

Även de bästa kockarna lagar värst mat på Valentines Day. Det är en ‘turn-och-burn-kväll’, och kockarna vill bara genomlida passet utan alltför mycket strul. Amatörer (igen, se # 1) vill ha ostron, kaviar, piggvar, ekologiskt lamm, och nobeldeserten och kocken måste leverera.

Valentine's Day Middag

5. Överbokat, överdekorerat & extra bord

Exakt vad är romantiskt om att äta i en högljudd, packad-till-takstolarna matsal (ja, restauranger lägger till extra bord för kvällar som denna) med femtio andra par? Om du uppskattar det mer än en lugn middag hemma, kanske du är tillsammans med fel person. Det finns många uttalade och outtalade fördelar med att dinera i hemmiljö med din älskade … för att inte tala om att kunna mys-dricka nedan nämnd champagne utan att behöva skämmas inför en trång och smaklöst överdekorerad matsal.

 Valentine's Day Middag

Bottom line: om du verkligen älskar din partner, laga en unik middag hemma.

Valentine's Day Middag

ÅRETS BÄSTA CHAMPAGNE FÖR FÖRFÖRARMIDDAGEN PÅ VALENTINE’S DAY

Epernay | Champagne | Frankrike | importör Pernod-Ricard | SBnr 87429 SEK 2 124

TASTING NOTE ‘‘De vackra anemonerna i Art Nouveau-stil målades ursprungligen av Emile Gallé 1902. 1985 Belle Epoque Rosé röstades fram som tidernas främsta rosé vid Millennieprovningen. Belle Epoque Rosé tillhör de absolut främsta rosé-champagnerna. Vinet har en personlig stil och 06:an är inget undantag. Enormt elegant och häpnadsväckande vackert tapetserad redan. Otroligt elegant och på samma gång packad med frukt i hela det orange röda spektrumet. Krämig, intensiv, sinnesbombarderande skönhet som frestar till på tok för snar konsumtion. Belle Epoquevinerna är en stor glädjekälla för den romantiske vinälskaren.’  BJ points 94(96)

Vår egen Riddare. Björnstierne är sommelier och älskar, skriver och utbildar om vin men kallar sig inte vinrecensent. Hjärtat slår ett helt fyrverkeri extra för den ädla drycken Champagne.