Italesse presenterar Richard Juhlin Optimum

Richard Juhlin är världens högst ansedda oberoende bedömare av champagneindustrin. I sin databas av provningsnoteringar finns för närvarande närmare 9 000 unika bedömningar av champagner. Det italienska glas- och porslinsföretaget Italesse presenterar nu ‘Richard Juhlin Optimum’, drömmen om perfektion. Historien om glaset ‘Richard Juhlin Optimum’ bygger på en dröm. Möjligen Italesses största dröm någonsin: att skapa det perfekta champagneglaset. Baserat på intuition tog ‘Richard Juhlin Optimum’ form, tack vare ett samarbete mellan Richard Juhlin, en av världens ledande champagneexperter, och Claesson Koivisto Rune, ett av de mest erkända designföretagen i världen. Mer än ett enkelt glas, är ‘Richard Juhlin Optimum’ redan på väg att bli en ikon för Champagneentusiaster världen över.

Richard Juhlin Optimum

DESIGNED by CLAESSON KOIVISTO RUNE

Ett nytt projekt dedikerat till champagne, där man genom ett extraordinärt team bestående av designers som Claesson Koivisto Rune, den världsomspännande champagne-experten Richard Juhlin och Italesse, med 35 års erfarenhet inom området för tillverkning av premium-glas. Inte att förglömma relationen och interaktionen med några av de mest prestigefyllda champagnehusen, vilken har utvecklats under de senaste två decennierna.

Italesse_Stockholm_Claesson koivisto Rune

PROJEKTET

Projektet, som presenterades under ett evenemang den 20 november på den trestjärniga restaurangen Les Crayères i Reims – består i ett mycket sofistikerat glas, tänkt för den perfekta provsmakningen av champagne. Studerad i varje enskild detalj, är glaset den perfekta kombinationen av funktionella detaljer och minimala former, för att erbjuda en unik smakupplevelse för både experter och nybörjare.

Italesse stänger året 2014 med en stor & ambitiös lansering i företagets historia, kanske ett av de viktigaste och mest ambitiösa projekt som de någonsin genomfört: presentationen av det perfekta glaset för provsmakning champagne.

En verklig utmaning ur teknisk, formell och designmässig synpunk. Italesse har genomfört ett extraordinärt arbete med en synergi mellan Richard Juhlin, ‘champagne-näsan par excellence’, trion av designers och arkitekter Claesson, Koivisto och Rune. Snillena bakom världens mest hyllade designföretag. Vinnare av flera utmärkelser, bland annat Red Dot Design Award (Best of the Best 2013) och Designer of the Year 2013-2014 (Elle Dekor). Samt, naturligtvis, Italesse, ett företag med över tjugo års erfarenhet av att arbeta sida vid sida med några av de mer prestigefyllda champagnehusen.

Resultatet är utvecklat ur tekniskt kunnande på en extremt hög nivå. Ett koncentrat av kompetens som har blåst liv i ‘Richard Juhlin Optimum’, ett glas studerad in i minsta teknisk detalj för att skapa en smakupplevelse som blir till en verkligt minnesvärd sensorisk upplevelse.

Efter starka kommentarer och instruktioner från Richard Juhlin (ytterst skicklig i katalogisering av drycken champagnes smaker, dofter och nyanser, tack vare sin unika doftkänslighet) har Claesson Koivisto Rune lyckats slutföra den mödosamma uppgiften att “översätta” de tekniska förslagen till ett verkligt kvalitetsglas, med perfekta proportioner och essentiella linjer.

champagne glass_sketchGLASET

Richard Juhlin Optimum’ är det idealiska glaset för champagne. Det har en känslig och exakt jämvikt mellan höjd, kupans diameter och piqûre-punkterna (mer om det nedan) som gör det till det perfekta tekniska provsmakningsinstrumentet. Den dramatiska kurvan vid basen av kupan ger glaset en särskiljande och samtida kant. Perfekt både för proffs och amatörer.

Man har lagt mycket tanke och kraft på att finna balansen mellan höjden och bredden på kupan, mynningen vid glaskanten – som proportionellt studerats med avseende till kupans vinkel, djupet av piqûre och perlage-punkten samt den sublima kvaliteten och lättheten av glaset, vilka tillsammans vägleder aromer och dofter från champagnen mot näsan med rätt intensitet, för en oöverträffad provsmakning.

 

Italesse_Stockholm_Richard Juhlin

Richard Juhlin har dessutom optimerat serveringsnivån för att få maximal sensorisk upplevelse. Linjen kallad – ‘Richard Juhlin Line’ – finns i en specialutgåva av champagneglaset.

Vid smaktest, var Richard Juhlin förtrollad av sin egen skapelse.  Glaset ‘Richard Juhlin Optimum’, ger i sanning en upplevelse utöver det vanliga.

Champagnen öppnar upp sig helt, jag kan smaka all dess komplexitet och delikata aromer, konstaterar Richard Juhlin

Slutligen, den unika designen, som kan ses i den sjunkna kurvan vid basen av glaset, gör att ‘Richard Juhlin Optimum’, en ikon för champagneälskare, bortom modenycker, kan kombineras med alla andra serier av vin- och vattenglas och glas på fot, eleganta och minimala, formella och moderna.

Italesse_Stockholm_1

PERFEKTION LIGGER I DETALJERNA

Den skickliga balansen mellan höjd, mynningens diameter och kupans bredd, ger möjligheten till en perfekt provsmakning. Och glasets utformning görs unik genom inåtkurvan.

GLASETS DIAMETER

Myningens kant är proportionell med höjden och vinkeln på kupan. Den är avsmalnande, precis tillräckligt för att låta champagnen rikta sina dofter och aromer perfekt mot provarens näsa.

KUPANS BREDD

Den maximala diametern av kupan innebär en optimal kvantitet och ytarea för exponering av champagne mot luften. Detta är ‘Richard Juhlin line’, det perfekta måttet för att frigöra champagnearomer och dess dofter på bästa möjliga sätt.

PERLAGE POINT & PIQÛRE

Kupans djup är tänkt att gynna bubblornas pärlande i mitten av glaset, för perfekt provsmakning. Inne i piqûre (fördjupningen i botten av glaset), finns det en rund ring som består av många små mikroetsningar på glasytan: detta är det som kallas ‘Perlage-point’. När champagnen hälls i glaset produceras långa bubbla kedjor produceras (sk perlage) och effekten är långvarig.

LANSERING Glasen kommer att lanseras i Sverige på Asplund den 4 december.

BUTIKER Glasen kommer att finnas från och med början av december 2014 på följande ställen:

Stockholm: Deconation, Systrarna Voltaire, Asplund, NK, Royal Design

Göteborg: Josephssons

Hamosand: Johanne Svanberg

Karlstad: Feeling Interior

Tomelilla: Önska

PRIS Retail price per box om 6: RJ Optimum ‘no line’ SEK 599. RJ Optimum ‘Juhlin line’ SEK 659.

 

Vår egen Riddare. Björnstierne är sommelier och älskar, skriver och utbildar om vin men kallar sig inte vinrecensent. Hjärtat slår ett helt fyrverkeri extra för den ädla drycken Champagne.

COMMENTS
 • Öystein Rönne

  Hi

  where can I buy Richards Champagneglas?

  Mvh
  Öystein Rönne

  2014-12-10
 • Öystein Rönne

  Hi

  where can I buy Richards Champagneglas?

  Mvh
  Öystein Rönne

  2014-12-10
  • Johanna Bergström

   Hello Öystein,

   thank you for getting in touch! The glasses should be available at the following retailers:

   Stockholm: Deconation, Systrarna Voltaire, Asplund, NK, Royal Design

   Göteborg: Josephssons

   Hamosand: Johanne Svanberg

   Karlstad: Feeling Interior

   Tomelilla: Önska

   PRIS Retail price per box om 6: RJ Optimum ‘no line’ SEK 599. RJ Optimum ‘Juhlin line’ SEK 659.

   Kind Regards

   Johanna Bergström

   2014-12-13

Sorry, the comment form is closed at this time.