Categories
Lyx Presenterar Vin & Sprit

Julklappar till livsnjutaren – vin

Julen står för dörren och njutning hör storhelgerna till. Vår sommelier Björnstierne Antonson tipsar om julklappar till livsnjutaren – prylarna som vinentusiasten inte bör vara utan. Med dessa kommer njutningen att förstärkas.

Richard Juhlin Optimum

CHAMPAGNEGLASET Har inte du funderat över varför den där goda flaskan som vännerna bjöd på sist inte smakar lika bra hemma? Eller varför den där goda champagnen som ni hittade på semestern inte smakar lika bra när man kommer hem? Det enkla svaret kan vara champagneglaset.

Bara ett litet och oerhört viktigt tips innan ni packar bilen för storhelgerna; glöm inte glasen! Vinnjutarens viktigaste hjälpmedel, förutom sin egen kunskap, är vinglaset (och möjligen en riktigt bra korkskruv). De extra slantar man betalar för att få dricka ett lite finare vin är helt bortkastade om man inte har tillgång till riktiga glas. Hur ska det se ut då? Den viktigaste principen för alla bra vinglas är att vinets yta är större än glasets öppning, så att det hjälper till att fånga upp alla de hundratals fascinerande aromer som vinet avger. Men det finns förstås en uppsjö av detaljer som skiljer de bästa glasen från de bra eller ordinära.

Ett bra glas bör vara utformat så att det förstärker och framhäver vinets harmoni, inte dess defekter eller orenheter. För att fullständigt kunna uppskatta de olika druvorna och dess subtila karaktärsdrag i det individuella vinet, är det viktigt att glasets form är så pass finstämt att det ges utrymme för detta. Glasets form ansvarar för att kvaliteten och intensiteten hos vinets bouquet skall kunna tillgodogöras på ett optimalt sätt. Glöm inte att ca 65 procent av upplevelsen av ett vin kan länkas till aromer och doft. Den första initiala kontakten som man har med vinet beror mycket på just glasets form och volym. Glasets diameter vid kanten, materialets tjocklek och dess finish (här avses vilken typ av tillverkningsmetod som använts), om glasets är skuret, gjutet, pressat eller handblåst, allt detta kommer att påverka upplevelsen av vinet.

Georg Jensen Sabel

SABRERINGSSABELN För ett par år sedan såg jag ett repriserat inslag på TV4:s program 1:a, 2:a, 3:e, då Peder Lamm försökte sig på att sabrera en flaska champagne med den vassa eggen på en sabel. Det gick ingen vidare för att uttrycka sig milt, det gick åt minst ett tiotal slag innan han lyckades.  Georg Jensen har tagit fram Champagne Club Sabel. En stilren, snygg och praktisk champagne-sabel för optimerad sabrering. Gedigen nordisk design i högsta kvalitet och perfekt balans.

Det finns flera historier om sabreringens bakgrund. En återger att när officerare i Napoleons armé återvände hem efter en seger, skulle jublande stadsbor räckt över champagneflaskor som symboliska gåvor av sin uppskattning för deras seger och galanteri. Eftersom soldaterna satt på hästryggen var det svårt att hålla i tyglarna på hästen och ta av både folien, grimman (le muselet) och korken (le bouchon) på samma gång, så soldaterna tog helt enkelt tog fram sina sablar och slog den mot klacken av flaskan (annulus) med en uppåtgående svepande slag och sabrerade bort korken. Voilà!

En annan menar att Barbe-Nicole Clicquot-Ponsardin, gula änkan, för att hennes mark skulle skyddas, gav Napoleons officerare champagne och glas. Eftersom de satt på hästryggen kunde de inte hålla glasen när de skulle öppna flaskorna. Därför slängde de bort glasen och tog fram sina sablar och dekapiterade toppen och korken flög och de drack ur flaskan. Voilà!

Laguile korkskruv

KORKSKRUVEN Kork eller traditionen att sätta en bit bark i flaskan. Vem var det som kom på detta? Och varför används korken fortfarande, med tanke på att den teknologiska utvecklingen inom förpacknings-industrin har gått så långt? Korkar har använts som förslutning på vinflaskor nästan lika länge som det funnits just vin. Under det fjärde århundradet använde grekerna emellanåt kork för att försluta vinbehållare. Senare, i grekernas fotspår, följde romarna den fina traditionen att använda kork.

Med tiden blev korken hur som helst det populäraste och mest användbara materialet för att försluta flaskan. Det kvarstod dock ett problem: man behövde ett instrument för att på något enkelt sätt dra ur korken ur flaskans mynning, utan att partiklar av korken låg kvar i flaskan och blandade sig med vinet. År 1681 beskriver Nehemiah Grew för första gången ordet korkskruv i en text. Den kom att beskrivas som en ’steel-worm’ som användes för att dra korken ur flaskan. Denna tingest hade varit i bruk i ett femtiotal år för att dra ut kulor och förladdningar ur dåtida eldvapen, och var då kallad ’bottle-srew’. Det skulle dock dröja en bit in på 1700-talet innan engelsmännen myntar ordet ’corkscrew’ eller ’cork-drawer’, närmare bestämt 1720. År 1795 uppfanns den moderna korkskruven av den engelske kyrkoherden Samuel Hensall. Denne Hensall registrerade det första korkskruvspatentet. Idag räknar man med att det finns drygt 50.000 olika modeller av korkskruvar. Av dessa så har 3.000 lett till godkända patent. Alla livsnjutare behöver en ordentlig korksruv.

splash champagnekurs

CHAMPAGNEKURSEN Har du en vän som tycker om champagne? Som skulle vilja lära sig mer? Varför inte gå en champagnekurs ledd av vår sommelier Björnstierne Antonson?! Kursen erbjuder Er nyckeln till de riktigt ädla dryckernas berusande värld. Upptäck champagnens historia och hemligheter i ett gott sällskap. Vår Chefssommelier Björnstierne Antonson är Er kunniga ciceron som tar er på vandring genom Champagnes brokiga historia från de första jästa druvorna till dagens vinindustri. Richard Juhlin Champagne Club ger er en inblick i mödorna som ligger bakom denna prisade och inspirerande dryck.

Richard Juhlin - En doft av champagne

CHAMPAGNEBOKEN Den ultimata champagneboken? Richard Juhins senaste verk ‘En doft av champagne – 8 000 champagner’ har kallats för det. Boken har vunnit VM-guld i kategorin ‘Bästa franska vinbok’ i Gourmand Wine Books Award 2013.

The Tatingbook wine_page

VINAPPEN  – THE TASTINGBOOK Vinsamlaren har ett dilemma, förutom att utrymmet kan börja sina efter ett tag, att kunna systematisera sina provningsnoteringar. Med appen The Tastingbook får man info och PROVNINGSNOTERINGAR av professionella inom vinvärlden från 25 länder. Ha TILLGÅNG till dina och andras noteringar var du än befinner dig. Att FÖRA IN EN PROVNINGSNOTERING är enkelt och snabbt, enbart 20 sekunder, utan att skriva ett enda ord. The Tastingbook är speciellt designad för iPad och andra plattor. Man kan välja OLIKA SPRÅK – English, Chinese, Français, Deutsh, Español, Portugues, Suomi eller Svenska. MÖT OCH LÄR KÄNNA några av världens bästa vinproffs, vinmakare, sommelierer och vinskribenter. Få SNABB TILLGÅNG till information om viner, årgångar och producenter.

It is great to be part of this extremely advanced wine sharing community. Such a great tool for any professional or amateur to expand their wine knowledge.

Gerard Basset MW MS OBE UK, The World’s Best Sommelier 2010 

The Tastingboook tasting_tool

By Björnstierne Antonson

Vår egen Riddare. Björnstierne är sommelier och älskar, skriver och utbildar om vin men kallar sig inte vinrecensent. Hjärtat slår ett helt fyrverkeri extra för den ädla drycken Champagne.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *