‘En doft av champagne’ av Richard Juhlin – ett nytt referensverk

Richard Juhlin behärskar bäst ämnet Champagne, han anses som världens främsta champagneexpert. I sin champagnedatabas, champagneclub.com finns det 8 483 unika noteringar och poängbedömningar av champagne. Nu finns även hans sjunde bok ‘En doft av champagne’.
Boken har kallats ‘Den mest omfattande genomgången av distriktet Champagne och dess viner som någonsin har gjorts.’  Åtta tusen champagner – och producenterna som ligger bakom dem – är här provade och betygsatta. Boken går dessutom igenom alla årgångar från 1800-talet fram till idag samt presenterar topplistor inom olika kategorier. Här tar champagneexperten Richard Juhlin oss med på en resa, både till det geografiska området Champagne men också till middagsbordets intima vinprovning.

Han delar öppenhjärtigt med sig av sina metoder och ger handfasta tips, bland annat på hur man kan lägga upp en provning, vilken mat som passar bäst till olika typer av champagne och hur man kan få ut så mycket som möjligt av sin champagneupplevelse genom att utveckla sitt luktsinne.För i Richard Juhlins magiska universum är det näsan som får visa vägen. Personligt och filosofiskt delar han med sig av sina erfarenheter och hur man med ett tränat doftsinne kan berika sitt liv. Vi får också ta del av den spännande historien om hur en vanlig gympalärare från Lidingö kom att bli världens ledande champagneexpert.

James Bond dricker numera Bollinger, Winston Churchill höll sig till Pol Roger.Champagnens förespråkare förekommer överallt i både populärkulturen och historien.

Vi följer champagnen som den lyxvara den är och alltid varit hos kungahus, krigsherrar, under La belle époque vid sekelskiftet 1900, via Hollywooderans filmstjärnor på 1940-talet till dagens hiphopartister.
Boken är rikligt illustrerad med bilder av fotografen Pål Allan. Här finner du ett smakprov på hur boken ser ut.

Richard Juhlin - En doft av champagne 

OM RICHARD JUHLIN
Med en GIH-utbildning som bas arbetade Richard i tio år som idrottslärare innan hobbyn med vinprovning och skrivande tog över helt. Sedan några år tillbaka har Richard ”The Juhlin Champagne Company”. Ett företag som kretsar kring Richards expertis i ämnet Champagne. Han driver The Richard Juhlin Champagne Club, gör TV-program, arrangerar resor, utför källarkonsultation, middagar och framförallt leder vinprovningar med tillhörande föreläsning i ämnet världen över.

Richard Juhlin tog världsrekordet i antal provade champagner 1998 och håller det fortfarande. Är i dag uppe i fler än 8000 champagner. Arrangerade och satt med i juryn vid den internationellt mycket uppmärksammade Millenniumprovningen 1999, där världens främsta champagne genom tiderna utsågs. Richard Juhlin blev dubbad till riddare i Champagne 1997, Chevalier de l’Ordre des Coteaux de Champagne. 2002 kom nästa utmärkelse Chevalier de Ordre National du Mérite Agricole. senare i år kommer den högsta hedersbetygelsen en privatperson kan få av den franska staten, den franska hederslegionen, Légion d’Honneur. 

Foto Pål Allan Matstylist & kock: Mattias Larsson
Foto:Pål Allan

Vår egen Riddare. Björnstierne är sommelier och älskar, skriver och utbildar om vin men kallar sig inte vinrecensent. Hjärtat slår ett helt fyrverkeri extra för den ädla drycken Champagne.

Sorry, the comment form is closed at this time.