SFMOMA – San Fransiscos konstmuseum – designas om av norska Snøhetta

San Fransiscos turistorganisation går stolt ut med information att det är en skandinavisk arkitektbyrå som fått äran att rita om stadens konstmuseum – San Fransisco Museum of Modern Art. Museet öppnar åter under våren 2016.

San Fransisco Museum of Modern Art, SFMOMA, har varit stängt sedan hösten 2013 och har under de senaste åren genomgått en omfattande utbyggnation. De prestigefulla uppdraget att designa det ikoniska museet gavs till den norska arkitektbyrån Snøhetta, vilket gör det till ett av Snøhettas största projekt hittills.

SFMOMA-utsidan Nya SFMOMA enligt Snøhettas design. 

Snøhetta har kontor i Oslo, San Francisco, New York samt Innsbruck och har ritat världskända byggnader runt om på jordklotet. Det nya biblioteket Bibliotheca Alexandrina i Egypten, Norges Nationalopera i Olso och National September 11th Memorial Museum Pavilion vid World Trade Center i New York för att nämna några.

Snøhetta gavs uppgiften att skapa ett utåtriktat, utvändigt attraktivt och engagerande museum. Den över 20 000 kvadratmeter stora utbyggnaden mer än dubblerar museets utställningsyta där det i dagsläget visas fler än 29 000 konstverk. Snøhettas innovativa design strävar efter att engagera och aktivera de omkringliggande gatorna genom att skapa trevliga gångvägar för fotgängare och integrera museet djupare in i ”South of Market” kvarteren. Officiellt öppningsdatum är nu alltså satt till lördag 14 maj 2016.

Planerar du en härlig resa till San Fransisco med alla dess sevärdheter i vår så kan det vara passande att se till att boka den tills efter detta konstmuseum återöppnats.

Photos: San Francisco Travel Association, Scott Chernis.