påskresa

Påskresa på olika sätt – påskäggsjakt under ytan, hattparad, påskdrakar och påskprocession

Planerar du för en påskresa i år? Här tipsar vi om några roliga och smått annorlunda aktiviteter runt om världen, kanske befinner du dig just på den platsen och kan vara med på påskfestligheterna. Allt från drakflygning på Bermuda till hattparad i New York och traditionell påskprocession i Spanien. 

Även veckan efter påsk är många svenskar lediga på påsklov och passar då på att resa ut i världen med vänner och familj.

Påskäggsjakt under ytan i Florida Keys

Våren är en bra tid att utforska Florida Keys. Den lokala kulturen, en tropisk semester och soliga dagar. Bara den prisbelönta bilresan längs Overseas Highway är en upplevelse. Här kan man stanna och njuta av händelser som innehåller allt från mat och musikfestivaler till påskäggsjakt under vattnet.

På självaste Påskdagen den 27:e mars är det påskäggsjakt under vattenytan i Islamorada. Kapten Spencer Slate, utklädd till en gigantisk påskhare i dykutrustning, gömmer färgglada påskägg för entusiastiska prisjägare mitt bland korallreven och sanden på havsbotten. Deltagarna i undervattenstävlingen får fina priser och den som hittar det gyllene ägget vinner en extra speciell korg fylld med godsaker. Både dykare och snorklare kan delta i tävlingen, dock är platserna begränsade.

Hela evenemangskalendern för Florida Keys.

Påskparad och hattfestival i NewYork

Befinner du dig istället i New York under påskhelgen kan du delta i en över 100 år gammal tradition på Fifth Avenue under påskdagen. Då är det påskparad – The Easter Parade – och påskhattsfestival – The Easter Bonnet Festival som äger rum årligen sedan 1870-talet.

Påskparad_NY_påskresaDeltagare i Påskparaden i New York. Foto: Brian/Toast to Life, Hoboken, New Jersey, USA. CC BY 2.0 

Självklart kan du stå vid sidan och bara titta på alla glada hattar och utsmyckningar, men roligast måste vara att delta med egna kreationer i denna NY-tradition. Folk kommer i allt från eleganta hattar till galna over-the-top huvudbonader. Självklart får hundarna också sin beskärda del av beklädnader under festligheterna. Detta är inte så mycket en parad utan mer en sammankomst av människor på Fifth Avenue nära St. Patrick’s Cathedral där alla myllrar runt för att beundra påskekiperingarna och huvudbonaderna som visas upp.

Påskprocessionen i Sevilla

I det katolska Spanien firas påskens religiösa betydelse mer påtagligt än i många andra länder. Pampiga parader anordnas på olika håll dit folk vallfärdar för att beskåda ceremonierna. Påsken i Sevilla är internationellt välkänd och firas från palmsöndagen till påskdagen. 56 katolska brödraskap går i de berömda påskprocessionerna från sina respektive samfunds lokaler till katedralen.

Påskprocession Spanien_påskresa

De mest kända processionerna är Jesús del Gran Poder och La Macarena som äger rum på långfredagens morgon. Alla religiösa bilder som visas under processionerna är skapade av berömda skulptörer. Det är en upplevelse att vara med under de stora processionerna både för erfarenheten, folklivet och den glada och lite mystiska stämningen.

Fabergé – dyraste ägget någonsin

Ryssland 1885 och Tsar Alexander III letar efter en påskpresent till sin fru Maria Fjodorovna. Tsaren kontaktar juveleraren Peter Carl Fabergé som på beställning skapar ett överdådigt, juvelprytt ägg med överraskande innehåll – ett emaljerat vitt ägg, med en gyllene gula inuti. Inuti gulan fanns en förgylld höna och inuti den fanns en liten krona. Där och då startades en tradition i det ryska hovet som kom att pågå fram till Ryska Revolutionen 1917.

Anniversary Egg_påskresa

Det gjordes totalt 57 Fabergé-ägg. Ett antal är bort, men vissa finns utställda på bland annat Kremls museum, Virginia Museum of Fine Arts och New Orleans Museum of Art. Något att beskåda om du befinner dig i Moskva, Virginia eller New Orleans med andra ord.

Flyga påskdrake på Bermuda – The Bermuda Good Friday KiteFest

För öborna i ögruppen Bermuda i västra Atlanten betyder Långfredagen en dag på stranden med drakflygning. Bermuda-bor tillverkar egna drakar i olika storlekar – ofta färgglada 8-kantiga – inför festligheterna och dagen bjuder på traditionella fishcakes.

Bermuda_Kite_Horseshoe Bay_påskresaHorseshoe Bay Beach, Bermuda.

Då kan man fråga sig varför just drakflygning på Långfredagen!? Legenden säger att en lärare en gång skulle förklara för sina söndagsskoleelever varför Jesus reste sig till himlen, med anspelning på kristus återuppståndelse och dess betydelse för påskens firande. För att tydliggöra detta lät han en drake med en bild på Jesus flyga upp i skyn. Sedan dess hålls en drakfestival på långfredagen varje år på Horseshoe Bay Beach – en strand som dessutom blivit rankad bland de 20 bästa i världen av Conde Nast Traveller 2016. The Bermuda Good Friday KiteFest handlar om en härlig dag på stranden med familj och vänner.

Världens största påskägg

När du reser till Vegreville i Kanada får inte missa sevärdheter som till exempel världens största påskägg! I staden Vegreville finns en hög andel människor med härkomst från Ukraina, där av har man låtit resa ett så kallat ”pysanka” – påskägg på ukrainska. Ägget kallas bara för pysanka om det dekorerats i enlighet med ukrainska folkliga traditioner.

Världens största påskägg_påskresa

Det 9 meter långaägget i Vegreville har skapats av Paul Maxum Sembaliuk och placerades där 1975.

Yellowhead_kanada_påskresaYellowhead Highway i Kanada.

Ägget är än idag en av de största turistattraktionerna i regionen, tillsammans med Yellowhead Highway som är en fantastisk sträcka inlindad bland klippiga berg, mäktiga floder och oändliga skogar. Ett spektakulärt och annorlunda sätt att fira påsk.

…eller far till Blåkulla!

Å andra sidan är det ganska speciellt, och dessutom för världen unikt, att vi här hemma i Sverige klär ut oss till häxor med avsikt att flyga till Blåkulla!

Happy Easter. Христос воскрес. ¡Felices Pascuas! Glad Påsk.

(Presentationsbild längst upp: Spencer Slate, den dykande påskharen, lägger ut ägg i sanden på havets botten inför den årliga påskäggsletningen under ytan i Florida Keys marina reservat utanför Key Largo i Florida. Foto: Bob Care/Florida Keys News Bureau/HO)