Designerägg eller guldägg – Hur generös är årets påskhare?

Snart är det påsk 2013. I helgen hängdes påskpyntet upp. Tre stycken olika påskris är härmed placerade i både kök och vardagsrum. Mitt ”vuxenris” är dekorerat med vita, bruna och ljusgula gåsfjädrar medan barnens är härligt färgglada utan genomtänkt färgskala. Eller så är det precis så det är, väldigt genomtänkt – ju mer färg desto bättre! Ett par tuppar har dessutom placerats i några fönster. En i betong, en i rostig tråd och en i svart metall. I går inhandlades påskpyssel som barnen ska få göra tillsammans med sina kusiner på långfredagen. Då är jag övertygad om att våra påskris kommer att tyngas ner av flera fina saker på de smala björkkvistarna.

Påskäggsletning är ett måste på påskafton i vår familj, precis som i de flesta svenska familjer förmodar jag. Mina tjejer får varsitt stort guldägg med lite godis och även någon annan liten present i för att inte fokusera för mycket på allt det söta. Så här kring påsk dyker det ju upp allehanda trevliga alternativ att ge bort till familjemedlemmarna och sina fina vänner.

Roberto Cavallis Easter Eggs med en speciell överraskning inuti är både snygga och säkert gjord av godaste choklad. De tre äggen är designade i tre olika mönster – giraff, zebra vit eller zebra mörk. Äggen finns tillgängliga på historiska caféet Caffè Giacosa i Florens, Italien eller online på www.caffegiacosa.it. Skynda att beställa, galet fint att servera till eftermiddagskaffet på påskafton.

Roberto Cavalli_Easter Egg_Zebra white

 

Franske stjärnkockenAlain Ducasse har just öppnat en egen chokladbutik i Paris. Här kan du köpa med dig choklad i världsklass med allt från ganache i ren choklad, praliner, tryfflar och små munsbitar. La Manufacture de Chocolatgör också chokladkakor i 44 olika smaker. Alla Alain Ducasses restauranger serverar choklad från La Manufacture till desserterna sedan mitten på februari i år. Kan vara värt att sticka in i hans chokladbutik nästa gång du är i Paris. Så här inför påsk kan vi tänka oss att en och annan världsvan Parisare inhandlar sin påskchoklad hos Ducasse.

När vi ändå är inne på Paris, kan vi också nämna att anrika macarontillverkaren Ladurée även de har öppnat en butik helt tillägnat choklad – Les Marquis de Ladurée. Här säljs exklusiva tesorter och just lyxig choklad i en mycket chic butik.

Speciellt de manliga medlemmarna i familjen vill gärna ha påskgodis i form av de finaste pralinerna från kungliga hovleverantören och familjeföretaget Ejes Choklad på Erik Dahlbergsgatan på Gärdet i Stockholm. En påse med delikata chokladpraliner härifrån är tradition lika mycket som att laxen måste finnas med på påskbuffén! Och att äggen ska målas….ejes_mint

När du ändå poppar in hos Ejes tycker jag du ska köpa med dig en påse av deras nygjorda geléhallon hem för de är en dröm som bara smälter i munnen. Stor skillnad till de du köper i vanliga affären. Ett tips är att vara ute i god tid nu så här kring påsk – det är låååååång kö.

Gelehallon_Ejes

 

En annan leverantör av fin choklad i alla dess former är favoriten Chokladfabriken. Så klart ligger de mig varmt om hjärtat eftersom de levererade den goda och vackra flervåningstårtan till mitt bröllop. Å, ljuva minnen.  I alla fall – besök antingen någon av deras butiker eller beställ i deras webshop – du lär inte bli besviken.  Ej heller den som får smaka chokladen ur sitt påskägg!

Göteborgsbaserade Berzelii Choklad har också en webshop, och fysisk butik på Korsgatan 13. Inför påsk görs påskägg i två olika storlekar fyllda med finaste handgjorda praliner.

Berzelii Choklad_Göteborg

 

Lyxiga Vosges Haut-Chocolat, som räknas som en av de bästa så kallade chocolatiers i världen, finns i Chicago, New York, Las Vegas och Los Angeles och har dessutom en trevlig webshop. ”Travel the world through chocolate” är deras devis. I det innovativa sortimentet finns 2013 års påskkollektion med nyheter som ”the Easter Birdcage” och ”Easter Hatbox”. Varje fågelbur i metall innehåller tre stycken praliner med jordnötssmör, en pinne med chokladkanin i banansmak, fyra stycken små svampformade praliner i vit choklad, fem stycken chokladharar och miniatyrägg med Himalaya salt. Eller vad sägs om baconchoklad?! Bara att surfa runt i deras webshop är en upplevelse som gör att det vattnas i munnen. Mmmmmm.  För att höra om leverans till Norden, ring deras Chocolate Concierge…

Vosges Haut Chocolat_Birdcage

 

Är man dock ute efter en mer sund tillvaro kan man alltid skippa godisätandet helt och hållet för att istället överraska med något väldigt exklusivt i påskägget. Det mest exklusiva av alla ägg måste ju vara ett från den ultimata ”äggleverantören” och anrika smyckestillverkaren Fabergé. Ett ägg som de flesta bara drömmer om.

Smycke_Fabergé

 

Oavsett nivå på innehållet i ditt påskägg är påsken en tid att umgås med familj och vänner, och att passa på att ha en fin och vilosam påskhelg.

Med hopp om en påsk i vårens tecken – Glad Påsk!