DriveNow – bildelningstjänsten med BMWs och Minis intar Stockholm

DriveNow har just kommit till Stockholm och tar upp konkurrensen med Car2Go. DriveNow är den nya bildelningstjänsten från BMW, Mini och Sixt som gör det möjligt för Stockholmare att ha tillgång till bil i stan utan att äga en själv.

Bildelningstjänsten DriveNow rullar nu igång i Stockholm. Med en avancerad mobilapp och en flotta på över 250 BMW- och Mini-bilar utmanar man andra bildelningstjänster som Sunfleet och Car2Go. VD för DriveNow, Fredrik Ellsäter, berättar att tjänsten både är mer flexibel och möjliggör dessutom ett större användningsområde eftersom de bilar som ingår är större och kan därmed ta fler passagerare samt mer packning.

Enkelhet och flexibilitet

Den 20 oktober 2015 fick stockholmarna tillgång till DriveNows bilar direkt via sin smartphone. Till att börja med handlar det om BMW 1-serien och 2-serien Active Tourer samt MINI Hatchback (3- och 5-dörrars).

DriveNow_Mini_Stockholm

Så småningom kommer även cabriolets.

Stockholmare är kända för att välkomna innovativa idéer och ligger i framkant när det gäller att använda digitala tjänster – Fredrik Ellsäter, VD för DriveNow Sverige

Eftersom Stockholm har ett bra kollektivtrafiknät ser DriveNow att de blir en naturlig del av transportsystemet på det sätt att en stor del av invånarna upplever ett behov av att ha tillgång till bil utan att vilja äga en egen.

Så här gör man

Man laddar ner sin app, registrerar sig och kan därefter börja använda tjänsten. Bilarna står tillgängliga spridda över hela innerstaden, i delar av Solna och Sundbyberg samt vissa andra utvalda områden – ”öar” såsom Kista samt flygplatserna Bromma och Arlanda. Man behöver inte hämta eller lämna bilen vid en specifik hyrstation bara man befinner sig inom verksamhetsområdet. När man bokar en bil låser man den i 15 minuter, vilket ska räcka för att ta sig till den. Appen visar sedan en karta på var bilen står parkerad och hur man ska gå.

Appen_DriveNowVyer i DriveNow’s app.

Man låser upp bilen direkt på gatan. Man får sedan köra vart man vill, men när man är klar parkerar man bilen inom verksamhetsområdet och lämnar den åt någon annan att boka.

Betala per minut

Anslutningsavgiften är 290 kronor. Priset per minut är sedan 4,50 kronor under tiden man kör och 2,50 kronor per minut när bilen står parkerad. Bränsle, försäkring, skatt och och parkeringskostnader är inkluderat i minutpriset. Har bilen under 20% bränslemängd i tanken får man ett erbjudande om att tanka och då får man 20 minuter gratis körtid som tack för hjälpen.

Display

DriveNow startade 2011 i Berlin, där det idag finns 1000 bilar som snurrar. I Tyskland har DriveNow i dagsläget över 450 000 kunder. Stockholm blir den 9:e staden i Europa.

Med inflyttningen som sker till Stockholm, och den befolkningsökning som sker, är det att föredra att folk delar på resurserna. Jag vill helst att människor cyklar eller går, men detta är ett bra komplement – Johan Seiffert, Stockholms stad, om DriveNow

DriveNow berättar att de gärna hade haft elbilar ut miljösynpunkt, men det är en fråga om infrastruktur som de behöver lösa tillsammans med Stockholms Stad.

Målet med DriveNow, och liknande tjänster, är att folk i större utsträckning ska göra sig av med sina egna bilar i storstan. Alternativet blir ett mer fritt och hållbart sätt att köra bil.

DriveNow miljöbild 1

DriveNow miljöbild 6