örtkyckling Reko Thomas Drejing

Veckans recept: Reko ekologisk örtkyckling – helstekt i ugn

Det har inte varit helt lätt att få tag på svensk ekologisk kyckling i Sverige. Med nylanserade Reko’s kycklingar blir det enklare. Har du smakat skillnaden?  Här bjuder vi på ett recept med eko-reko-kyckling så att du kan uppleva det själv.

Reko är ett nätverk av småskaliga ekologiska uppfödare som levererar ekologisk och KRAV-märkt kyckling. Bra för oss såklart men även för uppfödarna, djuren och naturen. Reko-kycklingar är av rasen Rowan Ranger och lever fritt i väl tilltagna stall med möjlighet att gå ut i en 20 000 kvadratmeter stor trädgård där de fritt kan ströva runt och picka.

örtkyckling Reko Thomas Drejing

Varje stall har en veranda där kycklingarna tycker om att vara när det regnar. Kycklingarna växer upp långsamt i sin egen takt, de lever länge och äter ett reko ekologiskt foder fritt från antibiotika och GMO-manipulerade växter. Detta gör att kycklingarna smakar annorlunda, matigt och naturligt saftigt.

Thomas Drejings hela örtkyckling

Thomas Drejing är en pionjär inom ekologisk matlagning och grundare av Petri Pumpa, Sveriges första helt ekologiska restaurang. Här är receptet på hans hela örtkyckling lagad med svensk ekologisk kyckling från Reko.

1 hel kyckling från Reko
100 gram smör
1 dl grovhackad dragon (spara stjälkarna)
1 dl grovhackad persilja (spara stjälkarna)
4 st morötter
2 st gula lökar
1⁄4 rotselleri
5 st vitlöksklyftor
Saften av 1 citron
Mald vitpeppar

Salt

Gör så här: Sätt ungen på 115 °C. Skala rotfrukter och lök, halvera löken. Blanda smör med örterna, salt och peppar. Stick in klickar av kryddsmöret under skinnet, salta och peppra (in- och utvändigt). Hetta upp en gryta (stor nog för hela fågeln) och bryn kycklingen i resten av smöret. Lägg i rotfrukterna, lökhalvorna, vitlöken och örtstjälkarna. Häll i citronsaften. Sätt på ett lock och stek kycklingen i ugnen i 3 – 4 timmar beroende på fågelns storlek. När temperaturen är 70 °C i de tjockaste delarna av låren är kycklingen klar. Har du ingen termometer kan du kolla köttsaften (den ska vara klar). Ta sedan upp kycklingen och grönsakerna, sila skyn och smaka av. Sätt in kycklingen under ugnsgrillen precis innan servering, så att den får fin färg och smakrikt skinn.

Servera gärna fågeln hel och skär upp vid bordet. Smaklig måltid!

Låt inte den långa tillagningstiden avskräcka dig. Kycklingen sköter sig själv. Den låga temperaturen och ångbildningen i grytan gör att kycklingen
 förblir saftig. För att få ett så saftigt resultat som möjligt är det viktigt att inte tillaga den hela kycklingen vid för höga temperaturer. Låg ugnstemperatur gör att både bröstets fina kött och de lite tuffare och fetare låren känns saftiga vid servering. Detta recept ger en god sky, rotfrukter och lök som brässerat samtidigt, allt i en gryta.

Snart levererar Reko även Sveriges första och enda KRAV-märkta gås i butik. Gässen är uppfödda av bröderna Oskar och Daniel i Hassle Bösarp utanför Skurup och de slaktas knappt en mil därifrån i Rydsgård. Gässen bor utomhus, har stora ytor att röra sig på, tillgång till vattenbad, äter Reko ekologiskt foder och lever länge. Passar bra för stundande högtiden Mårten Gås.