Kronovalls Vinslott

Kronovalls vinslott – en skånsk oas för mat- och vinupplevelser

Kronovalls Vinslott. Sug på konsonanterna och vokalerna och få en bild på näthinnan; en bild som utsöndrar riktade signaler till hjärna och hjärta – här vill jag äta och dricka!

Kronovalls Vinslott-sommar

Kronovalls Vinslott ligger dolt försjunket i den skånska myllan strax utanför Tomelilla; omgivet av en för Skåne karaktäristisk ädellövskog. Slottet har anor sedan 1600-talet och har genom flera ägarbyten respektive ombyggnader blivit vad det är idag: ett för alla välkomnande mat och vinslott.

Kronovalls Vinslott-entre

Det var Thomas Drejing, med tidigare ”synder” såsom Petri Pumpa i Lund och Malmö, som drog upp riktlinjerna för Kronovalls kök och vinslott. Idén var, långt före nutidens adopters & hipsters, att endast tillaga rätter från närproducerade råvaror efter säsong.

Kronovalls Vinslott-rum-1

Idag är det Åkesson vin AB, dvs ägarna till Kiviks musteri, som driver Kronovalls vinslott. Via Kiviks fruktjuicer och vinproduktion kan menyerna få den unikhet som behövs för att attrahera och selektera. Åkesson vin AB producerar olika viner, och en gammal iskällare på Kronovall används idag för lagring och utveckling av bl a mousserande viner.

Kronovalls Vinslott-rum-2

Kronovalls idé är att erbjuda fasta paket där de serverar det bästa som både säsong och leverantörer erbjuder. Valet av Kronovall medför att du inte behöver välja mat eller vin, det är redan gjort – skönt med några färre val!

Kronovalls Vinslott-wine celler

I vintras hade jag nöjet att bo på Kronovall där vi serverades 2010 Massimago Prosecco, Glera, Veneto, Italien samt 2009 Tirage, Chardonnay, Pinot Noir. Under tiden vi fick höra slottets historia.

Kronovalls Vinslott-vinprovning

Till vinprovningen fick vi 2013 BIBICH Sangreal shiraz, Kroatien, 2011 Syrah Elqui Valley, Chile och 2011 Syrah-Shiraz Green Label Francis Coppola.

Kronovalls Vinslott

Den historiska miljön förstärker onekligen femrättersmenyns kulinariska upplevelse.

Tryffelravioli
syrad örtcrème
2013 Blacksberg, Chenin Blanc, Western Cape, Sydafrika

Vitello Tonnato
2011 Veramonte, Chardonnay, Casablanca Valley, Chile

Hjortstek
Halstrad tryffelpolenta, friterade svartrötter & sallad på brysselkål
2011 Parallel 45,3 , Krauthaker, Merlot, Cabernet Sauvignon, Kutjevo, Kroatien

Ost från Vilhelsdals gårdsmejeri
Druvgelé & knäcke
2009, Le muraire, Ripasso Corvina, Valpolicella, Italien

Semifreddo
Kanderade nötter & vit choklad
Banyuls, Grans Cru, Jean D’Estavel, Grenache Noir, Frankrike

Kronovalls Vinslott

Ett plus för familjer är att barnen kan vara med på vin/juiceprovning. Mina döttrar 8 & 10 fick sitta med och prova olika juicer, när de vuxna provade utsökta viner. Ett mycket stort tack till Maria, som såg till att både stora och små hade en underbar afton.

PS. Vill ni veta mer om vinerna – fråga vår egen sommelier Björnstierne Antonson här på redaktionen .

Claes Foxérus är bildad genom livets olika vägar samt utbildad civilekonom i Lund och Köpenhamn, och har varit kommunikationschef, marknadschef och VD i olika bolag. Han har startat upp bloggarna www.davidreport.com och www.produktutveckling.nu samt organisationerna www.apgsweden.se och www.planner.se. Claes är numera egenföretagare med kreativ kommunikation, strategi och affärs/produktutveckling på agendan, där skrivande, föreläsande och utbildning utförs i olika former, bl a om trender och framtid för www.secondsight.nl. Dessutom driver Claes www.hintland.com som avses vara en inspirationskanal för framtida innovationer, produktutveckling och marknadskommunikation genom att lyfta fram ”allt möjligt”. ”- Vi lever i en postmodern tid där allt och inget fungerar, därför hittar du inspiration till stordåd där du minst anar det”