
Kronovalls vinslott – en skånsk oas för mat- och vinupplevelser
Kronovalls Vinslott. Sug på konsonanterna och vokalerna och få en bild på näthinnan; en bild som utsöndrar riktade signaler till hjärna och hjärta – här vill jag äta och dricka!
Kronovalls Vinslott ligger dolt försjunket i den skånska myllan strax utanför Tomelilla; omgivet av en för Skåne karaktäristisk ädellövskog. Slottet har anor sedan 1600-talet och har genom flera ägarbyten respektive ombyggnader blivit vad det är idag: ett för alla välkomnande mat och vinslott.
Det var Thomas Drejing, med tidigare ”synder” såsom Petri Pumpa i Lund och Malmö, som drog upp riktlinjerna för Kronovalls kök och vinslott. Idén var, långt före nutidens adopters & hipsters, att endast tillaga rätter från närproducerade råvaror efter säsong.
Idag är det Åkesson vin AB, dvs ägarna till Kiviks musteri, som driver Kronovalls vinslott. Via Kiviks fruktjuicer och vinproduktion kan menyerna få den unikhet som behövs för att attrahera och selektera. Åkesson vin AB producerar olika viner, och en gammal iskällare på Kronovall används idag för lagring och utveckling av bl a mousserande viner.
Kronovalls idé är att erbjuda fasta paket där de serverar det bästa som både säsong och leverantörer erbjuder. Valet av Kronovall medför att du inte behöver välja mat eller vin, det är redan gjort – skönt med några färre val!
I vintras hade jag nöjet att bo på Kronovall där vi serverades 2010 Massimago Prosecco, Glera, Veneto, Italien samt 2009 Tirage, Chardonnay, Pinot Noir. Under tiden vi fick höra slottets historia.
Till vinprovningen fick vi 2013 BIBICH Sangreal shiraz, Kroatien, 2011 Syrah Elqui Valley, Chile och 2011 Syrah-Shiraz Green Label Francis Coppola.
Den historiska miljön förstärker onekligen femrättersmenyns kulinariska upplevelse.
Tryffelravioli
syrad örtcrème
2013 Blacksberg, Chenin Blanc, Western Cape, Sydafrika
Vitello Tonnato
2011 Veramonte, Chardonnay, Casablanca Valley, Chile
Hjortstek
Halstrad tryffelpolenta, friterade svartrötter & sallad på brysselkål
2011 Parallel 45,3 , Krauthaker, Merlot, Cabernet Sauvignon, Kutjevo, Kroatien
Ost från Vilhelsdals gårdsmejeri
Druvgelé & knäcke
2009, Le muraire, Ripasso Corvina, Valpolicella, Italien
Semifreddo
Kanderade nötter & vit choklad
Banyuls, Grans Cru, Jean D’Estavel, Grenache Noir, Frankrike
Ett plus för familjer är att barnen kan vara med på vin/juiceprovning. Mina döttrar 8 & 10 fick sitta med och prova olika juicer, när de vuxna provade utsökta viner. Ett mycket stort tack till Maria, som såg till att både stora och små hade en underbar afton.
PS. Vill ni veta mer om vinerna – fråga vår egen sommelier Björnstierne Antonson här på redaktionen .