2016 börjar med The Winery Hotel & dess viner

Man får påminna sig om att man faktiskt befinner sig på hotell när man kliver in i lobbyn på The Winery Hotel. Vi möts av ren skandinavisk arkitektur och design med ståltankar och vintunnor som backdrop i den enorma salen som är lobbyn. Vinet står i centrum för konceptet och det är än mer tydligt när vinbaren är dubbelt så stor som receptionsdisken. Här får vi oss ett smakprov.

I juni 2015 berättade vår skribent Jeanette Rattfeldt om det unika koncepthotellet som snart öppnar i Solna utanför Stockholm. Den gemensamma passionen för vin sammanförde hotellfamiljerna Söder (Nordic Light,  Nordic Sea Hotel, Blue Hotel) och Östlundh (Hotell Kung Carl i Stockholm, Noble House i Malmö, Clarion i Örebro) som ytterligare förstärkts av den vinproducerande familjen Ruhne, som äger vingården Terreno i Toscana i Italien. I hjärtat av Chianti Classico-distriktet framställs viner med stor respekt för ekologin och hantverket.

Vinoteque

Nu är vi nära öppningsdatumet 11 januari 2016 och vi får en närmare titt på ett färdigt hotell tillsammans med nyckelpersoner för konceptet – vinmakerskan Victoria Ruhne Gutenbrat, evenemangsansvariga Helen Rosberg och kökschefen Markus Gustafsson.

The Winery Hotel_Featured

Tillsammans med en unik hotellupplevelse ges du som gäst på The Winery Hotel en inblick i konsten att göra vin, provsmaka och på andra sätt uppleva hantverket bakom en flaska vin.

Industriell elegans

Även om vinet står i fokus ska vi inte glömma att många som kommer hit sover kvar som hotellgäster. Hotellet har 184 rum, alla i samma stil och storlek. Så fort man kliver in i ett rum så förstår man konceptet. Känslan som hotellet vill förmedla följer med in på hotellrummet. Estetiskt snyggt med väl genomtänkta detaljer och härligt dämpade färger som passar konceptet. Att industri kan kännas så inbjudande och mjukt är en överraskning.

Winery_hotellrum

Fönster från golv till tak, synligt tegel på väggarna, slipat betonggolv och varma toner i både fast och lös inredning sätter ramarna för en mycket smakfull helhet.

Winery_hotell rum bad

Vinoteque

Utanför rummet kan man njuta och mötas med vinet som huvudperson. I vineriet, som ligger i hotellets lobby, kan man gå på vinprovningar, vinutbildningar och föreläsningar som ges i samarbete med Vinkällan.

Vineriet_The Winery Hotel

Här kan man också följa den nyplockade druvans resa till färdigt vin genom att gå med en guidad tur som lyckligtvis avslutas med provsmakning av två viner i Vinoteket.

Vi har haft gården i 30 år. Att nu få ta hem det till Sverige är en dröm. Som att få komma hem. För att citera min pappa, det är som att vara musiker och få komma ut på scen och spela – Victoria Ruhne, delägare i vingården Terreno i Toscana

I denna urbana vinfabrik kommer man inte bara att lagra vinjuicen i ståltankarna och ekfat för buteljering vid senare tidpunkt, utan druvklasarna kommer faktiskt orensade hit i stora kylda lastbilar direkt från Toscana. På plats avstjälkas druvklasarna och därefter sker processen i sin helhet på plats.

Vinframställningen kommer att ske under ledning av enologen Lucca Retondini som också är vinmakare på en av de berömda vingårdarna Le Machiole i vindistriktet Bolgheri i Toscana.

__________________________________

Ett smakprov från Terreno

I hotellets vinbar provades två av egendomens viner.
Hela den Toskanska vinproduktionen har förändrats på några få decennier. Från en lantlig idyll med robusta, ofta enkla viner till en lyxboutique av exklusiva viner. I ett kvarts sekel har den svenska familjen Ruhne rustat upp vingården och tillverkar idag ekologiska prisbelönta viner med typicitet.  Man kultiverar rankor på hela 150 hektar idag. Bland druvorna märks Sangiovese, Canaiolo Nero, Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah, Petit Verdot,Trebbiano och Malvasia.
2010 TERRENO ’A SOFIA’ | Toscana | Italien | 100 Sangiovese | SBnr 78911 |  249 sek 
Vinet är av klassen Chianti Classico med en ren Sangiovese-profil.
Vinet har rik mogen frukt med en klassikt makerad Chianti-stil i smaken av körsbär, salvia och milda fat. Ett tydligt uttryck av vineriets Terrenos terroir som jag verkligen uppskattar. Denna chianti skulle jag vilja serva till CARPACCIO MAREMMANO | Oxfilé i tunna skivor med hyvlad parmesan, ruccola, syltade kantareller, silverlök och tryffeldressing.
BJpoints 88(91)
Björnstierne Antonson – sommelier 
 
2009 TERRÄNG ’Mmento Massimo’ | Toscana | Italien | Petit Verdot & Syrah | SBnr 75123 |  251 sek 
Vinet är en s k Super-Tuscan av det moderna snittet. Djup komplex doft av blåbär & björnbär som balanserar upp vaniljdragen i doften.
Vinet startar med en rik & yppigt fruktig smak med frisk syra och toner av mörka plommon, slånbär och rostade fat. Varför inte skoja till en klassisk Bœuf Bourguignon genom att göra den på rådjur i stället.
​ 
BJpoints 90(93)
Björnstierne Antonson – sommelier 

__________________________________

Winery Kitchen

På hotellet finns också Terreno deli med servering av toskanska specialiteter samt delibutik, en enorm takterrass med utomhuspool, gym med utsikt över Brunnsviken och, sist men inte minst, restaurangen Winery Kitchen. Till restaurangen har man knutit Markus Gustafsson som kökschef och vinprofilen Michel Jamais.

Michel&Markus-1Markus Gustafsson och Michel Jamais.

Markus har tidigare arbetat som kökschef på Metropol Palais, köksmästare på Miss Voon och restaurang SMAK.

Det är många som tolkar de skandinaviska råvarorna nu. Vi ska hitta vårt sätt och göra det bra – Markus Gustafsson, Kökschef

Naturligt, närodlat och nytänkande ska prägla restaurangen, där rätterna inspireras av vilken mat som passar till vinet. Nötköttet levereras från familjen på Börstorps slott som har totalt ca 400 gräsätande kor.

Menyn kommer att vara föränderlig över säsong och det vintema som råder på hotellet – Markus Gustafsson

I restaurangen finns totalt 132 platser, med en Chambre Separée för upp till 30 personer. Den öppna planlösningen i lokalen präglas även av ren, skandinavisk design med en servis i modern tappning. På menyn ska det finnas 15 à la carterätter samt två avsmakningsmenyer. Vinet i huset ska genomsyra allt och olika teman kommer att presenteras regelbundet vilket gör att menyn förändras i takt med att vinerna kräver det.

Winery Kitchen Kaklet på väggarna är tillverkat av Thomas Salzer som är pappa till en av Markus kompisar i Arvika i Värmland.

Egen app

Ända ut i hotellets egen app går vinet som en röd tråd. Förutom incheckning kan du i app:en följa hotellets vinevenemang samt få information om hotellets viner även efter att du lämnat hotellvistelsen. The Winery Hotel app lanseras i januari i samband med hotellöppningen.

Text: Michaëla Hemgren samt för vinprovningen: Sommelier Björnstierne Antonson.

wine-bottles

The winery_Viner Terreno