Bouchard Père et Fils – en stor del av Bourgognes själ

I nästan tre århundraden har Bouchard Père et Fils producerat Bourgognevin vid slottet i Beaune i Frankrike och dess omgivningar med vinrankor i frodig jord i Côte d’Or. Vi svenskar har druckit deras viner alltsedan Systembolaget tog in Bouchard Père et Fils vin som ett av de första när man öppnade för 60 år sedan.

När Systembolaget öppnade den 1 september 1955 var av de första vinerna som togs in i sortimentet ett rött vin från Bouchard Père & Fils, närmare bestämt La Vignée Bourgogne Pinot Noir. Sedan dess tycker vi svenskar helt enkelt om vinerna från Bourgogne.

Bourgogne är en liten region jämfört med till exempel Bordeaux. Den smala strängen av vinodlingar i Bourgogne sträcker sig från Dijon till Lyon med fem huvudsakliga distrikt – Chablis, Côte d’Or, Côte Chalonnaise, Maconnais och Beaujolais. Côte d’Or, Côte Chalonnaise and Maconnais är dock hjärtat av Bourgogne. Druvorna i regionen är lätta att komma ihåg – Pinot Noir för röda viner och Chardonnay för vita.

pinot_noir Pinot noir

Bouchard Père & Fils grundades år 1731 av Michel Bouchard och har drivits vidare i nio generationer. 1995 sålde familjen Bouchard till champagnehuset Henriot, som även köpt William Fèvre i Chablis. Som en av Bourgognes äldsta vinproducenter har man lyckats bygga upp de största ägorna i Côte d’Or. Idag äger man 130 hektar mark, av vilka 12 är klassade som Grand Cru och 74 som Premier Cru. Över 48 kilometer sträcker sig en mosaik av 450 olika vingårdar som ägs av Bouchard Père et Fils.

Chateau_de_BeauneChâteau de Beaune

I början på 1800-talet köpte Bernard Bouchard slottet Château de Beaune, en före detta kunglig fästning byggd av kung Ludwig XI på 1400-talet. Källargångarna går djupt under marken, på sina ställen 10 meter, under slottet och utgör ett idealiskt naturligt lagringsutrymme för Bouchards viner. Här finns bland annat en unik samling på över 2000 flaskor från 1800-talet.

Vinkällaren_Beaune

Bland Bouchard Père et Fils viner finner vi en stor blandning av olika Bourgogneviner – Montrachet, Corton-Charlemagne, Beaune Greves Vignes de l’Enfant Jésus, Bonnes-Mares och Meursault Perrières som exempel. En provning kan således inrymma viner från hela Bourgogne, inkluderat både Chablis och Beaujolais.

Bouchard Père et Fils har som mål att vara ambassadör för de unika vinerna från Bourgogne

Av Bouchards viner från Côte d’Or är ungefär en tredjedel från egna vingårdar och resten gjort på druvor från vingårdar som Bouchard har långa kontrakt med. Bouchard Père et Fils har fler appellationer än någon annan i Bourgogne inklusive Chablis och Beaujolais. Totalt ligger vingårdarna utspridda i 50 olika appellationer.

Beaune_karta

Alla små jordtäppor har sin egen typ av jord, sin vinkling mot solen och höjd över havet vilket skapar dess karakteristiska druvor.

Beaune_Greves_Enfant_Jesus1      En av Bouchard Père et Fils flaggskepp är Vigne de l’Enfant Jesus Premier Cru.

Vinmakarens favoritviner kommer från Nuits-Saint-Georges eftersom han älskar jorden där och de egenskaper som druvorna ger.

BPF_Vignes_Montrachet

Vid en vinprovning hos Magnussons Fine Wine provades en lång rad röda och vita viner från Bouchard Père et Fils, alla från 2012. De vita vinerna utmärkte sig där Chevalier-Montrachet 2012 är en favorit, men där drar vi också iväg i pris. Smaker det så kostar det, brukar det heta. Bouchards Montrachet produceras på Chassagne-Montrachet sidan och kallas Le Montrachet.

Bouchard Père et Fils_Savigny-les-Beaune 2012

Enligt Victor Pepin, europeisk exportchef på Maisons et Domaines Henriot International, är Savigny-les-Beaune Les Lavières det vin som bäst beskriver huset Bouchard Père et Fils på grund av dess mineralitet och hur den möter fruktigheten. Den har enligt honom mest komplexitet och längd.

Ingen möda är för stor för att återupprätta Bouchards anseende som ledande i Bourgogne. Målsättningen är att vinerna ska bli riktmärke för all Bourgogne. Bra Bourgogne behöver inte vara dyrt. – Björnstierne Antonson, head sommelier & champagne bar manager

Bouchard enligt Björnstierne

Björnstierne Antonson, head sommelier och Champagne bar manager, är mest imponerad av de vita vinerna hos Bouchard Père et Fils, som det ofta är hos så kallade Négociants – att det är de vita vinerna som utmärker sig. Speciellt tycker Björnstierne om deras Puligny-Montrachet, Meursault Genevrières Premier Cru och Corton-Charlemagne Grand Cru.

Corton-Charlemagne Grand Cru 1955      En alldeles speciell Magnumflaska – Corton-Charlemagne Grand Cru från 1955 – som gladde smak- och doftsinnet.

Negociant eller Domaine? Negociant är de stora vinfirmorna som köper druvor eller vin från mindre odlare, lagrar och säljer vinerna. Detta beror delvis på den fragmenteringen som råder i Bourgogne – väldigt många små odlare äger väldigt många små plättar i de olika vingårdarna och Negocianterna köper upp druvor eller vin för att kunna saluföra kommersiella mängder.  Domaine betyder att man äger sin mark och gör sitt eget vin. Några av de mest berömda vinerna kommer från domäner men Björnstierne poängterar att vi inte automatiskt ska underskatta de bättre Negocianterna – Maison Bouchard Père & Fils, Maison Bouchard, Maison Louis Jadot, Maison Joseph Drouhin och Maison Faiveley är de bästa i Björnstiernes tycke, dessa äger även en hel del vingårdar själva.

Några av Björnstiernes stora favoriterna bland domänerna är Domaine Comte Georges de Vogüé, Domaine de la Romanée-Conti, Domaine Armand Rousseau, Domaine Leroy, Domaine Jean-Jaques Confuron, Domaine Leflaive, Domaine des Comtes Lafon med flera.

Vinerna från ovan nämnda domäner kan naturligtvis betinga en rejäl slant men om man tror sig ha råd och tid att lagra dessa viner i några år så är det mödan värt, jag lovar! – Björnstierne Antonson

TASTING NOTE – 2012 Bouchard Pére et Fils Puligny-Montrachet

“2012 Bouchard Puligny-Montrachet är som ett vin med elegant doft med härliga mineraltoner och inslag av päron och citrus. Smaken är ren och fräsch med härliga syror, mineral och fruktiga inslag av citrus, lime och päron. Väl sammansatt med härligt stramt avslut som hänger kvar länge i munnen. Den nobla terroiren märks tydligt i firmans tolkning av denna eleganta appellation.”

Bouchard_Pere et Fils_Sigill