Blossa 1895

Blossa 1895 – som det smakade förr

BLOSSA 1895 – En 120 år bortglömd receptskatt väcks till liv. BLOSSA presenterar en spännande nyhet i form av BLOSSA 1895: en glögg baserad på ett kalkylblad med ingredienser från J.D. Grönstedts Vinhandel, daterat 1895. Chief Blender Åsa Orsvärn har tagit sig an ingredienslistan och skapat en djup och fyllig starkvinsglögg. 

Johan Daniel Grönstedt (1806-1876) startade J.D. Grönstedts Vinhandel och var en pionjär inom dryck i Sverige. Han grundade det som idag är känt som Grönstedts Cognac och var även den som förädlade den svenska glöggtraditionen och lade grunden till BLOSSA. I år uppmärksammas hans arbete genom BLOSSA 1895 – en portvinsbaserad starkvinsglögg med de traditionella julkryddorna ingefära, kardemumma och kryddnejlika.

– Det var en utmaning att återskapa ett sådant gammalt recept. Receptboken liknar mer ett kalkylark och eftersom vinerna på den tiden inte smakar som viner gör idag blir det en tolkning av receptet. Glöggen innehåller dock samma viktiga element – kryddningen och starkvinstonerna – så det är små smakskillnader jämfört med originalreceptet, säger Åsa Orsvärn.

Blossa 1895

En av utmaningarna låg i vinbasen, som innehåller tre olika viner: portvin, tarragonavin och muscatvin. I receptboken står det att lisbonvin ska användas i tillverkningen, men då man slutade att producera lisbonvinet någon gång under 1960-talet har Åsa Orsvärn ersatt det med ett likartat portvin.

BLOSSA 1895 är ett äkta hantverk – kryddspriten har lagrats i cirka en månad på ekfat från Cognac, glöggen har sedan mognadslagrats och till skillnad från modern glöggtillverkning har BLOSSA 1895 inte filtrerats, vilket innebär att fällning kan följa med vid tappning av glöggen.

Blossa 1895

Liksom innehållet andas även flaskans design 1800-tal. På Spritmuseum har gamla flaskor noggrant studerats och J.D. Grönstedts sigill har återskapats på både etikett och präglad krympa. Flaskorna, som numrerats i en begränsad upplaga om 20 000, säljs precis som på 1800-talet inlindade i silkespapper.

Blossa 1895

sommelierens tasting note: – BLOSSA 1895 är en glögg med genuin historia. En snabbt sniffande i glaset och jag ler: julens alla dofter som påminner om barndomens jular strålar upp i min näsa; torkade frukter, rostade kaffetoner i kombination med nötter & chokladiga drag. Smaken är balanserad med en tydlig men sublim sötma från portvinet som avslutas med en klar kryddighet från nejlika och kardemumma. Jag är speciellt nöjd att de traditionella glöggkryddorna ligger sublimt i bakgrunden och spelar. Historien med glögg var inte enbart vid julen utan den dracks som glühwein & vin chaud, med andra ord under hela den svalare årstiden. Snyggt att detta plockats upp i en ‘icke-julig’ etikett som mer ger en känsla av en gammaldags vinetikett. Den knubbiga butelformen ger även den en genuin ‘old-school feeling’!

BLOSSA 1895 har en alkoholhalt på 18 % och finns i Systembolagets beställningssortiment från och med 1 oktober i en begränsad upplaga om 20 000 flaskor. Priset är 129 kronor för 500 ml.

Vår egen Riddare. Björnstierne är sommelier och älskar, skriver och utbildar om vin men kallar sig inte vinrecensent. Hjärtat slår ett helt fyrverkeri extra för den ädla drycken Champagne.