Blossa årgångsglögg 2014 med smak av Provence

BLOSSA årgångsglögg 2014 har inspirerats av de violetta dalgångarna i Provence och har smaksatts med soltorkad lavendel. BLOSSAs populära årgångsglögg är inne på sitt tolfte år med olika spännande smaksättningar. Efter förra årets smakresa till Dalarna där årgångsglöggen smaksattes med nypon och hallon vänds nu blickarna till den väldoftande blomman lavendel. Lavendel tillhör familjen kransblommiga växter och används till doftframställning, men även som dekoration och krydda i matlagning. Den är för många synonym med Provence i södra Frankrike, och till BLOSSA 2014 har 992 kg lavendel från Provence använts.

Till årets nyheter hör också BLOSSA Frisk, en lätt vinglögg som är smaksatt med fläder och citrus samt BLOSSA 4,7 % – en röd lätt vinglögg med lägre alkoholhalt jämfört med traditionell vinglögg.

Blossa årgångsglögg 2014

 

 

– Vi har inspirerats av de väldoftande och violetta lavendelfälten i Provence vilket även återspeglas i flaskans formgivning. Resultatet är en frisk och balanserad glögg som passar bra till såväl klassiska glöggtillbehör som mer matiga tilltugg som lagrade ostar och lufttorkad skinka.

 

Blossa 2014

BLOSSA 14 är som tidigare år gjord på en vinbas och i år har ett franskt, torrt vitt vin med hög syra blandats med ett modernt Muscatvin från Spanien. Vinblandningen har fått mognadslagra i drygt en månad och sedan kryddats med glöggsprit och lavendelsprit. Slutligen har den sötats med socker och akaciahonung.

Idag dricker vi nästan fem miljoner liter glögg per år, kanske inte så mycket för de goda medicinska egenskaperna som för smaken, stämningen och traditionens skull.

Ett stiliserat mönster av lavendelfält i violett pryder flaskan till BLOSSA 14, tillsammans med koordinaterna till orten Digne-les-Bains i södra Frankrike. BLOSSA 14 finns i Systembolagets beställningssortiment från den 1 oktober. Kommer du ihåg förra årets smak?

Blossa glögg 2014

Sommeliererns provningsnotering: ‘Färgen är vackert gyllengul. I den milt eleganta och friska doften döljer sig spår av lavendel, torkade russin som avslutas med en finstämd elegant ton av whiskeykryddig botten. Glöggen är baserad på ett vitt vin, vilket anas i det lätta stilen. Smaken är klingande ren, medelsöt och rund med milda drag av mild lavendel & yppiga gula plommon. En mild & elegant glögg som inte tar för stor plats. En riktigt bra glögg!’

Vår egen Riddare. Björnstierne är sommelier och älskar, skriver och utbildar om vin men kallar sig inte vinrecensent. Hjärtat slår ett helt fyrverkeri extra för den ädla drycken Champagne.