Blossa Glögg 2015

Blossa Glögg 2015? Vilken smak blir det?

Så här års brukar Blossa visa upp sin nya årgångsglögg. Det har spekulerats i några veckor om vad smaken skall bli.

Helena Lyth på Sköna Hem spekulerar utifrån inbjudan som kom för några veckor sedan i form av en invitation tryckt på en Gustavsbergs tallrik att det blir något med rosor. På sociala medier släppte Blossa en bild på en kompass som angav väst som ritning & ledtråd.

Blossa Glögg 2015

Jag spekulerade i Gustavsberg, porslin, västerut att det kanske kunde ha med sjöfarare västerut att göra. Mao Västindien och rom som bas. Men studerar man valet av inbjudan i form av en porslinstallrik med engelsk jaktmotiv, trots att en svensk älg har letat sig in … Njae, Då funderade jag på om det skulle vara whiskey …

Blossa Glögg 2015

TRADITIONEN ATT DRICKA GLÖGG

Naturligtvis var det redan de gamla grekerna som började… Traditionen att dricka kryddat vin är alltså nästan 2 000 år gammal. Även i antikens Rom drack man vid festliga tillfällen kryddat vin som sötades och smaksattes med blommor.

Under medeltiden var det kryddade, heta vinet mycket populärt i Europa. Det ansågs ha utomordentligt bra medicinska egenskaper. Men det hände också att kryddblandningens syfte var att dölja vinets dåliga smak. Gustav Vasa var på sin tid mycket förtjust i en blandning av Rhenvin, socker, honung, kanel, ingefära, kardemumma och nejlikor som kallades ”klaret” och tillreddes av kungens egen glögg-blandare. Även hans son Erik XIV ”drack sig gärna lustig” på kryddade vinblandningar som kallades ”lutendrank” – som även innehöll mjölk – och ”hypokras”, som fått namn efter läkekonstens fader Hippokrates.

Uttrycket ”glödgat” vin dyker för första gången upp på 1600-talet. Namnet kommer av tillredningsmetoden. En sockertopp indränkt i konjak antändes och det smälta sockret fick rinna ner i drycken och ge den sötma. I mitten av 1800-talet börjar man använda det förenklade ordet glögg. I slutet av 1800-talet blev glöggen en svensk jultradition med spridning i allt vidare kretsar.

Recepten och smaken har varierat genom århundradena, men glöggen har alltid innehållit socker och kryddor.

Idag dricker vi nästan fem miljoner liter glögg per år, kanske inte så mycket för de goda medicinska egenskaperna som för smaken, stämningen och traditionens skull.

Fortfarande gärna på traditionellt sätt med russin och mandel men numera serveras den också på helt nytt sätt, i form av cocktails och med nya, spännande tilltugg. Det är nästan uteslutande i samband med jul som vi njuter av dessa kryddade viner. Men det lär finnas entusiaster som gärna sitter och smuttar på ett glas iskyld glögg vid midsommar…

Jag har bloggat här på lyx.se om både Blossa14 & Blossa13

BLOSSA GLÖGG 2015 – EARL GREY
BLOSSA tillverkas fortfarande enligt det recept som Grönstedt skapade då. Den stora nyheten för i år är att smaken på glöggen inte framgår på flaskan. Istället vill BLOSSA höra hur alla glöggdrickare uppfattar smaken på årets upplaga. Till BLOSSA’15 har smakinspirationen hämtats från England och vad kan vara med engelskt än te?!

Eller som man på Blossa själva utrycker det: En jul med afternoon glögg – Earl Grey med bergamott smaksätter årets BLOSSA

BLOSSA fortsätter sin smakresa runtom i världen och i år pekar flaskans koordinater, 51°29’53.5″N 0°08’11.6″W, mot London. Årets smak, som blir den trettonde i ordningen, hämtas från den populära tesorten Earl Grey och har tillverkats i samarbete med The London Tea Company. Earl Grey, som antas vara uppkallat efter den brittiske premiärministern Charles Grey på 1830-talet, är ett svart te som är smaksatt med citrusfrukten bergamott.

Blossa Glögg 2015

– Det finns många likheter mellan glögg och te, både i hur det dricks och i gemenskapen som ofta finns kring drycken. I år vill vi hylla detta genom afternoon glögg, vilket märks i den klassiskt porslinmönstrade flaskan och i den perfekta balansen mellan traditionella te- och glöggtoner, säger Åsa Orsvärn, Chief Blender på BLOSSA.

Blossa Glögg 2015

Sommeliererns provningsnotering: ‘Färgen är vackert umbrafärgad. I den milt eleganta och friska doften döljer sig spår av koncentrerade men försynta drag av citrus i form av pomeranser och en svagt kryddig ton av te & en glöggkryddig botten. Smaken är medelsöt och rund med milda drag av pomerans & finaste Bergamottoljan. Glöggen avslutas med en finstämd beska av strävhet från tebladen & bergamotten. Som alltid är BLOSSA tillverkad på en vinbas och i år har glöggen hela tre stycken viner i sitt grundrecept: muscatvin från Spanien, ett torrt franskt vitt vin med hög syra, samt mistelavin – ett sött vin som visat sig passa extra bra med det svarta teet. Så snyggt gjort! Kanske den bästa årgångs-glöggen någonsin?! Jag kommer i alla fall att köra afternoon-glögg i hela december!

Blossa Glögg 2015

Designen på BLOSSA15 är inspirerad av klassiskt engelskt porslin och på flaskan finner du en earl som under en jaktpaus värmer glögg i en kittel i sällskap med sin basset. Illustrationen är framtagen av Scandinavian Design Group.

BLOSSA15 har en alkoholhalt på 15 % och finns i Systembolagets beställningssortiment från och med 1 oktober. Priset är 99 kronor för 750 ml.

Vår egen Riddare. Björnstierne är sommelier och älskar, skriver och utbildar om vin men kallar sig inte vinrecensent. Hjärtat slår ett helt fyrverkeri extra för den ädla drycken Champagne.