Categories
Fotografi Inredning

Galleri Lumas öppnar i Stockholm och visar modefotografi från Vogues arkiv

Fotografi som konst blir allt mer populärt och vi är villiga att betala stora summor för högkvalitativ och unik fotokonst. Nu öppnar internationella fotogalleriet Lumas i Stockholm, mitt emot ett  grönskande Humlegården på Östermalm.

Fotografiska Museet är populärare än aldrig förr och deras utställningar med svenska och internationella fotografer är både välbesökta och uppskattade. Konstmuseet Artipelag har just invigt sin sommarutställning ”Land möter Vatten” med amerikanska och europeiska landskapsfotografier från 1860-taler fram till idag.

Galleri Lumas_Skönhet_A Straulino Trunk Archive”Beauty” – A. Straulino Trunk Archive, Lambda Color Photograph, studio stamp, upplaga 150.

Galleri Lumas, vars mål är att göra högkvalitativt konstfotografi tillgängligt för fler, har just öppnat sitt första galleri i Skandinavien. På Sturegatan i Stockholm invigde man storslaget galleriet med utställningen ”Masterpieces of fashion photography” som innehåller en höjdpunkter från arkiven hos några av världens mest renommerade modemagasin.

Lumas_Galleri_rumKate Moss av Arthur Elgort.

Fotografier tagna av några av modevärldens bästa modefotografer.

Lumas fyller en lucka på marknaden. Medan gallerierna säljer unika verk eller mycket små serier och köparna huvudsakligen är erfarna samlare eleler museer, gör Lumas samtida fotokonst med tryck och inramning av allra högsta kvaltiet tillgänglig för flera unga samlare och konstälskare – Joakim Geiger

Galleri Lumas grundades av konstsamlarna Stefanie Harig Marc och Alexander Ullrich och finns i mer än 35 gallerier i världen, bland annat Berlin, Frankfurt, Wien, Zürich, Bryssel, Paris, Amsterdam, London, Milano, New York, Dubai och Moskva. Totalt 6 gallerier planerar att öppnas i Skandinavien. I Stockholm ägs Lumas bland annat av konsthandlaren och samlaren Joakim Geiger.

Masterpieces of Fashion Photography

Utställningen ”Masterpieces fashion photography” presenterades av Niclas Östlind, kurator och doktor i Fotografi, som arbetat med fine art och med fotografi i över 10 år.

Lumas_Kate Moss

I utställningen ingår 20 bilder ur en kollektion som innehåller några av de bästa modefotografierna från modetidningen Vogues och Condé Nasts arkiv. Bland bilderna finns Edward Steichens legendariska porträtt av Gloria Swanson, Bert Sterns bild av Twiggy och Arthur Elgorts foto av Kate Moss.

Nu har även foto klivit in i finrummet – Niclas Östlind

Niclas Östlind berättar att man genom Lumas inte bara vill sälja fotokonst utan även skapa en mötesplats för de som gillar konst. Lumas är en hybrid mellan ett galleri och en butik och på Sturegatan finns i dagsläget ett stort antal verk som både kommer från modefotografi men även från andra aktuella fotografer.

Galleri Lumas_Hepburn

Varje objekt finns endast i begränsad upplaga om 50-100 ex (vissa fall 150) och är signerade.

Louise Dahl Wolfe_Lumas_StockholmRed Parasol av Louise Dahl Wolfe. Begränsad upplaga 150.

Idag innehåller Lumas portfölj omkring 2000 verk av ca 200 fotografer. Portföljen utökas hela tiden med bilder från både nya talanger från världens konstskolor samt framstående etablerade namn. De representerade fotograferna inkluderar bland andra Jody MacDonald, Andreas Kock, Werner Pawlock och Horst P Horst.

Modehistoria genom fotokonst

Modefotografi innebär att återskapa någon annans verk – att fotografera modeskapelser som designats för att bäras av en modell vid ett ofta hårt koreograferat tillfälle. Fotografen har för dessa exklusiva tillfällen bara i tankarna att skapa en bild för tryck i en tidning. Kropp och kläder ska berätta en historia genom linsen på en kamera. De var först och främst modefotografer som har varit med och skapat ett stycke modehistoria.

Modefotografi handlar om att berätta historier. Det finns ofta dramaturgiska moment och vissa fotografier är som Salvador Dali-målningar.

Lumas_Gloria SwansonT v: Gloria Swanson fotograferad vid ett piano på 1920-talet. T h:Twiggy.

Vill man lära sig mer om modefotografi tipsar Niclas Östlind om boken av Charlotte Cotton – ”Imperfect Beauty: The Making of Contemporary Fashion Photographs”.

Lumas_Vogue Collection

Lumas_Sthlm_fotovägg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *