Urban Deli_Exopark

Urban Deli öppnar rooftop-bar på Sveavägen

Allt för sällan tittar vi uppåt när vi går genom stan. Ännu mer sällan ser vi staden från ovan. Vi storstadsmänniskor tenderar att vara lätt övermålmedvetna när vi ska ta oss från A till B och glömmer ofta att njuta av omgivningen. Vi har heller inte alltid tillgång till att komma upp på högre nivå för att blicka ut över staden eller njuta av himlen när vi sitter på café. Med Urban Deli och den nya takparken på Sveavägen 44 får Stockholmarna ett ställe där vi kan se vår huvudstad från 9:e våningen samt njuta av en drinkpaus under bar himmel. Stockholm goes NY.

Fastighetsbolaget Diligentia äger och förvaltar fastigheten på Sveavägen 44, tidigare känt som Skandiahuset. Arbetet att förvandla taket till riktig park med utsikt över Stockholms takåsar är näst intill färdigställt med bland annat trettio, för Stockholm, nya biologiska växt- och insektsarter. Den Hötorgsstora parken kompletteras med insektshotell samt bikupor. Här uppe finner vi även ett trevligt träbelagt promenadstråk samt en efterlängtad takbar. Blir det sommarens häng?

Urban Deli Takpark_Sveav44_utsikt_kyrka_700

Svävande över växtligheten finns det ca 500 kvm stora trädäcket. Parken är ritad av landskapsarkitekt Johan Paju på FOJAB arkitekter.

”Det blir som en stor skärgårdsbrygga som du går på, med en balustrad som tar ner vindhastigheten och som skapar utblickar” – Johan Paju

Balustraden är formad efter taklandskapet. Man går på däcket och bara på vissa ställen kan man komma ut i naturen. Effektbelysning har man inte planerat in, bara spilljus från staden runtomkring. Där kan du stå, ovanför stadens taknockar i 3000 kvm riktig natur, centralt i Stockholm.

Urban Deli_1_Kungstornen_TakparkUtsikt mot Kungstornen på Kungsgatan. 

Då kommer vi till kruxet. Hur får du då tillgång till takparken och dess hägrande fika- och AfterWork-stunder?

Tillsammans med restaurang- och saluhallskonceptet Urban Deli ges allmänheten tillgång till denna unika plats på ett av Stockholms mest centrala tak.

Exopark – en Absolut Art Bar

Mellan den 27 juni till slutet på september öppnar ”Exopark – An Absolut Art Bar”. Varje dag från lunchtid till tio på kvällen kan du njuta av Stockholm från ovan (om det svenska vädret tillåter, det vill säga).

Urban Deli_Takbar_Exopark_700Takbaren på Sveavägen 44.

Konstbarens huvudinstallationer samt drink- och helhetskoncept har skapats av svenska konstnären Thomas Hämén. Skulpturparken är curerad av Galleri Andersson/Sandström med verk av bland andra Tony Cragg, Astrid Sylwan, Roland Persson, Mikael Richter, Cari Kavén och Wilhelm Mundt.

Urban Deli_Takpark Sveav 44 umgänge_700

Hetaste IT-bygget

I byggnaden, som omnämnts som ”det hetaste IT-bygget” i Stockholm, huserar nu företag såsom Swedish Match på översta våningen, mjukvaruföretaget SAP, valcentralen Fora, IT-säkerhetsbolaget Yubico, e-handelsföretaget Klarna, medicintekniska företaget Raysearch, spelbolaget King samt Arbetsgivarverket. Urban Deli, nummer tre i ordningen, slog upp portarna i markplan ut mot Sveavägen redan förra sommaren. I första steget öppnade Urban Deli ett café på entréplan, men nu öppnas alltså takterrassen och snart även hotellrum utan fönster, så kallade kabinhotellrum, i nya Hotell With.

Urban Deli_1 Brygga_takparkUtsikt över Stockholms takåsar.

Fin i håret kan man också bli då kändisfrisören Corinne & friends öppnat filial i byggnaden. I husets hörn har sedan tidigare Nobiskoncernens hotell Miss Clara öppnat och i maj öppnade den italienska restaurangen Giro med fokus på Napolitanska pizzor.

The Corner House

Som om inte det vore nog uppför Diligentia även ett helt nytt bostadshus med 52 lägenheter – The Corner house – i samma kvarter, på Adolf Fredriks Kyrkogata 3. Mäklaren Eklund Stockholm New York (ESNY) sköter försäljningen.

Det är tydligen på Sveavägen 44 det händer! Vi ses där i sommar.

Urban Deli_Sveav44_modell_700Modell av Sveavägen 44, inklusive takpark.